Overslaan en naar de inhoud gaan
Weten wat Aegon met uw informatie doet? Bekijk ons nieuwe Privacy Statement.
Ok

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Kun jij na je feestende studentenleven nog een huis kopen?

25 maart 2016

door Annieck Verkerk, Redacteur

Je studeert, feest, geniet. Straks is het later. Wat ga je dan doen? Een traineeship, reizen of misschien wel een huis kopen? Door het nieuwe leenstelsel zullen veel toekomstige studenten een hogere studieschuld opbouwen. Lees wat de consequenties daarvan zijn als je later een huis wilt kopen.

Even terug naar het begin: wat is het nieuwe leenstelsel ook alweer?

Vanaf dit studiejaar is de basisbeurs voor studenten afgeschaft. Daar komt het zogenaamde sociale leenstelsel voor in de plaats. Dit houdt in dat nieuwe bachelor- en masterstudenten geen basisbeurs (die was € 95,61 voor een thuiswonende student en € 266,23 voor een uitwonende student) meer krijgen. Wel kunnen zij geld lenen, een zogenaamd studievoorschot. Na het behalen van hun diploma mogen studenten maximaal 35 jaar doen over het afbetalen van het voorschot. Na 35 jaar wordt de restschuld kwijtgescholden. De aanvullende beurs blijft wel bestaan voor studenten met ouders die modaal of minder dan modaal verdienen. Dit is geen lening, maar een gift.

Wat zijn de gevolgen als je een huis wilt kopen?

Door de afschaffing van de basisbeurs, moeten veel studenten zelf hun studie gaan financieren. Verwacht wordt dat dit leidt tot meer en hogere studieschulden. Hierdoor kunnen toekomstige pas afgestudeerden een minder hoge hypotheek krijgen dan de pas afgestudeerden van nu. Banken treffen hiervoor maatregelen en gaan de beperking van de hypotheekruimte anders berekenen. De wegingsfactor van studieschulden gaat onder het nieuwe leenstelsel omlaag van 0,75% naar 0,45%. Dat is een logisch gevolg van de langere terugbetaaltermijn voor studieschulden. Die langere termijn leidt namelijk tot lagere maandlasten voor studieschuld, waardoor je meer hypotheeklasten kunt dragen.

Een korte rekensom: banken gaan er nu vanuit dat iemand met een studieschuld van € 10.000 een afbetaling doet van € 75 per maand. Met de nieuwe wegingsfactor wordt dit € 45. Hierdoor kun je bij een studieschuld van € 10.000 ongeveer € 6.000 meer aan hypotheek krijgen.

Geen zorgen dus?

Hoe hoog je studieschuld ook is, het blijft mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Daar hoef je je dus geen zorgen om te maken. Toch is het belangrijk om je te realiseren dat de hoogte van je studieschuld invloed heeft op de hoogte van je toekomstige hypotheek. Als je een hypotheek wilt afsluiten, ben je namelijk verplicht de bank te melden welke schulden je hebt. De bank controleert dit bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Momenteel registreert het BKR vooral kredieten en hypotheekachterstanden. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wil graag dat de studieleningen ook geregistreerd gaan worden bij het BKR. Zo krijgen de geldverstrekkers een vollediger beeld van de financiële positie van een starter. Hierdoor kan de hoogte van een hypotheek beter worden bepaald.

Studieschuld beperken

Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt 22 procent van de studenten leent om leuk en relaxed te kunnen leven. Eén op de drie studenten leent zelfs maximaal ‘omdat het kan’. Het Nibud wijst erop dat geld lenen verleidelijk is, maar niet zonder risico’s. Daarom luidt haar advies: weet wat voor lening je aangaat, en gebruik dat geld voor je studie.

Meer weten?

Heb je nog vragen? Stel ze via Facebook of Twitter.

Annieck Verkerk, Redacteur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik gaaf!