Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Studieschuld & een huis kopen: hoe dan?

Studieschuld & een huis kopen: hoe dan?

23-06-2019

Studeren, stagelopen in het buitenland, feestjes. Je kijkt terug op een fantastisch studentenleven. Alleen die studieschuld. Dáár baal je van. Zeker nu je een huis wil kopen. Want die studieschuld heeft gevolgen voor je hypotheek. Lees hoe dat zit en wat de mogelijkheden zijn.

Om maar met de deur in huis te vallen: ook mét studieschuld kun je geld lenen voor het kopen van een huis. Hoeveel? Dat hangt af van je inkomen én de hoogte van je studieschuld. Bovendien is wat je maximaal kunt lenen afhankelijk van of je studieschuld onder het oude of het nieuwe leenstelsel valt.

Het oude versus het nieuwe leenstelsel

Begon jij vóór 1 september 2015 met studeren? Dan kreeg je als student een basisbeurs. Als dit niet genoeg was, kon je extra lenen. Vervolgens zette DUO de basisbeurs om in een gift als je jouw studie binnen een bepaalde tijd afrondde. Het extra geleende bedrag moet je binnen 15 jaar terugbetalen. In 2015 veranderde deze regeling. Het nieuwe leenstel kwam ervoor in de plaats. Dit betekent dat je als student tegenwoordig zelf je studie moet betalen. Daarvoor kun je een studievoorschot krijgen. Dat is een lening bij DUO. Deze lening moet je binnen 35 jaar terugbetalen.

Hoeveel weegt jouw studieschuld mee?

Wat je maximaal kunt lenen is dus afhankelijk van of je studieschuld onder het oude of het nieuwe leenstelsel valt. Studeerde jij tijdens het oude leenstelsel? Dan geldt een standaard weegfactor van 0,75%. Is het nieuwe leenstelsel op jou van toepassing? Dan geldt voor jou een weegfactor 0,45%. Allemaal leuk en aardig, die weegfactoren van 0,75% en 0,45%. Maar wat betekent het? Het houdt in dat geldverstrekkers bij het berekenen van jouw maximale hypotheek ervan uitgaan dat je maandelijks 0,75% óf 0,45% van je oorspronkelijke studieschuld terugbetaalt aan DUO. Omdat je deze maandelijkse kosten niet meer aan wonen kunt uitgeven, kun je minder lenen.

Snel terugbetalen kán slim zijn

Ben jij al een tijd bezig met het aflossen van je studieschuld en is het einde in zicht? Dan is het laatste beetje snel terugbetalen misschien interessant. Geldverstrekkers kijken bij het berekenen van je maximale hypotheek namelijk niet altijd naar je huidige, maar naar je oorspronkelijke studieschuld. Wil jij hierover meer weten? Bespreek de mogelijkheden met een (onafhankelijke) adviseur.

Meld altijd je studieschuld!

Als je een hypotheek aanvraagt, moet je al je schulden melden. Geldverstrekkers controleren dit bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Daar staan alle schulden geregistreerd. Studieschulden wáren altijd een uitzondering. Daardoor was het mogelijk om te liegen over je studieschuld. Dat wordt binnenkort lastiger: hypotheekverstrekkers kunnen dan namelijk om een schuldverklaring van DUO vragen. Daarin staat precies hoe hoog jouw studieschuld is. Je moet deze verklaring zelf aanvragen. Samen met alle andere documenten lever je hem vervolgens in bij je hypotheekaanvraag.

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Download het stappenplan

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.