Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

AOV-prijs blijkt goedkoper dan zzp’er denkt

Kijk als zzp’er naar de échte AOV-prijs

18 augustus 2016

doorArend Jansen

De prijs van een AOV is vaak goedkoper dan je denkt

Deze wiskundig volkomen onjuiste formule is een weergave van één van de uitkomsten van een kwalitatief onderzoek onder zzp’ers welke wij in het laatste kwartaal van 2015 uitgevoerd hebben. Waar gaat dit over?

In Nederland zijn ongeveer 1 miljoen zzp’ers werkzaam waarvan slechts 1/3 een voorziening voor arbeidsongeschiktheid heeft afgesloten. Met andere woorden: zo’n 650.000 zzp’ers zijn onverzekerd ingeval van arbeidsongeschiktheid; voor hen rest slechts een bijstandsuitkering als deze al verleend wordt!

Kwalitatief onderzoek

Waarom zijn zo veel zzp’ers onverzekerd? Hiernaar heeft verzekeraar Aegon in 2015 kwalitatief onderzoek uitgevoerd wat bestond uit 30 persoonlijke interviews met zzp’ers. Naast argumenten als ‘ik word niet arbeidsongeschikt’, ‘dan verkoop ik de zaak’, ‘dan leven we van het inkomen van mijn partner’, blijkt de prijs wel het allerbelangrijkste argument te zijn waarom zzp’ers geen AOV afsluiten. Gezien het gemiddelde inkomen van de door ons geïnterviewde zzp’ers, zo’n € 25.000,-, lijkt dat ook een logische reden. Maar toch is er iets vreemds mee aan de hand en daar kwamen wij eigenlijk bij toeval, tijdens het tweede interview, achter.

Werkelijke premie

Wat gebeurde er tijdens dit interview? De zzp’er, een 36-jarige freelance journalist die € 30.000,- verdiende, gaf aan dat hij zo’n AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) echt niet kon betalen en voegde er aan toe dat hij eenvoudigweg geen € 500,- per maand over hield om hieraan te spenderen. € 500,- per maand? Dat leek ons nou wel erg hoog. Ter plekke hebben wij snel de premie voor een AOV voor deze journalist uitgerekend, uitgaande van de meest uitgebreide dekking en veiligste keuze (80% van het loon verzekeren, uitkering tot 67 jaar, wachttijd 14 dagen) bedroeg de premie slechts € 170,- per maand en dat is dan nog bruto! Toen wij de journalist hiermee confronteerde viel hij bijna van zijn stoel van verbazing en dacht ineens heel anders over een AOV.

Vervolgens hebben wij bij alle daarna volgende interviews gevraagd naar de geschatte prijs voor een AOV en in praktisch alle gevallen schatte de zzp’er de premie veel hoger in dan de werkelijke premie, veelal zat daar een factor 2 of 3 tussen.

Tja, dan zijn wij bij de verklaring van de onjuiste wiskundige formule in de kop van dit artikel. Lees voor het eerste woordje prijs de werkelijke prijs en voor het tweede woordje prijs de gepercipieerde prijs en voilà, dan klopt de formule! En wat is de moraal van dit het verhaal? Denk niet te snel ‘ik kan dit niet betalen’ maar kijk eerst naar de echte prijs. Dat kan al voor een adviestraject door gebruik te maken van één van de tools die gemakkelijk op Internet te vinden zijn en die betrouwbare indicaties van de kosten geven.

 

Meer informatie

Wilt u meer weten? Lees meer over de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

 

Deze blog is eerder verschenen op ZZP Barometer.

Arend Jansen
Arend Jansen
Ik ben Arend Jansen, Specialist arbeidsongeschiktheid bij Aegon Zakelijk