Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Nieuwbouwhuis? Zó financieer je meerwerk

2 november 2018

doorRedactie | Aegon Blog

Ga jij een nieuwbouwhuis kopen? Leuk! Én spannend, want een tijd van veel keuzes breekt aan. Misschien wordt het huis casco opgeleverd en mag je zelf een badkamer en keuken kiezen. Of wil je afwijken van de standaarden, zoals openslaande deuren in plaats van een raamkozijnen. Dit noemen we meerwerk. Hoe je dit financiert, zetten we voor je op een rij.

Meerwerk in een notendop

Even beginnen bij het begin: wat is meerwerk precies? Deze zaken vallen onder meerwerk:

• Plaatsingskosten bij een casco huis

Koop je een casco nieuwbouwhuis? Met andere woorden: een leeg huis zonder badkamer of keuken? Dan vallen de plaatsingskosten hiervan onder meerwerk.

• Toevoegingen aan je huis

Wil jij bijvoorbeeld een extra dakkapel of uitbouw? Dan heb je ook te maken met meerwerk. Dit noemen we ook wel volumevergrotend meerwerk.

• Afwijken van de standaarden

Wil jij afwijken van het standaard bouwplan? Bijvoorbeeld omdat je een zwarte in plaats van een witte keuken wilt? Ook dat valt onder meerwerk.

Wat niet als meerwerk wordt beschouwd? Als je bijvoorbeeld de standaard badkamer uit je nieuwbouwhuis sloopt en daarna een andere plaatst. Dit is geen meerwerk, maar een verbouwing.

Een hypotheek voor een nieuwbouwhuis

Als je voor een nieuwbouwhuis gaat, kun je dus te maken krijgen met meerwerk. Dit kun je (deels) meefinancieren vanuit je hypotheek. Het is goed om te weten dat een hypotheek bij een nieuwbouwhuis anders in elkaar zit dan bij een bestaande woning. Dit komt doordat je bij een nieuwbouwhuis meestal eerst de grond koopt. Dáárna begint de bouw van het huis pas. Hierdoor bestaat een hypotheek voor een nieuwbouwhuis uit de grond plus de koopprijs van het huis. Als je de koop-/aanneemovereenkomst voor het nieuwbouwhuis tekent bij de notaris, betaal je vanuit de hypotheek eerst de grond. De rest van de hypotheek stort je geldverstrekker op een aparte rekening: een bouwdepot. Vanuit het bouwdepot betaal je de facturen van de aannemer.

Zo financier je meerwerk

Er zijn verschillende mogelijkheden en regels voor het meefinancieren van meerwerk vanuit je hypotheek. Deze verschillen per geldverstrekker. De volgende weetjes en tips helpen je als je te maken hebt met meerwerk:

1. Sinds 2018 mag je maximaal 100 procent van de marktwaarde van een huis lenen. In dit bedrag moet je dus de extra kosten die bij meerwerk komen kijken meefinancieren.

2. Elke geldverstrekker heeft eigen regels als het gaat om meerwerk.

3. Niet alle aanpassingen die je wilt doen aan je nieuwbouwhuis kun je voor 100 procent meefinancieren vanuit je hypotheek. Geldverstrekkers houden vaak een maximumpercentrage aan van de kosten die je kunt meefinancieren, bijvoorbeeld 25 procent. De kans is dus groot dat je eigen geld nodig hebt. Dit kan best een flink bedrag zijn, want meerwerk kost al snel duizenden euro’s.

4. Volumevergrotend meerwerk kun je vaak wél volledig meefinancieren. Denk hierbij aan een dakkapel of uitbouw.

5. Hoe meer je kunt meefinancieren, hoe minder eigen geld je nodig hebt voor het verwezenlijken van jouw droomhuis. Kijk bij het afsluiten voor je hypotheek dus niet alleen naar de laagste rente, maar ook naar de meerwerkregels van verschillende geldverstrekkers.

6. Begin op tijd met het inschatten van de kosten voor het meerwerk van jouw nieuwbouwhuis. Deze kun je met je hypotheekadviseur bespreken zodat je op tijd weet of jouw wensen realistisch zijn.

Méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.