Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Hypotheek afsluiten in 2018?

12 december 2017

doorMarlies Touburg, Webredacteur

De 5 grootste veranderingen op een rij

Ga jij in 2018 een hypotheek afsluiten? Dan is dit nuttig leesvoer voor jou! Er gaat namelijk nogal wat veranderen op hypotheekgebied. Zo wordt de maximale hypotheek lager, mogen tweeverdieners meer lenen en gaat de NHG-grens omhoog. Wij zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje!

1. De maximale hypotheek daalt naar 100%

In 2017 mocht je nog 101% van de woningwaarde lenen. In 2018 wordt de maximale hypotheek afgebouwd naar 100%. Je mag dus niet meer lenen dan de waarde van de woning. En je hebt daarom meer eigen geld nodig om de  bijkomende kosten te betalen. Lees hoe hoog deze bijkomende kosten zijn. Benieuwd naar hoeveel jij kunt lenen in 2018? Bereken jouw maximale hypotheek.

2. Tweeverdieners mogen meer lenen

Wil je in 2018 z’n tweëen een huis kopen? Dan mag je meer lenen dan in 2017. Komend jaar mag het tweede (laagste) inkomen namelijk voor 70% meetellen bij de hypotheekaanvraag. Dit was afgelopen jaar 60%. Dat is mooi meegenomen!

3. De NHG-grens gaat omhoog

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) leen je veilig en verantwoord. In 2017 was de kostengrens € 245.000,-, als je gebruik wilde maken van de NHG. Onder invloed van de gestegen huizenprijzen gaat deze grens omhoog. In 2018 mag je tot € 265.000,- lenen met NHG. En koop je een huis met energiebesparende voorzieningen? Dan mag je meer lenen, namelijk € 280.900,-.

4. De hypotheekrenteaftrek gaat omlaag

De maximale hypotheekrenteaftrek wordt al jaren geleidelijk verlaagd. Dat geldt ook voor komend jaar. De hypotheekrenteaftrek was dit jaar nog 50%. In 2018 wordt dit 49,5%. Daar merken alleen mensen in de hoogste belastingschijf wat van. Dat zijn mensen met een inkomen van meer dan € 68.507,- per jaar.

5. Het eigenwoningforfait wordt verlaagd

Door de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek worden de woninglasten hoger. Om dat op te vangen, wil het kabinet het eigenwoningforfait verlagen van 0,75% naar 0,60%. Het eigenwoningforfait is een belasting op het bezit van een koophuis. De verlaging van deze belasting is dus een compensatie voor de verminderde hypotheekrenteaftrek.

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

 

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!