Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Oud huis kopen? 7 tips!

22 juni 2017

doorMarlies Touburg, Webredacteur

Een woning vol verhalen, historische details en een uniek karakter: redenen genoeg om een oud huis te kopen. Maar er zijn ook een paar dingen waar u op moet letten. Want een oud huis heeft veel onderhoud nodig. En een verbouwing is niet zo gemakkelijk geregeld. Zéker niet als uw oude huis een monument is! Dus bent u verliefd geworden op een oud huis? Lees dan onze 7 tips!

1. Check of uw droomhuis een monument is

Mooie, oude huizen: we hebben er in Nederland genoeg. Sommige van die huizen zijn monumenten. Zo kunnen ze worden beschermd tegen sloop. En tegen verbouwingen waarbij hun karakteristieke elementen verloren gaan. Er zijn verschillende soorten monumenten:

  • - Rijksmonumenten
  • - Provinciale monumenten
  • - Gemeentelijke monumenten
  • - Huizen die ‘beeldbepalend’ zijn in een beschermd stads- of dorpsgezicht

Benieuwd of uw droomhuis een monument is? Bekijk dan het monumentenregister of informeer bij de gemeente of provincie.

2. Vergeet uw onderzoeksplicht niet

Krakende deuren, rotte balken, scheve muren: oude huizen zijn vaak niet in de beste staat. Het is dus extra belangrijk om goed te letten op achterstallig onderhoud, voordat u een oud huis koopt. Als koper heeft u zelfs een onderzoeksplicht. Dat betekent dat u de verkopers móet vragen naar de staat van de woning. De verkoper heeft op zijn beurt een mededelingsplicht. Hij of zij mag geen belangrijke informatie over de staat van onderhoud achterhouden. En moet uw vragen dus ook eerlijk beantwoorden.

3. Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren

Veel gebreken zijn niet met het blote oog te zien. Plan daarom altijd een bouwkundige keuring in als u een oud huis wilt kopen. Een onafhankelijk keuringsbedrijf bekijkt het huis dan van top tot teen. U krijgt daarna een rapport waar precies in staat wat er aan het huis moet gebeuren. En hoeveel geld de reparaties zullen kosten. Heeft u uw oog laten vallen op een monumentaal pand? Dan kunt u de Monumentenwacht een onderzoek laten uitvoeren. Zij kunnen u specialistisch advies geven over het onderhoud van uw monument. 

4. Houd rekening met de onderhoudskosten

Oude huizen hebben veel onderhoud nodig. Dat zal dan ook vaak de uitkomst van een bouwkundige keuring zijn. Bovendien zijn oude huizen vaak slecht geïsoleerd. Isolatie en onderhoud kosten natuurlijk geld. Zeker als u twee linkerhanden heeft. Wilt u een monumentaal pand isoleren of onderhouden? Houd er dan rekening mee dat u soms speciale materialen en technieken moet gebruiken. Dat kan extra geld kosten. Soms kunt u wel uw verbouwings- of restauratiekosten meefinancieren in uw hypotheek

5. Maak gebruik van regelingen en subsidies voor monumenten

Heeft u advies en ondersteuning nodig bij het onderhouden of restaureren van uw monumentale pand? Dan kunt u gebruikmaken van verschillende regelingen en subsidies. Wij zetten ze voor u op een rijtje:

6. Vraag op tijd een vergunning aan

Besluit u uw huis grondig te restaureren of verbouwen? Let dan op: voor veel verbouwingen heeft u een vergunning nodig. Zéker als uw huis een monument is. U mag dan niet zomaar iets aan uw huis veranderen. Dit geldt niet alleen voor de buitenkant. Ook voor een verbouwing aan de binnenkant heeft u vaak toestemming nodig. En zelfs voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie of de aanleg van centrale verwarming. Dus heeft u verbouwplannen? Vraag op tijd een omgevingsvergunning aan. 

7. Praat eens met een expert

Wilt u een oud huis kopen? Zoals u leest is er genoeg om rekening mee te houden. Daar kunt u vast wel wat advies bij gebruiken.

Bekijk de adviesmogelijkheden

 

En denkt u nu na deze tips: niets voor mij, zo’n oud huis? We hebben ook allerlei tips voor het kopen van een nieuwbouwhuis!

 

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!