Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Overwaarde benutten, hoe pak je dat aan?

Overwaarde benutten, hoe pak je dat aan?

13-03-2019

De huizenmarkt bloeit! Met een beetje geluk is je huis in waarde gestegen. Als de waarde van je woning hoger is dan je hypotheekschuld, dan heb je overwaarde. Lekker, maar hoe profiteer je van die overwaarde? Wij zetten 3 manieren voor je op een rij.

1. Gebruik de overwaarde voor je nieuwe huis

Zodra je je huis verkoopt, komt de overwaarde vrij. De overwaarde bestaat dan uit de verkoopprijs minus de resterende hypotheekschuld en eventuele verkoopkosten. Koop je vervolgens binnen 3 jaar een nieuw huis? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Volgens die bijleenregeling moet je je overwaarde gebruiken voor je volgende woning. Het voordeel daarvan is dat je minder hypotheek nodig hebt. Dat scheelt in de maandelijkse lasten! Gebruik je je overwaarde niet? Dan mag je over het bedrag ter grootte van die overwaarde géén hypotheekrente aftrekken.

2. Betaal je verbouwing met de overwaarde

Misschien droom je al een tijdje van een nieuwe badkamer of keuken. Wist je dat je daar je overwaarde voor kunt gebruiken? Dit kan je doen door een extra hypotheek aan te vragen. Omdat je maandlasten dan omhoog gaan, controleert de geldverstrekker of je dit wel kunt betalen. Praat daarom eerst met je hypotheekadviseur over je plannen. Zo weet jij of het aanvragen van een extra hypotheek verstandig en verantwoord is.

3. Ruil je koophuis in voor een huurhuis

Verkoop je je huis en ga je daarna huren? Als je definitief geen nieuw koophuis koopt, dan mag je met je overwaarde doen wat je wilt. Je kunt het geld sparen, beleggen of gebruiken om je pensioen aan te vullen. Maar een lekkere vakantie of een nieuwe auto kan ook. Let op: de bijleenregeling blijft 3 jaar lang gelden. Dus als je binnen 3 jaar tóch weer gaat kopen, moet je alsnog je overwaarde gebruiken.

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan voor doorstromers of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Download het stappenplan

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.