Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

'Mijn auto is gehackt, wat nu?'

30 oktober 2015

door Redactie | Aegon Blog

Of het nu gaat om een Volkswagen, Toyota, Ford of Tesla: miljoenen auto’s zijn te hacken. Ze zijn voorzien van moderne technologie en kunnen zonder breekwerk worden gestart én gestolen. Dieven kunnen zelfs de informatie van je autosleutel uitlezen als deze nog in je zak zit… Wat kun je hiertegen doen? En wordt dit gedekt door de verzekering?

Het zal je maar gebeuren… Je staat op het punt om op vakantie naar Frankrijk te gaan en hebt gisteravond de hele auto al ingepakt. “Dan kunnen jullie lekker snel wegrijden voor alle file”, zo is het idee. Je loopt ’s ochtends de voordeur uit, maar je auto staat niet meer op de oprit. Foetsie. Nergens meer te bekennen… Per jaar worden in Nederland zo’n 13.000 auto’s gestolen. Dat zijn er 35 per dag. Het aantal autodiefstallen laat een daling zien, maar dieven worden wel steeds slimmer. Door nieuwe technologieën maken ze vaker gebruik van hacking. En dan kan het dus gebeuren dat je hele auto wordt weggehaald. 

Beveiliging niet op orde 

“Tegenwoordig bestaat een auto die uit de fabriek rolt uit allerlei computers die met elkaar in verbinding staan. En dit netwerk is niet beschermd, het heeft geen firewall zoals je computer”, zegt Wouter Verkerk. Hij is verbonden aan het Verzekeringsbureau voor Voertuigcriminaliteit (VbV) dat de landelijke campagne ‘Laat je auto niet hacken’ heeft opgezet. Het doel: mensen hun auto laten beveiligen tegen deze vorm van criminaliteit. “In Nederland rijden naar schatting honderdduizend auto’s op de weg waarvan de beveiliging met computers niet op orde is. Door het achterhalen van de codes, bijvoorbeeld van chips in sleutels die contact maken met de startmotor, kan de auto eenvoudig worden overgenomen én gestolen.”

Wat je zelf kunt doen…

De meeste auto’s worden gestolen in én rond Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen en Eindhoven. En het meest geliefd? Dat zijn auto’s tot en met 7 jaar van het merk Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes en Opel. Wouter: “Een Volkswagen Golf niet ouder dan 3 jaar heeft een kans van 1 op 23 van alle gekochte auto’s om gestolen te worden. Dat is gigantisch. Wat consumenten zélf kunnen doen? ‘Een gecertificeerd veiligheidssysteem aanbrengen in hun auto, zoals via het VbV-SCM-keurmerk. Hieronder valt bijvoorbeeld een alarmsysteem en startonderbreker met autorisatie. Het keurmerk is te herkennen aan een oranje sticker op het raam. Autobezitters zijn zo beter beschermd tegen hackers én het schrikt dieven af. Wie een auto heeft zonder dit keurmerk kan ook achteraf systemen inbouwen om hackers te dwarsbomen.” 

En je verzekering dan?

Bij een diefstal ben je niet alleen je auto kwijt, maar net zo goed alle persoonlijke spullen die erin lagen. En dat is een vervelende situatie. Het is dus óók belangrijk om goed naar je verzekering te kijken. Een goede oplossing hiervoor is de Aegon Autoverzekering die een ruime dekking biedt, óók als je auto wordt gehackt en gestolen. Kijk verder voor meer informatie en om direct je premie te berekenen

Vragen?

Stel dan je vraag via Facebook of Twitter

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.