Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Oversluiten? Zo zit het!

Oversluiten? Zo zit het!

01-11-2019

Een geldboom in de tuin. Die wil iedereen wel. Voor een extra weekendje weg, de studie van je kinderen of om leuke dingen met de kleinkinderen te doen. Heb je geen geldboom? Dan is oversluiten misschien interessant om tóch iets extra’s over t houden. Wat oversluiten precies is? We zetten het kort voor je op een rij. 

Historisch lage hypotheekrente 

Heb jij in het verleden een rente voor een aantal jaar vastgezet? Dan kan het zo zijn dat je met enige jaloezie kijkt naar de mensen die profiteren van de huidige, historisch lage hypotheekrente. In dat geval is het de moeite waard om samen met een financieel adviseur te berekenen of oversluiten voor jou interessant is. Je sluit dan een nieuwe hypotheek af tegen gunstigere voorwaarden. Op die manier kun je je maandlasten verlagen. Je moet daarvoor je oude geldverstrekker wel een aflosvergoeding betalen. Hoe hoog die is, hangt af van een aantal zaken:

  • de hoogte van je huidige hypotheek en de hypotheekvorm
  • je huidige hypotheekrente
  • de rente die een nieuwe klant zou betalen over de hypotheek
  • je resterende rentevasteperiode

Reken jezelf niet meteen rijk

Naast een aflosvergoeding is het goed om te weten dat je nog meer kosten maakt als je je hypotheek oversluit. Denk aan kosten voor hypotheekadvies, de taxatie van je woning én voor de notaris. En wil je over je nieuwe hypotheek Nationale Hypotheek Garantie? Ook daar betaal je voor: 0,9% van de hypotheeksom. Met andere woorden: het oversluiten van een hypotheek kost aan de ene kant geld en kan aan de andere kan geld opleveren. De vuistregel is dat als je binnen 3 jaar wil verhuizen, oversluiten meestal niet interessant is. Een financieel adviseur kan je helpen bij de beste keuze. 

Oversluittest

Twijfel je of oversluiten iets voor jou is? Wij helpen je met handige artikelen, checklists én onze Oversluittest!

Doe de oversluittest

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!