Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Overbieden om een huis te kopen in de Randstad
Blog Hypotheek Overbieden overleven: op huizenjacht in de Randstad

Overbieden overleven: op huizenjacht in de Randstad

17-07-2017

Ik ben een dertiger en woon in de Randstad. En op verjaardagen van andere dertigers uit de Randstad komen steevast 3 onderwerpen aan bod. Kinderen, biologische supermarkten, en de jacht op het perfecte koophuis. Vooral dat laatste onderwerp zorgt voor bizarre verhalen. Overbieden lijkt eerder regel dan uitzondering. Ik hoor verhalen over huizen die voor tienduizenden euro’s boven de vraagprijs worden verkocht. Het is duidelijk: de huizenmarkt in de Randstad is oververhit. 

Beperkt aanbod + lage hypotheekrente = overspannen huizenmarkt

Sinds 2012 trekt de huizenmarkt weer aan. In de Randstad rijzen de huurprijzen de pan uit. Veel mensen willen hun dure huurhuis dan ook verruilen voor een koopwoning. Zo wordt het aanbod van koopwoningen steeds kleiner. Combineer dat met een historisch lage hypotheekrente, en je hebt een overspannen huizenmarkt. In Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam is de huizenmarkt de laatste jaren in een ware stroomversnelling geraakt.

Een huis kopen is al spannend genoeg

Ik heb een paar jaar geleden mijn huis in de Randstad gekocht. Zenuwslopend vond ik het hele proces. Ik nam de tijd. En dat kon ook. Het was crisis, en de huizenprijzen waren laag. Ik vond een mooi huis en plande een bezichtiging. En nog een. En nóg een. Vervolgens deed ik een bod. Veel te laag natuurlijk. Er volgden onderhandelingen. En uiteindelijk kocht ik mijn huis voor een bedrag onder de vraagprijs. Tja. Toen kon dat nog.

Inschrijving lokt overbieden uit

Nu is dat wel anders. Wil je een huis kopen in een populaire stad? Grote kans dat de verkopers met inschrijvingen werken. Alle potentiële kopers mogen een bod doen. Dit nodigt natuurlijk uit tot overbieden. Er zijn veel concurrenten, maar je weet niet wat zij bieden. Je bod moet in één keer goed zijn. Veel geïnteresseerde kopers zetten daarom hoog in. Uit angst om hun droomhuis mis te lopen, bieden ze meer dan de vraagprijs. Vaak véél meer. En dan maar hopen dat hun bod het hoogste is. 

Tips om je hoofd koel te houden

Nu heb ik op die verjaardagen meer gedaan dan alleen taart eten. Ik heb ook goed geluisterd naar alle verhalen. En zo heb ik de beste tips verzameld:

  • Zoek een goede aankoopmakelaar. Echt, die heb je nodig. Een aankoopmakelaar houdt voor je bij welke woningen vrijkomen. En helpt je bij de onderhandelingen. 
  • Bereken je maximale hypotheek. Dat kan eenvoudig en snel met deze rekentool. Het bedrag dat daar uitkomt, wordt jouw grens. Laat je niet meeslepen en bied niet hoger dan dit bedrag. Want tegen welke prijs wil je dit huis? Met maandlasten die eigenlijk te hoog voor je zijn, hou je weinig over om daarnaast nog leuke dingen te doen.
  • Bied niet meer dan de taxatiewaarde. Die wordt vastgesteld door een deskundige: de taxateur. Die bepaalt wat de werkelijke woningwaarde is. Dit is het bedrag dat je bij de bank mag lenen. In 2017 mag je nog 1% van dit bedrag meefinancieren in je hypotheek. Maar dat is nauwelijks genoeg voor alle bijkomende kosten . En dit percentage wordt elk jaar lager. In 2018 mag je alleen nog een hypotheek afsluiten voor de daadwerkelijke waarde van de woning. Alles wat je boven de taxatiewaarde biedt, zal je uit je eigen zak moeten betalen.
  • Leuk, dat knusse appartement in die hippe wijk. Maar blijft dit huis de komende jaren in waarde stijgen? Als de huizenmarkt weer instort heb je een probleem. Wil je dan een ander huis met meer ruimte, bijvoorbeeld omdat je een gezin wilt stichten? Dan levert dat appartementje jou een flinke restschuld op.
  • En dan nog een bonustip: praat eens met een deskundige. Iemand die alles weet van hypotheken. Dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Met het gratis en vrijblijvend Aandacht voor je nieuwe huis-gesprek ben je met een half uurtje klaar. Gewoon telefonisch, wanneer jij maar wil. Je hoeft niets voor te bereiden. En je hoeft niet eens klant bij Aegon te zijn.

 

Succes met de huizenjacht! Laat je niet gek maken en neem deze tips mee. Dan kun je straks mooi wonen, en óók nog leuk blijven leven. Zodat je op de eerstvolgende verjaardag over je verre vakantie kunt vertellen, in plaats van je torenhoge hypotheek.

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!

