Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Blog Inkomensbescherming Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

06-12-2016

Werken als zelfstandige, dat is zelf de touwtjes in handen hebben. Geen baas die jou van 9 tot 5 op kantoor verwacht. Maar ja, ook geen baas die jouw loon doorbetaalt als je ziek of arbeidsongeschikt bent. Daar moet je zelf iets op verzinnen. Want ook als je even niet kunt werken, loopt jouw huur gewoon door. Iets regelen bij arbeidsongeschiktheid kan op allerlei manieren. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten, bijvoorbeeld.

“Dat overkomt mij niet”

Nu kun je, zoals veel zelfstandigen, denken: “Mij overkomt niks”. Of: “Arbeidsongeschiktheid is toch voor mensen met een zwaar beroep?”. Maar dan heb je het goed mis. De meest voorkomende oorzaak van arbeidsongeschiktheid is nog altijd een burn-out. Op de voet gevolgd door pijn aan nek, rug en schouders. Daar hoef je dus echt niet elke dag zware stenen voor te sjouwen. Ook een freelance programmeur kan tegen zulke klachten aan lopen.

De voors en tegens op een rijtje

Op het internet is ontzettend veel informatie te vinden over de AOV. Best verwarrend. De een roept dat een AOV niet nodig is, de ander is juist groot voorstander. Hieronder hebben wij de belangrijkste voors en tegens op een rijtje gezet. Scheelt jou weer een digitale zoektocht!

 

Waarom wel een AOV?

 Je bepaalt zelf wat je verzekert, en voor welk bedrag. Daarmee heb je de hoogte van de premie in eigen hand.

 Arbeidsongeschikt? De AOV biedt intensieve persoonlijke begeleiding. Zo kun je snel weer aan de slag.

 Noodgedwongen ander werk doen bij arbeidsongeschiktheid? Als je voor een AOV met beroepsarbeidsongeschiktheid kiest, hoeft dat niet.

 

Waarom geen AOV?

 Je hebt genoeg gespaard om meerdere jaren arbeidsongeschiktheid te overbruggen.

 Je partner verdient genoeg om samen van te leven, ook als jouw inkomen wegvalt.

 Je werkt parttime in loondienst.

 Je kiest voor een broodfonds of een ander alternatief voor de AOV

 

Zorg voor een vangnet

Wel of geen AOV: voor allebei valt wat te zeggen. De keuze is aan jou. Maar één ding is duidelijk: of je nou stratenmaker of computernerd bent, arbeidsongeschiktheid kan écht iedereen overkomen. Daarom is een financieel vangnet verstandig. In de vorm van een spaarrekening of een AOV. Hoe groot dat vangnet moet zijn? Je weet het snel met de Uitgavencheck.

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!