Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Knallend 2019 uit? Misschien is extra aflossen iets voor jou!

Knallend 2019 uit? Misschien is extra aflossen iets voor jou!

07-11-2019

Het einde van het jaar is in zicht. Een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Óók als het over geldzaken gaat. Zo kan extra aflossen op de valreep het overwegen waard zijn, zodat je in 2020 minder vermogensbelasting betaalt. Say what? Geen paniek! Hieronder lees je wat extra aflossen is én over de voor- en nadelen.

Extra aflossen in een notendop

Even beginnen bij het begin: wat is extra aflossen? Het betekent dat je naast je maandelijkse aflossing extra geld inlegt waarmee je je hypotheekschuld verlaagt. Jaarlijks mag je dit tot een bepaald percentage van je hypotheekschuld kosteloos doen. Het percentage hangt af van je hypotheekverstrekker, meestal is het tussen de 10 en 20 procent. Dit wordt de “vergoedingsruimte” genoemd. Voor mensen die geld over hebben, klinkt dit misschien als muziek in de oren. Wie wil nou geen lagere hypotheekschuld? Toch is extra aflossen niet altijd voordelig. De voor- en nadelen vind je hieronder op een rij.

Voordelen van extra aflossen

  • Mogelijk lagere maandlasten

Een lagere hypotheek leidt in de meeste gevallen tot lagere maandlasten  Altijd prettig! Let wel op dat je je niet rijk rekent. Een extra aflossing van € 2.000 per jaar leidt hooguit tot € 10 minder netto maandlasten. Jaarlijks komt dit neer op zo’n € 120. Wil jij weten hoe jouw maandlasten uitvallen als je extra aflost? Vraag het aan je financieel adviseur.

Tip! Heb jij een hypotheek bij Aegon? Je kunt via Mijn Aegon meteen zien wat je bespaart bij welke aflossing. Zie bijvoorbeeld hieronder. Heb jij nog geen toegang tot deze app? Maak dan snel een account aan

  • Mogelijk een lagere rente

Als je extra aflost, daalt je hypotheekschuld. Hierdoor valt je hypotheekschuld misschien in een voordeligere tariefklasse. De tariefklasse wordt berekent op basis van de verhouding tussen je hypotheekschuld en de marktwaarde van je huis. Goed om te weten: als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, geldt dit voordeel niet. Een NHG-hypotheek heeft áltijd de laagste rente.

  • Mogelijk minder vermogensbelasting

Als je meer dan € 30360 aan spaargeld hebt, betaal je hierover belasting. Daarom kan versneld aflossen voordelig zijn. Zo verlaag je je vermogen en betaal je hierover minder of geen belasting. Goed om te weten: Als je een fiscale partner hebt dan mag je dit bedrag verdubbelen. Dan geldt dus een bedrag van € 60.720.  

  • Kleinere kans op een restschuld

Als de waarde van je huis gelijk blijft, heb je minder kans op een restschuld als je extra aflost. Dat is voordelig als je je huis ooit verkoopt.

 

Nadelen van extra aflossen

  • Minder grote buffer

Het komt nooit goed uit: een kapotte wasmachine, onderhoud aan je huis of een dure reparatie aan je auto. Het is dan fijn als je geld achter de hand hebt. Met de BufferBerekenaar van het Nibud bereken je eenvoudig welk bedrag voor jouw reservepotje verstandig is. Heb je nog geld over? Overweeg dán pas extra aflossen.

  • Nadelige gevolgen als je verhuist

Los je extra af en blijft de waarde van je huis gelijk? Dan wordt de overwaarde op je huis groter. Dit kan gevolgen hebben voor de zogenaamde bijleenregeling. Volgens deze regeling moet je als je een nieuw huis koopt de overwaarde van je oude huis hierin investeren. Op de website van de Belastingdienst kun je meer lezen over de bijleenregeling.

  • Minder hypotheekrenteaftrek

Als je extra aflost, betaal je minder hypotheekrente. Hierdoor kun je bij je belastingaangifte minder rente aftrekken. Het is dan mogelijk dat je belastbare inkomen hoger wordt. Het gevolg: je betaalt meer inkomstenbelasting.

  • Mogelijk minder of geen toeslagen

Ontvang je zorg- en/of kinderopvangtoeslag? Let dan op als je extra wil aflossen. Doordat je belastbaar inkomen hoger wordt, heb je misschien recht op minder of zelfs geen toeslag.

Win advies in

Het mag duidelijk zijn: of extra aflossen voor jou voordelig is, hangt af van je situatie en is best lastig uit te rekenen. Heb jij geld over en vraag je je af of extra aflossen iets voor jou is? Raadpleeg dan je financieel adviseur of vul de handige rekenhulp van het Vereniging Eigen Huis in.

Marise Sperling,
Redacteur
Of het nu gaat om hypotheken, beleggen, pensioen of verzekeringen: het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Maar het is wél fijn als alles goed geregeld is. Daarom help ik om moeilijke onderwerpen in begrijpelijke taal op te schrijven!