Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Nieuwbouw of een (bijna) monument?

22 juni 2017

doorMarlies Touburg, Webredacteur

Een huis kopen betekent keuzes maken. Wil je monumentale details of goede isolatie? Glas-in-lood of een strakke gietvloer? Zowel nieuwbouw als oude woningen hebben hun voor- en nadelen. Mariëlle en Maikel vertellen waarom zij voor hun oude en gloednieuwe huis kozen. 

Mariëlle: ‘Dit is een huis met een verhaal. Het is in 1927 gebouwd als onderdeel van de stadsvernieuwing na de Eerste Wereldoorlog. In die tijd was ons huis een soort nieuwbouwproject. Ik heb er zelfs foto’s van uit het Haagse gemeentearchief. Van oude buurtbewoners hoorden we hoe het er in de Tweede Wereldoorlog bij stond. Helemaal verlaten, zonder ramen. Er zijn hier ook veel kinderen geboren. Ik vind dat iets moois.

Een paar jaar geleden stond er een kind van de eerste bewoners voor de deur. Ze vertelde dat ze in dit huis was opgegroeid, en vroeg of ze eens mocht rondkijken. Dat vonden we heel leuk, dus we hebben haar rondgeleid. Van haar kregen we een doos vol spullen zoals oude foto’s en de eerste aankoopakte met de handtekening van haar vader. Heel bijzonder om te hebben.

Dubbel glas hebben we niet, want mijn man zal nooit aluminium kozijnen plaatsen. Alles moet in dezelfde stijl blijven. Daardoor is het wel wat tochtig in huis. In de winter ligt er een opgerolde handdoek bij de voordeur. En we hebben alle ramen afgetaped met tochtstrips. We hebben een open haard, dus de verwarmingskosten vallen mee. Isoleren is kostbaar en het is zo’n gedoe.

Ons huis is nog geen monument, maar het zou wel kunnen. Het is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, met van die kleine raampjes op gekke hoekjes. Die architectuur vind ik heel mooi. De vorige bewoners hebben het huis helemaal gerenoveerd. Fijn, want wij zijn geen klussers. Af en toe moeten we wat opknappen, maar dat hoort erbij als je een oud huis hebt. 

Ik denk bij nieuwbouwhuizen altijd: goh, lekker warm. Maar er zit weinig gevoel in, het is kaal. Ons huis was al helemaal af, we konden er zo in. En het is oud en karakteristiek. Er zit leven in. Ik zie mijn huis niet als een gebruiksvoorwerp, maar echt als een plek om te aarden.’

Maikel: ‘Volgend jaar juni wordt mijn eerste koophuis opgeleverd. Het is een nieuwbouwhuis in een oude haven in het centrum van Tilburg. Ik heb bewust gekozen voor deze wijk, een plek op loopafstand van de stad waar de komende jaren nog meer ontwikkeld gaat worden. Er zijn al allerlei winkeltjes, terrasjes en cafés gevestigd. Heel gezellig dus. Maar tegelijk een stuk rustiger dan mijn huidige buurt.

De ontwikkeling van de wijk gaf me al een goed beeld van de bouwstijl. Dus ik zag meteen de andere projecten, allemaal in de industriële stijl die me aanspreekt. Dat was fijn, want normaal koop je bij nieuwbouw toch iets vanaf papier. Mijn nieuwe buurt is geen standaard Vinexlocatie, maar echt een hippe wijk. Hartstikke tof, maar daarmee ook erg gewild. Op een gegeven moment waren er wel 1200 aanmeldingen voor maar 40 kavels. Gelukkig had ik een goed kavel gekozen: geen hoekhuis, en ik hoefde ook niet de grootste variant. Ik woon alleen, dus zoveel ruimte heb ik niet nodig.

Ik ben mijn huizenjacht begonnen bij bestaande woningen. Maar ik kan daar gewoon niet doorheen kijken. Er zijn altijd wel gebreken, of de verkopers hebben iets opgeknapt op een manier die ik niet mooi vind. Ik loop daar niet echt warm voor. In een nieuwbouwhuis kan ik juist alles laten maken zoals ik dat zelf wil. Van de keuken tot de indeling.

Daarnaast ben ik de gelukkige eigenaar van ‘twee linkerhanden’. Dit zorgt voor veel kosten bij gebreken in bijvoorbeeld een jaren ’30-woning. In een nieuwbouwhuis ben ik vrij zeker van een aantal jaren beperkt onderhoud. De komende 10 jaar kan ik die linkerhanden dus in mijn zakken houden. Nieuwbouwhuizen sfeerloos? Daar ben ik het niet mee eens. Sierplafonds en glas-in-lood mis ik niet. Ik vind dat ook helemaal niet mooi. Ik heb liever een strakke woning. Een luxe keuken, lekkere badkamer en praktische indeling vind ik belangrijker dan een jaren ’30-buitenkant.’

Twijfels? Bel gratis met een adviseur

Tja, kies je voor dat huis met die prachtige erkertjes, of dat strakke en frisse nieuwbouwhuis? Een adviseur kan je helpen bij die lastige keuze. Wist je dat dat gewoon telefonisch of in een videochat?

Bekijk de adviesmogelijkheden

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!