17 Reacties

"Zoek een goede aankoopmakelaar"... nou die zijn tegenwoordig totaal overbodig. In mijn geval heb ik alles zelf gedaan en heb ik de courtage bespaard, Spreken we toch over Eur. 3700,--. Makelaars verdienen ze wel erg gemakkelijk, ze lopen nooit risico en wachten af tot er een koper komt... Acquisitie plegen doen ze zelden tot niet. Advertenties moet je zelf betalen. Zo kan ik ook makelaar zijn. Daarom zeg ik over max. 10 jaar geen makelaar meer te zien omdat de service totaal overbodig is.
Helemaal eens! Aankoopmakelaar deed niets voor me. Mijn droomhuis misgelopen omdat mijn makelaar een belachelijk bod uitbracht (1000) boven de vraagprijs (en die was veels te laag vergeleken bij de rest). Praatjesmakers die met de tegenpartij meepraten. Ze zoeken niet actief voor je, je mag alleen op hun web pagina een profiel zetten en verder zoek t maar uit. Bezichtigingen komen ze pas na de 2e keer met je mee, als het al te laat is. Onderhandelen? valt weinig te onderhandelen in Amsterdam. Maar het ergste vond ik nog dat ze je in de steek laten als er verborgen gebreken werden ontdekt, bij mij een constructiefout in de waterafvoer. Gelukkig kon ik zelf met de vorige eigenaar in gesprek komen. Mijn advies, i.p.v. duizenden euro voor een makelaar de sloot in te gooien, vraag een schilder of timmerman en een loodgieter om het huis met jouw te inspecteren. Geef ze elk 100 EURO voor n half uurtje werk en je hebt er wat aan. Een makelaar gaat echt niet voor jouw de kruipruimte in. En.... iedereen kan zich als makelaar in laten schrijven.
'Bied niet meer dan de taxatiewaarde' Die staat op de voordeur geplakt?
Het artikel biedt een zakelijke, heldere en duidelijke benadering voor een wijs verstandig besluit en keuze bij de koop van een woning.
Heel herkenbaar. Ben ook net 30, op feestjes gaat t idd alleen maar over kinderen en sporten/voeding en ook ik heb net een huis in Nijmegen gekocht voor 10% boven de vraagprijs. Het hebben van een aankoopmakelaar was erg fijn, omdat je minder de materie in hoeft, echter kan ze in de onderhandeling weinig voor je betekenen.
Waarom wordt hier niet gesproken over een bouwkundige keuring alsmede de gevolgen van onvoldoende kennis over een VVE.
Juist jij begrijpt hem. Ik bezit 2 huizen in de randstad en verkoop er nu 1. Dit is een appartement met VVE. Een hele gezonde VVE. Als je daar geen extra aandacht aan besteed ga je keihard nat. En niet bieden boven de taxatie waarde.... heel veel mensen hebben geen keus op dit moment of het huis is al weg voordat ze een 2e bezichtiging doen. Bied je de vraagprijs dan grijp je al mis. Juist nu boven de vraagprijs bieden, want de afgelopen 7 jaar is er amper wat verkocht. Die mensen gaan dat nu inhalen en terrecht je moet verder met je leven en die paar duizend euro kom je wel overheen. Ik ken zat mensen die nu geen huis kunnen vinden omdat ze te lang gewacht hebben. Randstad is een moeilijk gebied zeker omdat het 2 jaar geleden compleet op zn gat lag.
Wel duidelijk. Het zou toch zo mooi zijn als de taxatiewaarde ook beschikbaar is voordat je een bieding gaat doen. Dan heb je een beter "onderbouwd" beeld. echter de taxatie komt pas nadat je "gekocht" hebt in beeld.
Jammer dat hier weer reclame wordt gemaakt voor de aankoopmakelaar. De aankoopmakelaar is een push product van de makelaars wereld. Ze is gebaseerd op onnodige angst. Je hebt echt geen aankoopmakelaar nodig als je jezelf een beetje verdiept in huizen kopen. Dat zou je toch moeten doen bij een van de belangrijkste aankopen in je leven. Ik vind het jammer dat de nadelen van de aankoopmakelaar door de intermediair wereld gebagatelliseerd worden. Mijn advies is dus : zorg dat de aankoopmakelaar uitsterft. Hij dient alleen de makelaarswereld.
Juist Willem. Ik ben niets voor niets een fan van jou. Vergeet de makelaar zelf niet. Je kan alles zelf. IK heb een internet makelaar voor 500 euro. En zelfs dat kan je nog zelf, maar scheelt heel veel geld. Een aankoop makelaar is ook weer een tussen persoon die overbodig is. Een taxatie is meer gebaseerd op de huidige WOZ die ook afgeschaft moet worden. Als je weet hoe een WOZ tot stand komt ga je huilen. 1 persoon in een appartementencomplex kan je WOZ van het hele complex laten instorten. Kijk naar VVE kosten bij een appartement. Vraag de verkoop cijfers van huizen op door de jaren heen. etc etc
