Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Kopen of huren, wat is jouw plan?

21 juli 2014

doorRedactie | Aegon Blog

De huizenmarkt veert helemaal op. In het tweede kwartaal van 2014 zijn de prijzen gestegen met 3,5 procent vergeleken met vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De gemiddelde huizenprijs lag in het tweede kwartaal van dit jaar op 215 duizend euro. Dat is 1,7 procent hoger dan in de eerste drie maanden van 2014. Ook het aantal mensen dat een huis koopt, is toegenomen met 41 procent. In het tweede kwartaal zijn 29.216 woningen verkocht door NVM-makelaars.

Flinke regionale verschillen

Vooral in de Randstad ontwikkelt de huizenmarkt zich erg goed. In Amsterdam bijvoorbeeld ligt de huizenprijs gemiddeld 10,2 procent hoger, in het Gooi is de toename zelfs 12,6 procent. Ger Hukker, voorzitter NVM: “We zijn blij dat de markt weer in de lift zit, maar we moeten ons wel realiseren dat het gemiddelden zijn. Lang niet iedereen in Nederland herkent zich in deze cijfers. De regionale verschillen zijn groot en sommige woningtypen, zoals vrijstaande woningen, zijn op jaarbasis zelfs nog in prijs gedaald.”

Van appartement tot hoekwoning

Het meest verkochte woningtype was appartementen (30,4 procent) en daarna de tussenwoningen (27,8 procent). Hoekwoningen, 2-onder-1-kapwoningen en vrijstaande woningen hebben een aandeel van respectievelijk 14,1 procent, 14,6 procent en 13,2 procent. Hukker: “De afgelopen vier kwartalen hebben NVM-makelaars voor het eerst weer meer dan 100.000 woningen verkocht, iets wat we de afgelopen vijf jaar niet hebben gezien.”

Heb jij nog financiële woonvragen?

Wat zijn jouw plannen: ga je ook een woning kopen of toch juist huren? Als je wilt kopen, kun je de prijzen per regio hier bekijken. En als jij nog financiële vragen hebt over jouw woonsituatie, kijk dan op onze site.

Bron: NVM

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.