Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Verduurzamen en je VvE: zo pak je dat aan!

Verduurzamen en je VvE: zo pak je dat aan!

21-07-2019

Stel, je wilt verduurzamen. Als je lid bent van een Vereniging van Eigenaren (VvE), kun je niet zomaar bepalen wat je verandert aan je huis. Een groot deel moet je samen met de andere mede-eigenaren in je VvE regelen. Hoe pak je dat aan?

Zo werkt een VvE

Als lid van een VvE ben je mede-eigenaar van bijvoorbeeld een appartementencomplex. De VvE bezit het gebouw en jij koopt als het ware het gebruik van een bepaald stukje. Met de aankoop word je automatisch lid van de VvE. Vaak betalen de leden maandelijks een bedrag. Dit spaart de VvE op in een meerjarenplan. Hiermee betalen jullie bijvoorbeeld groot onderhoud. Dat betekent wel dat je niet zelf kunt beslissen of en wanneer je dit onderhoud uitvoert. Dat beslis je met z’n allen.

Verduurzaming regel je samen

De meeste verduurzamende maatregelen vallen onder de noemer ‘samen beslissen’. In een appartement heb je bijvoorbeeld geen eigen dak waar je zonnepanelen op kunt leggen. Maar er is wel een dak, en die is van de VvE. Daarom besluiten jullie samen of er zonnepanelen op het dak komen. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld HR++-glas of spouwmuurisolatie.

Krijg zo veel mogelijk mensen mee in je plan

We blijven even bij de zonnepanelen. Hoe zorg je dat deze er ook echt komen? Elke VvE heeft andere regels. Bij de één moet je met een meerderheid voor een plan stemmen; bij de ander moet je het unaniem eens zijn. Wat bij jouw VvE ook het geval is: overtuig zo veel mogelijk leden van jouw duurzame plan. Dus kom maar op met dat vlammende betoog tijdens die saaie vergadering!

Het bestuur regelt de financiering

Gefeliciteerd! Jullie hebben besloten om zonnepanelen te nemen. Nu gaat het bestuur van je VvE aan de slag. Zo moet er natuurlijk budget zijn. Dat kan met geld uit het meerjarenplan of zelfs met een speciale duurzaamheidslening voor VvE’s. Meer informatie hierover vindt je bij Vereniging Eigen Huis of het speciaal hiervoor ingerichte VvE DuurzaamheidsLoket. Er is meer mogelijk dan je denkt!

Verduurzaamt jouw VvE (nog) niet? Begin bij jezelf!

Ze zeggen niet voor niets: een beter milieu begint bij jezelf. Dus wil jij graag jouw steentje bijdragen of zelf alvast een paar tientjes van die energierekening afsnoepen? Ook zonder ingrijpende maatregelen kom je al een heel eind. Zet de verwarming bijvoorbeeld wat lager of plak tochtstrips langs je ramen en deuren. En zonnepanelen hoef je niet per se zelf te leggen om groene energie te krijgen. Overstappen naar een groene energieleverancier werkt ook.

Bespaar jij ook op je energierekening?

Kies ook voor duurzaam! Je huis verduurzamen is veel makkelijker dan je denkt. Ook het financieren hoeft écht niet ingewikkeld te zijn. Want met het Aegon Duurzaam Depot leen je tot €9.000 bovenop op je bestaande hypotheek. Zonder gedoe!

Ja! Ik wil meer weten over het Aegon Duurzaam Depot

 

 

Kim Bakker,
Redacteur
Als redacteur klantcommunicatie is het mijn taak om ingewikkelde financiële informatie te ‘vertalen’ naar teksten die je wél graag wilt lezen. Zo maken we geldzaken niet alleen begrijpelijker, maar vooral ook een stukje leuker!