Een taxatie vooraf is altijd verstandig middels een aankoopmakelaar. Hij heeft immers verstand van de waarde van het pand. Maar er is altijd wel een bepaalde marge tussen de taxatie van makelaars onderling. Stel dat je 10.000 euro meer geeft voor het pand meer dan de getaxeerd waarde. Wat zijn dan de gevolgen ? Bij een rente vast periode van 20 jaar amper 25 euro meerlasten per maand. En over 20 jaar is door de annuïteit al zoveel afgelost dat je hier niets van zult merken. Wel als je de woning binnen 3 jaar na aankoop de woning weer wilt verkopen. Conclusie : als je er lang blijft wonen koop je mogelijk een stukje "gebakken lucht" maar je hebt daarvoor wel 20 jaar lang het woongenot van het huis van je dromen. Gewoon doen dus.
Kunnen wij onze hypotheek oversluiten naar een lagere rente?
Wanneer komt AEGON met nieuws over rentebemiddeling?
Ik snap niet dat mensen niet voor NHG gaan. Goedkoper en meer zekerheid.
Een makelaar heeft geen toegevoegde waarde als je het mij vraagt. Waarde van panden fluctueren positief en negatief. Zolang je de maand Lasten kan betalen is er geen vuiltje aan de lucht. Ik heb jaren lang onderwater gestaan met mij huis nooit last van gehad nu is mijn huis gestegen (omgeving amsterdam). De enige die blij is de oveheid makelaars en notarissen zij verdienen aan de bubbel. Mijn advies is kijk wat je max kan lenen en kijk met name wat kan je per maand netto betalen laat dat je uitgangspunt zijn. 
1) Een verkopend makelaar werkt NIET voor de kopende partij. Hij is er voor om een zo hoog mogelijke transactieprijs te behalen, en dat betekend vaak een strakke vraagprijs, zodat er veel bieders op afkomen (dus een hogere verkoopkans). 2) De verkopende partij (dus ook de makelaar) zoekt niet alles uit, maar moet alleen voldoen aan de meldingsplicht (dus risico kopende partij). 3) Een aankopend makelaar moet veel meer uitzoeken, dus minder risico's (VvE, erfpacht, bestemmingsplan, bouwplannen in de buurt, etc. etc.) 4) Een aankopend makelaar weet beter waar hij op kan inspelen, bijvoorbeeld bieden zonder voorbehouden, waardoor een verkoper eerder geneigd is om voor een iets lager bedrag bereidt is te verkopen. 5) Een aankopend makelaar kan beter inschatten wat te bieden om het te verkrijgen 6) Een taxateur volgt de markt, maar maakt niet de markt....dat doet de makelaar i.c.m. vraag en aanbod 7) De taxateur bepaald de marktwaarde en onderbouwd deze met transacties uit het verleden....dus de markt loopt voor....zie punt 6 8) Een taxateur mag niet bij de koop of onderhandelingen betrokken zijn.....dus van tevoren een taxatie vragen aan je aankopend makelaar heeft geen zin.  9) Een aankopend makelaar kan nuchter en zonder emotionele binding de onderhandelingen in gaan. Hij zal je ook melden wanneer het echt teveel gaat worden. 10) WOZ-waardes zeggen niets. Deze lopen minimaal 14 maanden achter op de huidige tijd EN zijn vaak voorzichtige waardes om bezwaarschriften te voorkomen. De markt, bijvoorbeeld in Amsterdam, is in die 14 maanden al dik 15% gestegen. In een dalende markt is het andersom natuurlijk.....smoothing and lagging. 11) De markt overspannen in de Randstad......ga naar Londen, Munchen, Frankfurt, Parijs.....dan is het hier nog spotgoedkoop Als men een auto verkoopt tegen handelswaarde en zo een paar duizend euro over de balk gooit, is het allemaal goed. Maar als je een huis koopt van vaak dik meer dan 1 ton, is 3500,- voor een makelaar teveel. In andere landen liggen de courtages vele malen hoger. Ik wens iedereen een verstandige keus toe en laat je niet leiden door betweters. Het gaat goed zolang het goed gaat, maar als het fout gaat bij de aankoop van een woning, kan de schade zo in de tienduizenden euro's lopen. Als je die risico's wil en kan dragen, doe het zonder makelaar.
Uit ervaring weet ik dat een aankoopmakelaar WEL handig is (in Amsterdam iig). Zonder aankoopmakelaar sta je 1-0 achter bij de verkopende partij. Makelaars 'gunnen' elkaar dealtjes. Geen aankoopmakelaar, dan is je kans dat je de hut krijgt minimaal (tenzij je een absurd hoog bod neerlegt uiteraard) Maar je moet natuurlijk wel zelf blijven nadenken en goeie afspraken met je makelaar maken over wat je wilt bieden. Alleen nou val ik persoonlijk toch over 'vind een goede aankoopmakelaar'. Want hoe weet je welke aankoopmakelaar goed is? Vrienden en kennissen? Iedereen heeft andere ervaringen met andere makelaars en eerlijk is eerlijk, in mijn kennissenkring hebben alleen maar mensen hun huis in de stad (duur) verkocht, maar niks gekocht. Dus nogmaals: HOE vind ik / weet ik een goede aankoopmakelaar?