Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

‘Luiers zijn duur, maar kinderopvang is nog véél duurder’

17 oktober 2016

door Redactie | Aegon Blog

Op een festival in Den Haag ontmoette de oer-Hollandse Hans van der Hut de liefde van zijn leven: Pilar Puentes-Téllez uit Colombia. ‘Ik vond Pilar zó mooi, ik móest haar aanspreken!’ Tien jaar laten kregen ze dochter Anna. Dolgelukkig zijn ze met elkaar, maar een kleine erbij verandert óók je leven. 

 

Even terug naar het begin. Waarom ben je van Colombia naar Den Haag gegaan?

Pilar: ‘Tien jaar geleden studeerde mijn zus een paar maanden in Nederland. Ik bezocht haar voor drie maanden. Op een avond ging ik naar een festival in Den Haag en daar was Hans.’
Hans: ‘Pilar fotografeerde een band die ik kende. Ik was direct onder de indruk van haar. Om haar aan te kunnen spreken met een goed verhaal verzon dat ik de foto’s wilde voor de website van de band. Ze gaf haar e-mailadres. Om niet hopeloos over te komen, wachtte ik twee dagen met mailen. We spraken af en van het een kwam het ander.’

Toen moest Pilar terug naar Colombia?

Pilar: ‘Dat was vreselijk! In twee maanden tijd waren we zó verliefd geworden. Ik besloot voor een PhD in Nederland te gaan. Maar ja... die moest ik eerst vinden.’
Hans: ‘Ondertussen moest ik afstuderen. Ik regelde een afstudeerstage waarbij ik tussendoor op vakantie mocht én mijn gehele afstudeervergoeding vooraf betaald werd.’
Pilar: ‘Hierdoor ontmoette Hans al snel mijn familie in Colombia. Dat was spannend. Zou het nog steeds leuk zijn? Wat zouden mijn ouders van hem vinden? Gelukkig was het fantastisch.’

Hoe regelde je een PhD in Nederland?

Pilar: ‘Dat ging moeizaam. Het contact met de professoren via mail en Skype was lastig. Daarom kwam ik na negen maanden naar Nederland. Een goede keuze. Ik nodigde mijzelf uit bij een lab van de Universiteit in Groningen. Twee weken later werd mij een PhD aangeboden.’
Hans: ‘Langzaamaan bouwden we samen een leven op in Nederland. We huurden een huis Groningen, trouwden en kregen dochter Anna.’
Pilar: ‘Toen we Anna kregen, wilden we graag dichterbij onze familie wonen. Werd het Colombia of Nederland? Na veel moeilijke gesprekken kozen we voor Nederland. Hans’ ouders wonen in Den Haag. Dus daar kochten we een huis.’

Een kleintje erbij… Dan veranderen óók je geldzaken. 

Hans: ‘Jazeker. Anna is nu 2,5 jaar en in het begin vielen de kosten nog mee. Ja natuurlijk, luiers zijn duur en je wilt de babykamer leuk inrichten. Maar waar écht veel geld naartoe gaat, is de kinderopvang. Drie dagen opvang kost bijna 1000 euro.’
Pilar: ‘Voordat we onze dochter kregen, hebben we goed gekeken naar onze inkomsten en uitgaven. Zodat we precies wisten hoe ons financiële plaatje eruit zou zien.’
Hans: ‘Elke week uiteten? Zomaar naar de bioscoop? Dat zit er niet meer in. We hebben er minder tijd voor, maar moeten óók beter letten op ons geld.’

Tips voor aankomende ouders?

Hans: ‘Geef geen geld uit aan dure, nutteloze spullen. Met die handgemaakte houten fiets heeft mijn dochter nooit gespeeld. Uiteindelijk kiest ze zélf wat ze leuk vindt, en dat hoeft helemaal niet veel geld te kosten. Kijk bovendien goed naar je verzekering en bespreek dit met iemand die verstand heeft van geldzaken. Wat heb je bijvoorbeeld geregeld als jij of je partner overlijdt? Niemand wil hierover nadenken, maar je wilt wél dat je gezin in het huis kan blijven wonen en je kind gaat studeren... Het gaat over hun toekomst.’

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Pilar: ‘Ik zoek momenteel een baan. De Nederlandse taal is een struikelblok. Ik probeer dit te verbeteren, zo heb ik een taalcoach en zit ik bij een boekenclub.’
Hans: ‘Voor de lange termijn hebben we een droom: in de winter in Colombia wonen en ’s zomers in Nederland. Dat zou geweldig zijn!’

Meer informatie?

Is er bij jullie een kleintje op komst? Of is je gezin pas uitgebreid? Aegon heeft een financiële kraamlijst met handige tips. Je kunt ook een kosteloos Aandacht voor je gezin-gesprek aanvragen om je geldzaken door te nemen met een Aegon-medewerker

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.

3 Reacties

Kinderopvang is niet duur als je beiden werkt is deze inkomensafhankelijk! Waarom heeft deze dame kinderopvang nodig als zij geen baan heeft.
Mee eens. Ben ook benieuwd
1000 euro voor drie dagen kdv (ik neem aan per maand). Das een raar bedrag wij zitten op 300 netto per maand (zo'n 600 bruto) voor 2 dagen.