Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Zo weet je hoeveel je kunt lenen voor je nieuwe hypotheek

Zo weet je hoeveel je kunt lenen voor je nieuwe hypotheek

29-07-2019

Of je nu van een huurhuis naar je eerste koophuis naar een ruim appartement gaat, of je stadswoning inruilt voor een nieuwbouwhuis: een hypotheek blijft spannend. Wij vertellen je hoe je berekent wat je voor je nieuwe huis kunt lenen.

Houd je hoofd koel

Wanneer je een nieuw huis gaat kopen, voelt het soms alsof je overspoeld wordt met keuzes. Kun je wel een goede prijs krijgen voor je oude huis? Wie gaat de verhuizing doen? Hoe moet dat met de hypotheek? Vooral met de huidige gekte op de huizenmarkt kun je hier flink van in paniek raken. Maar da’s helemaal niet nodig. Wanneer je een (onafhankelijk) adviseur in de hand neemt, wordt alles stap voor stap voor je geregeld. (Nou ja, behalve die verhuisservice dan.)

Niet alle online tools zijn geschikt

Een (onafhankelijk) adviseur kan je helpen met berekenen wat de hoogte van je nieuwe hypotheek wordt. Op het internet vind je verschillende tools om te ontdekken hoeveel je kunt lenen, maar die zijn vaak afgestemd op starters. Wanneer je al een huis bezit, moet je met meer factoren rekening houden.

Hier houdt de adviseur rekening mee

Uiteraard blijft ook bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek je (gezamenlijke) inkomen belangrijk. Daarnaast is het goed om te kijken naar beschikbaar eigen geld. En ben je misschien nog een (studie)schuld aan het aflossen? Ook die wordt meegenomen in de berekening. De huidige hypotheekrente en de gewenste rentevaste periode zijn natuurlijk ook relevant.

Willen je ouders helpen?

Wanneer je tussen de 18 en 40 jaar bent, mogen je ouders een eenmalige schenking doen van maximaal €102.010 euro, mits je die gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een huis. Iets om in gedachten te houden, dus.

De overwaarde of restschuld is essentieel

Bezit je al een huis, dan is de overwaarde of restschuld uit de verkoop van je huis essentieel. Een hypotheekadviseur kan je daar onafhankelijk advies over geven, zodat je de optimale hypotheek krijgt voor jouw nieuwe droomhuis. Wanneer je een adviseur inschakelt, hoef je je niet suf te zoeken naar online tools die jou kunnen helpen met het berekenen van je hypotheek. Die bedragen zijn namelijk altijd een indicatie. Voor een eerste inzicht, is zo’n tool natuurlijk wél geschikt.

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Download het stappenplan

Bieden en onderhandelen op een huis

Stappenplan voor het kopen van een huis

Ben jij van plan om een huis te kopen? En heb je veel vragen? Bekijk dan het handige stappenplan voor tips.

Download het stappenplan

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.