Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Huis verduurzamen
Blog Hypotheek "Ik zit er komende winter warmpjes bij"

"Ik zit er komende winter warmpjes bij"

23-07-2019

Een arbeidershuisje uit 1887 in een gewilde Utrechtse buurt: hartstikke knus! Maar ook klein én koud in de winter. Daarom besloot Hayo zijn huis te verbouwen.

Jouw huis wordt een heel stuk groter, he?

Hayo: “Zeker, er komt een uitbouw én een opbouw. Dit huisje heeft een nokzolder van 1 meter 50. Dat was alleen maar opslagruimte. Zonde! Dus de hele bovenverdieping wordt nu verbouwd. Dat levert een nieuwe woonlaag op over de hele lengte en breedte van de eerste verdieping. Het huis is nu zo’n 10 meter hoog, dus we zijn fors de lucht in gegaan. Dat zie je trouwens veel hier in de straat. Van de 9 huisjes in mijn blok zijn er al 4 op deze manier verbouwd. Logisch, want er staat maar weinig te koop. En als je dan meer ruimte wilt, is verbouwen een goede optie.”

Verbouwen arbeidershuisje

Valt de verbouwing je mee of tegen?

“Het is wel meer werk dan ik had gedacht. Ik stond er niet bij stil dat mijn hele huis open moest voor de leidingen. En inmiddels zijn alle muren ook wel aan een stucbeurtje toe, haha.”

Wat was de grootste tegenvaller?

“Dat waren de harde regenbuien van afgelopen lente. Precíes op het moment dat mijn dak open lag. Daar heb ik wel wat waterschade aan overgehouden. Het drupte tot in de woonkamer! En mijn buren hadden ook watervlekken op hun muren. Maar dat is allemaal netjes opgelost door de aannemer. Die is verantwoordelijk voor het dichthouden en afschermen van het dak. Maar ja, tegen zulke buien is geen zeil bestand.” 

Ga je je huis nog verduurzamen bij de verbouwing?

“Ja, zo heb ik gekozen voor zonnepanelen. Doordat het hele dak openlag konden ze mooi worden weggewerkt. Daarnaast was het een vereiste dat mijn huis volledig geïsoleerd zou worden bij de verbouwing. Van boven tot onder, voor en achter de muren: de pakken isolatiemateriaal vlíegen erdoorheen. En als ik zie hoe dik dat spul is… Dan zit ik er komende winter warmpjes bij.” 

Was je niet sowieso al van plan om je huis te isoleren?

“Ja, ik doe het natuurlijk ook voor mijn eigen stookkosten en wooncomfort. In de afgelopen jaren zat ik in de winter flink te stoken, en dan nóg had ik het koud. Nu zie ik ook waarom: de muren bestonden uit baksteen met een paar millimeter stuc. Dat houdt natuurlijk niets tegen.”

Verduurzamen met isolatie

Hoe financier je de verbouwing?

“Een groot gedeelte betaal ik met eigen geld. Voor de op- en uitbouw heb ik daarnaast een bouwdepot. Ik vind het een goede investering, dus de kosten verdien ik wel terug.”

Doe je zelf veel bij de verbouwing of besteed je alles uit?

“Ik ben best handig en hou wel van aanpakken. Dus ik doe zelf behoorlijk wat. Schilderen, vloeren leggen, de keuken installeren. En daarnaast doe ik vooral het zware werk. Afgelopen dagen heb ik bijvoorbeeld 5 kuub zand mijn woonkamer ingeschept als voorbereiding  voor isolatie en de betonlaag. Ik vind het zonde om daar dure timmermannen op te zetten. Die zijn veel beter in bijvoorbeeld een trap plaatsen: dat is vakwerk.” 

Wanneer is de verbouwing klaar?

“Als het goed is over een week of zes. Dat wordt ook wel tijd, want ik ben al vanaf mei bezig. Het is leuk om te doen, maar ik ben wel weer toe aan een normaal leven. Mijn huis is nu onbewoonbaar, dus ik logeer bij een vriend. En de afgelopen weken maakte ik dagen van 7.00 tot 23.00 uur. Dat houdt geen mens lang vol.”

Ook verbouwplannen?

Hayo had eigen geld om een deel van de verduurzaming van zijn huis te betalen. Maar wist je dat je hier ook een speciaal bouwdepot voor af kunt sluiten? Met het Aegon Duurzaam Depot leen je tot €9.000 bovenop op je bestaande hypotheek. 

Ja! Ik wil meer weten over het Aegon Duurzaam Depot

 

Bespaar ook op je energierekening

Kies ook voor duurzaam! Je huis verduurzamen is veel makkelijker dan je denkt. Ook het financieren hoeft écht niet ingewikkeld te zijn. 

Lees over het verduurzamen van je huis

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!