Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Hypotheekrente: vastzetten of niet?

hypotheekrente
Blog Hypotheek Hypotheekrente: vastzetten of niet?
09-07-2019

Ben jij van plan om een huis te kopen? Leuk, én spannend. Je hebt ongetwijfeld veel vragen. Zoals: is een variabele of een vaste hypotheekrente voordeliger? Om maar met de deur in huis te vallen: hierop hebben we geen kant-en-klaar antwoord. Daarom zetten we alle voor- en nadelen op een rij!

Even beginnen bij het begin. Als je een huis koopt, sluit je vrijwel altijd een hypotheek af. Hierover betaal je hypotheekrente. Je hebt hierbij twee opties: een variabele of een vaste rente. Wat het beste bij jou past, hangt af van je financiële situatie, je wensen én de economische omstandigheden.

Vaste rente: alles op een rij

Als je voor het vastzetten van je rente kiest, spreek je met je hypotheekverstrekker voor een bepaalde periode af hoeveel je maandelijks aan rente betaalt. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Jij bepaalt zelf hoelang je de rente vastzet. De mogelijkheden variëren tussen de een en dertig jaar. De vuistregel is: hoe langer je de rente gelijk wilt houden, hoe meer je betaalt.

Welke maandlasten kun je verwachten bij een vaste rente?

Met een vaste rente kies je voor zekerheid: de hoogte van de rente is elke maand hetzelfde.

Variabele rente: alles op een rij

Een variabele rente hangt af van de op dat moment geldende rente waartegen de Europese banken elkaar geld uitlenen, het Euribor-tarief. Dit betekent dat als die rente stijgt, jouw rente ook stijgt. Daalt die rente, dan daalt jouw rente.

Welke maandlasten kun je verwachten bij een variabele rente?

Bij een variabele rente kun je de hoogte niet voorspellen. Hierdoor kunnen je lasten elke maand anders zijn. Op lange termijn kan dit voordeel opleveren. Maar je moet de wisselende maandlasten wel altijd kunnen opvangen. Ook als ze bijvoorbeeld ineens verdubbelen. Als je de lasten niet meer kunt betalen, past een vaste rente beter bij je. Heb je een variabele rente en wil je tóch liever de zekerheid van een vaste rente? Dat is mogelijk! Vastzetten kan op ieder moment. Vanaf dan betaal je het rentetarief dat je met je hypotheekverstrekker afspreekt.

Voor- en nadelen in één oogopslag

 

Voordelen

Nadelen

Vaste rente

  • Zekerheid, je maandlasten kunnen niet plotseling stijgen
  • Je profiteert niet als de rente daalt

Variabele rente

  • Je profiteert direct als de rente daalt
  • Op lange termijn kan een variabele rente voordeliger zijn
  • Je kunt de rente altijd alsnog vastzetten
  • Je maandlasten stijgen als de rente omhoog gaat

Even samenvatten. De keuze voor het wel of niet vastzetten van je hypotheekrente is heel persoonlijk. Houd je van zekerheid? Dan past een vaste rente waarschijnlijk het beste bij je. Wil je de gok wagen om door renteschommelingen te profiteren van voordeel en zijn wisselende maandlasten geen probleem? Dan is een variabele rente waarschijnlijk de beste optie.

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Download het stappenplan

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!