Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Verbouwen? Houd rekening met deze kosten

Verbouwen? Houd rekening met deze kosten

12-09-2019

De knoop is doorgehakt: je gaat verbouwen! Jouw droomhuis bleek al die tijd gewoon je huidige woning te zijn. Maar bij verbouwen komen natuurlijk behoorlijk wat kosten kijken. Houd in elk geval rekening met deze 8 kostenposten!

1. Ontwerpkosten 

Niet verplicht, maar wél handig: hulp bij het ontwerp van je verbouwde huis. Dat kan met een simpele bouwtekening, zodat je je plannen uitgewerkt op papier ziet. Je kunt ook kiezen voor een architect. Die helpt je met een mooi, efficiënt, uitvoerbaar ontwerp. 

2. Constructeurskosten 

Construc-watte? Ook al zijn je plannen nog zo mooi, ze moeten wel uitvoerbaar en bovenal veilig zijn. Daarom laat je een constructieberekening maken. De constructeur bepaalt hiermee of jouw plannen ook echt mogelijk zijn. En berekent ook of er bijvoorbeeld extra constructies nodig zijn.

3. Vergunningskosten

Bouwen mag niet zomaar. Vaak heb je toestemming nodig van de gemeente. Zeker voor wat grotere verbouwingen die van buiten zichtbaar zijn. De kosten voor een vergunning mag elke gemeente zelf bepalen. Met als gevolg dat de één klaar is voor een paar tientjes en de ander veel meer kwijt is. Check de kosten bij je eigen gemeente.

4. Verzekeringskosten

Je denkt er misschien niet direct aan. Maar bij een verbouwing zijn verzekeringen geen overbodige luxe. Denk bijvoorbeeld aan een rechtsbijstandsverzekering. Krijg je ruzie met je aannemer? Dan is zo’n verzekering fijn om te hebben. 

5. Aannemerskosten

Een aannemer coördineert de hele verbouwing voor jou. Dat geeft een hoop overzicht en rust. Maar daarvoor betaal je natuurlijk wél een prijs. Een aannemer berekent vaak van tevoren hoeveel de hele verbouwing gaat kosten. Dit is inclusief de kosten voor de aannemer zelf. Op de offerte die je krijgt, staat soms een vaste prijs. Maar meestal is het een schatting. De prijs kan dus nog hoger of lager worden.

6. Arbeidskosten

Ben jij een echte klusser of besteed je het werk liever uit? De aannemer, de schilder, de ramenzetter, de bouwvakkers… die doen hun werk niet gratis. Om te besparen kun je er dus voor kiezen om een deel zelf te doen. Als je tenminste twee rechterhanden hebt. Wees daarbij wel realistisch en overschat je eigen kunnen niet. Je zult de eerste niet zijn die halverwege de klus tóch een professional moet inschakelen.

7. Materiaalkosten

Vaak kun je kiezen: regelt de aannemer of de vakman de juiste materialen of zorg jij daarvoor? In het eerste geval ben je vaak wat duurder uit, maar weet je ook zeker dat je kwaliteit krijgt. Je kunt het ook zelf uitzoeken en regelen. In beide gevallen worden de kosten natuurlijk doorberekend aan jou. 

8. Bonus: Onvoorziene kosten

Bij de kostenposten hierboven staan geen bedragen genoemd. En dat is niet voor niks. Die verschillen namelijk nogal! Met wat pech lopen al die bedragen nog eens extra op. Hoe vaak hoor je wel niet dat mensen flink over budget gaan? Zorg dus voor een flink potje voor je onvoorziene kosten. Dan hoef jij je in ieder geval niet druk te maken als die keuken toch iets duurder uitvalt.  

Bespaar ook op je energierekening

Kies ook voor duurzaam! Je huis verduurzamen is veel makkelijker dan je denkt. Ook het financieren hoeft écht niet ingewikkeld te zijn. 

Lees over het verduurzamen van je huis

Kim Bakker,
Redacteur
Als redacteur klantcommunicatie is het mijn taak om ingewikkelde financiële informatie te ‘vertalen’ naar teksten die je wél graag wilt lezen. Zo maken we geldzaken niet alleen begrijpelijker, maar vooral ook een stukje leuker!