Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Oud huis kopen 7 tips
Blog Hypotheek Oud huis kopen? 7 tips!

Oud huis kopen? 7 tips!

08-07-2019

Een woning vol verhalen, historische details en een uniek karakter: redenen genoeg om een oud huis te kopen. Maar er zijn ook een paar dingen waar je op moet letten. Want een oud huis heeft veel onderhoud nodig. En een verbouwing is niet zo gemakkelijk geregeld. Zéker niet als je oude huis een monument is! Dus ben je verliefd geworden op een oud huis? Lees dan onze 7 tips!

1. Check of jouw droomhuis een monument is

Mooie, oude huizen: we hebben er in Nederland genoeg. Sommige van die huizen zijn monumenten. Zo kunnen ze worden beschermd tegen sloop. En tegen verbouwingen waarbij hun karakteristieke elementen verloren gaan. Er zijn verschillende soorten monumenten:

  • - Rijksmonumenten
  • - Provinciale monumenten
  • - Gemeentelijke monumenten
  • - Huizen die ‘beeldbepalend’ zijn in een beschermd stads- of dorpsgezicht

Benieuwd of jouw droomhuis een monument is? Bekijk dan het monumentenregister of informeer bij de gemeente of provincie.

2. Vergeet je onderzoeksplicht niet

Krakende deuren, rotte balken, scheve muren: oude huizen zijn vaak niet in de beste staat. Het is dus extra belangrijk om goed te letten op achterstallig onderhoud, voordat je een oud huis koopt. Als koper heb je zelfs een onderzoeksplicht. Dat betekent dat je de verkopers móet vragen naar de staat van de woning. De verkoper heeft op zijn beurt een mededelingsplicht. Hij of zij mag geen belangrijke informatie over de staat van onderhoud achterhouden. En moet jouw vragen dus ook eerlijk beantwoorden.

3. Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren

Veel gebreken zijn niet met het blote oog te zien. Plan daarom altijd een bouwkundige keuring in als je een oud huis wilt kopen. Een onafhankelijk keuringsbedrijf bekijkt het huis dan van top tot teen. Je krijgt daarna een rapport waar precies in staat wat er aan het huis moet gebeuren. En hoeveel geld de reparaties zullen kosten. Heb je je oog laten vallen op een monumentaal pand? Dan kun je de Monumentenwacht een onderzoek laten uitvoeren. Zij kunnen je specialistisch advies geven over het onderhoud van jouw monument. 

4. Houd rekening met de onderhoudskosten

Oude huizen hebben veel onderhoud nodig. Dat zal dan ook vaak de uitkomst van een bouwkundige keuring zijn. Bovendien zijn oude huizen vaak slecht geïsoleerd. Isolatie en onderhoud kosten natuurlijk geld. Zeker als je twee linkerhanden hebt. Wil je een monumentaal pand isoleren of onderhouden? Houd er dan rekening mee dat je soms speciale materialen en technieken moet gebruiken. Dat kan extra geld kosten. Soms kun je wel je verbouwings- of restauratiekosten meefinancieren in de hypotheek

5. Maak gebruik van regelingen en subsidies voor monumenten

Heb je advies en ondersteuning nodig bij het onderhouden of restaureren van je monumentale pand? Dan kun je gebruikmaken van verschillende regelingen en subsidies. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

6. Vraag op tijd een vergunning aan

Besluit je je huis grondig te restaureren of verbouwen? Let dan op: voor veel verbouwingen heb je een vergunning nodig. Zéker als jouw huis een monument is. Je mag dan niet zomaar iets aan je huis veranderen. Dit geldt niet alleen voor de buitenkant. Ook voor een verbouwing aan de binnenkant heb je vaak toestemming nodig. En zelfs voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie of de aanleg van centrale verwarming. Dus heb je verbouwplannen? Vraag op tijd een omgevingsvergunning aan. 

7. Praat eens met een expert

Wil je een oud huis kopen? Zoals je leest is er genoeg om rekening mee te houden. Daar kun je vast wel wat advies bij gebruiken.

Bekijk de adviesmogelijkheden

 

En denk je nu na deze tips: niets voor mij, zo’n oud huis? We hebben ook allerlei tips voor het kopen van een nieuwbouwhuis!

 

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!