Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Hypotheken: 6 vormen op een rij

Hypotheken: 6 vormen op een rij

16-11-2018

Een hypotheek kiezen vinden veel mensen best lastig. Heel begrijpelijk, want hypotheken zijn er in allerlei vormen. Om je te helpen met kiezen, lichten we de 6 hypotheekvormen die Aegon aanbiedt toe.

Even beginnen bij het begin. Als we het hebben over hypotheekvormen, bedoelen we de manier waarop je aflost. Dat kan op verschillende manieren. Wat het beste bij jouw past, hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen. Bij Aegon kun je kiezen uit 6 hypotheekvormen.

1. Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag. Dit bestaat uit 2 delen: rente en aflossing. In het begin betaal je vooral rente en een beetje aflossing. Later betaal je juist minder rente en vooral aflossing. Omdat je steeds minder rente betaalt, krijg je steeds minder terug van de Belastingdienst. Hierdoor wordt je hypotheek in de loop van de jaren duurder. Lastig? Dat kunnen we ons voorstellen. Daarom brengen we het in beeld:

Annuiteitenhypotheek - geschikt voor: het kopen van je eerste én een ander huis

Geschikt voor: het kopen van je eerste én een ander huis

2. Lineaire hypotheek

Net als bij een annuïteitenhypotheek los je bij een lineaire hypotheek maandelijks af. Het verschil? Aan het begin zijn je maandlasten hoger. Maar aan het eind juist lager. Dat komt doordat je altijd hetzelfde bedrag aflost, maar de rente minder wordt. Als dat tekent, ziet het er zo uit:

Lineaire hypotheek - geschikt voor: het kopen van je eerste én een ander huis

Geschikt voor: het kopen van je eerste én een ander huis  

3. Aflossingsvrije hypotheek

De naam zegt het al: bij een aflossingsvrije hypotheek los je gedurende de looptijd niet af. Je betaalt alleen de hypotheekrente. Wil jij je maandlasten verlagen? Dan kun je jaarlijks tot 10 procent van je oorspronkelijke hypotheekschuld boetevrij aflossen. Als je tussentijds niet aflost, blijft je hypotheekschuld even hoog. Bij verkoop wordt de opbrengst van je huis gebruikt om de hypotheekschuld in één keer af te lossen.

Geschikt voor: het kopen van een ander huis

4. Bankspaarhypotheek

Net zoals bij een aflossingsvrije hypotheek los je bij een bankspaarhypotheek gedurende de looptijd niet af. Wél spaar je tijdens de looptijd het totale hypotheekbedrag bij elkaar. Dit bedrag komt op een geblokkeerde spaarrekening. Daarover ontvang je rente. Deze is even hoog als je hypotheekrente. Zo spaar je precies genoeg om aan het eind van de looptijd je hypotheek in één keer af te lossen. Hieronder vind je een afbeelding voor de duidelijkheid.

Bankspaarhypotheek - geschikt voor het kopen van een ander huis

Geschikt voor: het kopen van een ander huis

5. Spaarhypotheek

Ook bij een spaarhypotheek los je gedurende de looptijd niet af. Je spaart het totale bedrag bij elkaar en betaalt uiteindelijk je hypotheek in één keer af. Het verschil met een bankspaarhypotheek? Bij een spaarhypotheek spaar je via een levensverzekering. Deze levensverzekering heeft een ingebouwde overlijdensrisicoverzekering. Als je overlijdt, kunnen je nabestaanden de hypotheek hiermee aflossen. Vind je het nog wat ingewikkeld? Bekijk de afbeelding.

Spaarhypotheek - geschikt voor het kopen van een ander huis

Geschikt voor: het kopen van een ander huis

6. Combinatiehypotheek

Wil je zelf je ideale hypotheek samenstellen? Dat kan met een combinatiehypotheek. In overleg met een (onafhankelijk) adviseur kies je voor de combinatie die bij je past.

Geschikt voor: het kopen van een ander huis

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt. 

 

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.