Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Liefde is… samen de hypotheek delen

Liefde is… samen de hypotheek delen

13-05-2019

Yes, het bod op jullie droomhuis is geaccepteerd! Nu begint de nieuwe zoektocht: die naar de perfecte hypotheek. Jullie moeten bepalen of jullie de hypotheek samen afsluiten of dat jullie het op één naam zetten. Welke mogelijkheden zijn er? Lees het hier!

De hypotheek op één naam

Hebben jullie allebei een salaris? Dan hoeven jullie nog niet direct de hypotheek af te sluiten op twee inkomens. Soms is het juist verstandig om de hypotheek op één inkomen aan te vragen. Als dat inkomen hoog genoeg is om alle hypotheeklasten te kunnen dragen, natuurlijk. En je denkt er liever niet over na, maar stel, jullie gaan ooit uit elkaar. Dan is het makkelijk als de hypotheek op één naam staat. Dat scheelt dan weer een hoop geregel. Ook is het handig als er plotseling een salaris wegvalt. Dan hebben jullie niet de zorgen van de hypotheek niet meer kunnen betalen.

Let op: als je allebei eigenaar van de woning worden, willen sommige hypotheekaanbieders dat je ook samen de hypotheek afsluit. Zorg ook dat jullie goede afspraken maken wanneer de hypotheek op één naam staat. Bijvoorbeeld over hoe jullie de hypotheeklasten verdelen.

Dit moet je regelen als je een hypotheek wilt delen

Natuurlijk is het ook mogelijk om samen de hypotheek af te sluiten. Dit is handig als één van jullie net te weinig verdient om jullie droomwoning te kopen. Maar let op: het laagste salaris telt niet voor 100% mee. Hoeveel procent dan wel? Dat verschilt per hypotheekaanbieder.

Een woning kopen zonder dat jullie getrouwd zijn

Kopen jullie samen een huis, maar zijn jullie nog niet getrouwd? Dan is het verstandig om een paar zaken vast te leggen. Zo kunnen jullie een samenlevingsovereenkomst tekenen bij een notaris. Daarin staat bijvoorbeeld:

  • Hoeveel spaargeld brengen jullie in en hoe is dat verdeeld?
  • Hoe verdelen jullie de kosten van de kinderen?
  • Hoe verdelen jullie het spaargeld of eventuele schulden als jullie uit elkaar gaan?
  • Hoe verdelen jullie de gezamenlijke kosten, zoals boodschappen en vaste lasten?
  • Hoe worden de hypotheeklasten verdeeld?

 

Een woning kopen als jullie al getrouwd zijn

Voor getrouwde stellen of geregistreerde partners zijn bepaalde zaken al vastgelegd. Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden? Als jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, is de woning automatisch van jullie beiden. Alles is dan 50/50 tussen jullie verdeeld: de woning, de inboedel en óók de schulden. Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Dan is de verdeling van deze zaken allemaal vastgelegd in jullie trouwcontract. Zijn jullie niet meer blij met deze overeenkomst? Dan kun je deze bij de notaris wijzigen.

Denk ook na over de toekomst

De toekomst is dichterbij dan je denkt! Goed om daar over na te denken. Want als er een kinderwens is, gaat één van jullie misschien minder werken. Minder werken betekent minder inkomen. En wat gebeurt er als een inkomen wegvalt door werkloosheid of ziekte? Denk na over de mogelijke gevolgen en hoe jullie hiermee om willen gaan. Deze handige checklist kan jullie op weg helpen om alle geldzaken te bespreken.

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Download het stappenplan

Shanna van der Valk,
Redacteur
Geld kan voor sommige een lastig onderwerp zijn. Maar niet voor mij! Als contentredacteur bij Aegon schrijf ik over geldzaken en geef ik tips. Tips over sparen en besparen. Mijn doel? Mensen bewust maken van hun financiën, uitgaven en spaarplan.