Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Survivalgids: zó houd je je hoofd koel op de woningmarkt

25 oktober 2018

doorSadia Shirriff, Redacteur

Daar sta je dan, knus met 40 man een woning te bezichtigen. Vervolgens breng je ter plekke een bod uit, maar je bent niet de enige. En je hebt óók nog zwaar overboden. Fijn, zo’n overstresste woningmarkt. Consumentenpsycholoog Patrick Wessels geeft handige tips zodat jij als huizenkoper zelf de controle houdt.

Wat doet het met je als je in deze periode een huis koopt?

“Ik denk dat iedereen die een huis zou willen kopen of aan het kopen is in pure paniek zit. Die paniek relateer ik aan een aantal psychologische factoren: je hebt gebrek aan controle omdat je het kopen van een huis niet zelf in de hand hebt. Daarnaast voel je je machteloos omdat je niet weet waar je aan toe bent én je ziet dat iedereen een huis heeft gekocht behalve jij. Dat betekent dat je misschien iets niet goed doet. Genoeg redenen voor paniek dus!”

Hoe voorkom je dat paniekgevoel?

“Haha, als ik hét perfecte antwoord had dan had ik een boek erover geschreven en was ik miljonair. Maar ik denk dat het begint met het herkennen waar die druk vandaan komt. Naar mijn mening komt dat vooral door het gevoel van schaarste. Je staat met 40 man een woning te bezichtigen, in een veel te kleine ruimte waardoor je je opgejaagd voelt. Dat geeft een gevoel van druk en paniek. Wat dan helpt, is even een andere ruimte bekijken die minder druk is. Dat maakt je rustiger en geeft je een gevoel van controle.”

Wat helpt een huizenzoeker nog meer in deze huizenmarktwaanzin?

“Wees van tevoren bewust dat dat gevoel van schaarste er toch wel komt en dat je dus geen keuze moet maken op het moment dat je ergens binnen bent. En bedenk vooraf goed wat de criteria van een huis zijn die je belangrijk vindt, maar ook wat je niet belangrijk vindt. En schrijf dat op!”

Hoe helpt het opschrijven van criteria je dan?

“Stel je voor dat je niet wilt wonen in een drukke wijk. Dan is voor jou een criteria die belangrijk is om langs een rustige straat te wonen. Als je dat opschrijft, geeft het je in je hoofd een extra bevestiging dat je het belangrijk vindt. Je hebt daarin 3 niveaus:

  1. Ik spreek iets uit
  2. Ik schrijf het op
  3. Ik schrijf het op en geef (of vertel) het aan iemand die ik belangrijk vind

De laatste optie is het beste, omdat je dan verantwoording moet afleggen. Zo zorg je ervoor dat je je beslissing niet laat kleuren door de gekte en drukte tijdens de bezichtiging. Blijf bij je plan!”

Dat is wel echt een supertip! Heb je er misschien nog één?

“Probeer te kiezen op wat je doet en niet wat je zegt. Dat zijn veel échtere keuzes. Dus bedenk voor jezelf: waar maak je dagelijks gebruik van, wat heb je echt nodig in het dagelijks leven in plaats van sociaal wenselijke criteria. Het is dan wel de kunst om hierin ‘minimale’ criteria te bepalen. Je moet niet je perfecte woning schetsen maar wat heb je minimaal nodig om blij te zijn met een woning? Dat zit meer in dingen zoals: ik wil minimaal twee slaapkamers omdat ik graag gasten over vloer heb en een tuin omdat ik graag buiten zit. Als je je daaraan houdt, ben je aan het eind van je zoektocht een happy home-owner!”

Dankjewel Patrick voor je goede inzichten en handige tips!

Voor alle huiszoekenden onder ons even de tips op een rij:

  1. Laat je je niet gek maken door de druk die wordt gecreëerd tijdens een bezichtiging, stap even in een mindere drukke ruimte en neem nooit ter plekke een beslissing
  2. Baseer je woningkeuzes op wat jij écht wilt en nodig hebt en niet om alle extra’s eromheen
  3. Schrijf de belangrijkste punten op en deel ze met je omgeving. Zo kan je beter vasthouden aan je standpunt en ga je niet overbieden of kiezen voor een huis wat niet écht bij je past.

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Download het stappenplan

Sadia Shirriff, Redacteur
Ik ben communicatiespecialist bij Aegon. Ik houd me elke dag bezig met het begrijpelijk maken van onze ingewikkelde informatie. Zowel in onze brieven en e-mails als op de website. Ik vind het heel interessant om me te verplaatsen in onze klanten. En als ik er ook nog een beetje creativiteit op los kan laten, ben ik in mijn element!