Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Neonlampen of natuur?

17 mei 2017

door Marlies Touburg, Webredacteur

Je hebt echte stadsmensen en typische buitenmensen. Neem nou Sadia, die met veel plezier in het centrum van een bruisende stad woont. En aan de andere kant heb je Jurgen, die juist de rust van een dorp opzocht. Waarom zouden zij nooit met elkaar willen ruilen?

 

Jurgen: ‘Tot een paar jaar geleden woonde ik in Rotterdam-West. Niet de beste wijk van de stad. Als vrijgezel vond ik dat prima. Maar toen ik later ging samenwonen, bleek dat mijn vrouw er nagesist werd op straat. De eerste keer dat mijn schoonouders op bezoek kwamen, was er een politie-inval een paar huizen verderop. Compleet met mannen in het zwart die met touwen op het balkon sprongen.

Tegenwoordig woon ik in Klaaswaal, in de Hoeksche Waard. En hier gebeurt letterlijk nooit iets. Het is hier heel veilig, rustig, mensen groeten elkaar op straat. In Rotterdam wist ik niet eens wie mijn buren waren. En ik kon er vaak mijn auto niet kwijt. Nu wonen we in een leuk vrijstaand huisje met een eigen oprit.

Naast die oprit heeft ons huis een tuin met een vijver onder de eikenboom en een stel rondscharrelende kippen. In de stad vind je zulke huizen met zo’n tuin niet. En áls je ze al vindt, ben je 2 tot 3 ton meer kwijt dan ik nu. Je krijgt echt veel waar voor je geld. 

De keerzijde? Alles moet ik met de auto doen, want er zijn niet veel voorzieningen hier. Maar ik zit met 25 minuten in het centrum van Rotterdam. Als je bereid bent om een stukje te rijden voor bijvoorbeeld de bioscoop is het prima. Nee, ik zie mezelf niet zelf terugverhuizen naar de stad.’ 

 

Sadia: ‘Als kind woonde ik met mijn ouders in het centrum van Den Haag. Daar heb ik hele goede herinneringen aan. Ik heb ze zó vaak gevraagd: ‘Waarom zijn we verhuisd?’. Die fijne jeugdherinneringen waren een belangrijke reden om als volwassene in het centrum te willen wonen.

Ik vind het fijn om de deur uit te stappen en meteen in het bruisende centrum te staan. Winkels, restaurants, terrasjes, de yogaschool… alles is in de buurt. Overal kan ik te voet heen, ik heb niet eens een fiets nodig. Laat staan een auto! En het straatje waar ik woon is heel rustig. Als ik de deur van mijn appartement dicht doe, is het zó stil. 

Onveilig, anoniem, duur? Nee, daar heb ik allemaal geen last van. Onveilig voel ik me eigenlijk nooit. Zeker niet middenin de stad. De keren dat ik me onveilig heb gevoeld, was ik juist buíten het centrum – op een rustige plek. En ik vind Den Haag juist niet anoniem. Als ik een drankje ga doen op de Grote Markt kom ik altijd wel bekenden tegen. Ik heb ook enorme mazzel gehad met de huurprijs van mijn appartement.

Ik snap zeker wel dat mensen op het platteland willen wonen. Het is er veel groener. Ik hou van natuur en zoek graag het park of het strand op. Maar daar ben je vanuit Den Haag zo. En als ik de deur uitstap, ligt de stad aan mijn voeten. Dát is pas vrijheid.’

 

Verschillende huizen, zelfde prijs?

Een appartement in de binnenstad of een vrijstaand huis in een dorp… Het verschil kan bijna niet groter zijn. Maar de prijs is soms hetzelfde! Bereken je maximale hypotheek en ontdek wat jij voor dat bedrag kunt kopen. 

 

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!