Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Overbieden overleven: op huizenjacht!

Overbieden overleven: op huizenjacht!

05-05-2019

Ik ben een dertiger en woon in de Randstad. En op verjaardagen van andere dertigers uit de Randstad komen steevast 3 onderwerpen aan bod. Kinderen, biologische supermarkten, en de jacht op het perfecte koophuis. Vooral dat laatste onderwerp zorgt voor bizarre verhalen. Overbieden lijkt eerder regel dan uitzondering. Ik hoor verhalen over huizen die voor tienduizenden euro’s boven de vraagprijs worden verkocht. Het is duidelijk: de huizenmarkt is oververhit.

Beperkt aanbod + lage hypotheekrente = overspannen huizenmarkt

In de Randstad rijzen de huurprijzen de pan uit. Veel mensen willen hun dure huurhuis dan ook verruilen voor een koopwoning. Zo wordt het aanbod van koopwoningen steeds kleiner. Combineer dat met een historisch lage hypotheekrente, en je hebt een overspannen huizenmarkt. In Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, maar óók buiten de Randstad is de huizenmarkt in een stroomversnelling geraakt.

Een huis kopen is al spannend genoeg

Ik heb een paar jaar geleden mijn huis in de Randstad gekocht. Zenuwslopend vond ik het hele proces. Ik nam de tijd. En dat kon ook. Het was crisis, en de huizenprijzen waren laag. Ik vond een mooi huis en plande een bezichtiging. En nog een. En nóg een. Vervolgens deed ik een bod. Veel te laag natuurlijk. Er volgden onderhandelingen. En uiteindelijk kocht ik mijn huis voor een bedrag onder de vraagprijs. Tja. Toen kon dat nog.

Inschrijving lokt overbieden uit

Nu is dat wel anders. Wil je een huis kopen? Grote kans dat de verkopers met inschrijvingen werken. Alle potentiële kopers mogen een bod doen. Dit nodigt natuurlijk uit tot overbieden. Er zijn veel concurrenten, maar je weet niet wat zij bieden. Je bod moet in één keer goed zijn. Veel geïnteresseerde kopers zetten daarom hoog in. Uit angst om hun droomhuis mis te lopen, bieden ze meer dan de vraagprijs. Vaak véél meer. En dan maar hopen dat hun bod het hoogste is.

Tips om je hoofd koel te houden

Nu heb ik op die verjaardagen meer gedaan dan alleen taart eten. Ik heb ook goed geluisterd naar alle verhalen. En zo heb ik de beste tips verzameld:

  • Zoek een goede aankoopmakelaar. Echt, die heb je nodig. Een aankoopmakelaar houdt voor je bij welke woningen vrijkomen. En helpt je bij de onderhandelingen.
  • Bereken je maximale hypotheek. Dat kan eenvoudig en snel met deze rekentool. Het bedrag dat daar uitkomt, wordt jouw grens. Laat je niet meeslepen en bied niet hoger dan dit bedrag. Want tegen welke prijs wil je dit huis? Met maandlasten die eigenlijk te hoog voor je zijn, hou je weinig over om daarnaast nog leuke dingen te doen.
  • Bied niet meer dan de taxatiewaarde. Die wordt vastgesteld door een deskundige: de taxateur. Die bepaalt wat de werkelijke woningwaarde is. Dit is het bedrag dat je bij de bank mag lenen. In 2018 mag je alleen nog een hypotheek afsluiten voor de daadwerkelijke waarde van de woning. Alles wat je boven de taxatiewaarde biedt, zal je uit je eigen zak moeten betalen.
  • Het is niet verplicht, maar wél heel verstandig als je een bestaand huis koopt: een bouwkundige keuring. Die keuring geeft je zekerheid over de staat van de woning. De kosten voor een bouwkundige keuring liggen rond de € 300,-.
  • Leuk, dat knusse appartement in die hippe wijk. Maar blijft dit huis de komende jaren in waarde stijgen? Als de huizenmarkt weer instort, heb je een probleem. Wil je dan een ander huis met meer ruimte, bijvoorbeeld omdat je een gezin wilt stichten? Dan levert dat appartementje jou een flinke restschuld op.
  • En dan nog een bonustip: praat eens met een (onafhankelijk) adviseur. Iemand die alles weet van hypotheken. Het kopen van een huis is een heel belangrijke én grote beslissing. Dus zorg dat je later niet voor vervelende, financiële verrassingen komt te staan.

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Download het stappenplan

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!