Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Wat is het juiste moment om over te sluiten?

Wat is het juiste moment om over te sluiten?

09-09-2019

De hypotheekrente is laag: is dit hét moment om over te sluiten? Of kun je beter tóch nog even wachten? Want wie weet wordt de rente nog veel lager… Het beste moment om over te sluiten hangt niet alleen af van de rentestand. Het ligt vooral aan jouw persoonlijke situatie. Wij zetten de belangrijkste overwegingen voor je op een rij.

Oversluiten brengt kosten met zich mee

Ten eerste is het belangrijk te weten dat oversluiten kosten met zich meebrengt. Je betaalt omzettingskosten, advieskosten, notariskosten en taxatiekosten. En als je bij je nieuwe hypotheek Nationale Hypotheek Garantie wil, betaal je hier ook kosten voor. Bekijk alle kosten van oversluiten.

Kijk naar je resterende rentevaste periode

Als je een hypotheek afsluit, zet je de rente voor een aantal jaren vast: je rentevaste periode. Voordat je gaat oversluiten, is het slim om te kijken hoeveel jaar die periode bij jou nog duurt. Met andere woorden: wat is je resterende rentevaste periode? Het maakt een groot verschil of dit nog 10 jaar is of nog 2 jaar. Drie maanden vóór het einde van je rentevaste periode krijg je een nieuw renteaanbod. Hoe hoog die rente zal zijn? Dat is niet te voorspellen. Maar de kans is klein dat hij hoger is dan de rente die je nu hebt. Je kunt er daarom voor kiezen te wachten tot het einde van je rentevaste periode. Dan kun je alsnog profiteren van de lage rente, zonder extra oversluitkosten.

Kijk naar de terugverdientijd

Die lage hypotheekrente zet je het liefst zo lang mogelijk vast. Slim, want zo profiteer je het meest. De rente is dan op z’n laagst, én je hebt voldoende terugverdientijd. Dat laatste is belangrijk. Als je binnen nu en drie jaar verhuisplannen hebt kun je beter even wachten met oversluiten. Want anders moet je straks wéér een nieuwe hypotheek afsluiten. En dan heb je te weinig tijd gehad om alle oversluitkosten terug te verdienen. Al is je rente nóg zo laag.

Oversluittest

Twijfel je of oversluiten iets voor jou is? Wij helpen je met handige artikelen, checklists én onze Oversluittest!

Doe de oversluittest