Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Zó verbouw je je droomhuis zonder financiële zorgen

Zó verbouw je je droomhuis zonder financiële zorgen

12-06-2019

Het gevoel wanneer je de woelige huizenmarkt hebt getrotseerd en je droomhuis hebt gevonden, is onbeschrijfelijk. Maar laten we eerlijk zijn: vaak moet er nog wel wat aan dat huis gebeuren. Wij leggen je uit welke financiële mogelijkheden je hebt bij een verbouwing.

Kies voor een bouwdepot

Weinig huizen zijn direct helemaal afgestemd op jouw persoonlijke smaak. En misschien wil je wel wat extra ruimte creëren door een serre aan te bouwen. Of streef je naar een energiezuinig huis. Je kunt dan met je hypotheekadviseur kijken naar extra financiering vanuit je hypotheek, in de vorm van een bouwdepot. Dit extra potje bovenop je hypotheek mag je gebruiken voor een verbouwing.

Een taxateur bepaalt de waardevermeerdering na je verbouwing

Wil je graag verbouwen, dan is je hypotheekadviseur dé persoon die jou kan helpen. Je geeft als klant bij hem of haar namelijk aan hoeveel geld je nodig hebt om te verbouwen. Ook maak je duidelijk wat je daarmee precies wil doen. Een taxateur beoordeelt vervolgens de marktwaarde van je huis na de verbouwing. Dit bepaalt hoeveel je extra kunt financieren voor de verbouwing. Stel: de marktwaarde van je huis vóór de verbouwing is €200.000. Na de verbouwing wordt de woning getaxeerd op € 250.000. Dan is je bouwdepot dus €50.000.

Je kunt misschien niet alles financieren

Het is dus essentieel dat de verbouwing de waarde van je huis doet vermeerderen. Dit bepaalt namelijk welk bedrag je voor de verbouwing mag financieren. Mocht een bepaalde klus de waarde van je woning niét doen stijgen, dan heb je ook eigen geld nodig. Handig om te weten: alles wat niet vastzit aan je woning, zoals gordijnen of meubels, mag je niet financieren vanuit je bouwdepot.

Wees zuinig op je spaargeld

Denk jij: nou, dan stop ik liever ál m’n eigen geld erin? Ook dat is niet zo verstandig. Zorg ervoor dat je altijd een buffer aanhoudt voor onvoorziene uitgaven. Benieuwd hoe groot zo’n buffer moet zijn? De bufferberekenaar van het Nibud biedt uitkomst! En daarnaast is het natuurlijk ook fijn om voldoende geld te hebben voor leuke dingen. Zoals een fijne vakantie, die na de verbouwing van je droomhuis vást wel even welkom is.

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Download het stappenplan

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.