Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Nieuws ‘Goede financiële afspraken vormen het fundament van je toekomst’

‘Goede financiële afspraken vormen het fundament van je toekomst’

28-03-2019

Scheiden, je denkt er liever niet over na als je gelukkig bent met je geliefde van je leven. Toch is het verstandig om dat wél te doen. Als onverhoopt alles anders loopt, wil je dat je geldzaken goed geregeld zijn. Vanuit haar bedrijf Scheiding Geregeld én uit ervaring weet Mabelle Mulders (42) hier alles van: “Ik ben de financieel echtscheidingsadviseur die ik zelf graag had gehad toen ik scheidde.”

Scheiding Geregeld: vóór of na je scheiding opgezet?

Mabelle: “Na mijn scheiding. Ik werkte sinds 2005 als financieel adviseur. Dat was heel interessant, maar na een aantal jaar merkte ik dat ik meer wilde dan adviseren over hypotheken en vermogen. Ik wilde mensen écht ondersteunen. Ik deed verschillende opleidingen om een goede mediator te kunnen zijn. Zo rondde ik in 2016 de opleiding voor Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) af. Deze opleiding deed ik omdat ik als gescheiden moeder van twee kinderen uit ervaring weet dat mensen financiële ondersteuning en mediation goed kunnen gebruiken als ze scheiden. Uiteindelijk zette ik Scheiding Geregeld op. Niet omdat ik per se een eigen onderneming wilde, maar omdat er bij bedrijven vrijwel geen functies zijn als echtscheidingsadviseur.”

“Alles wordt besproken, van spaargeld tot schulden en van inboedel tot pensioenen”

Hoe help jij mensen als ze bij jou aankloppen?

“Af en toe willen mensen één op één hulp, maar vaak schakelt een stel dat gaat scheiden mij in. Ik maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking. Als er kinderen in het spel zijn, gaat het eerste gesprek over het opstellen van een ouderschapsplan. We maken dan afspraken over de verdeling van zorg- en opvoedtaken voor de kinderen en kinderalimentatie. Na het gesprek werk ik dit uit en bespreken we de uitwerking in een vervolggesprek. Als er geen kinderen zijn, gaat het eerste gesprek over het inkomen en vermogen en de verdeling daarvan. Alles wordt besproken, van spaargeld tot schulden en van inboedel tot pensioenen. Ook dit verwerk ik in een plan en bespreken we tijdens één of meerdere vervolggesprekken. Als overal afspraken over zijn gemaakt én beide partijen alles goed begrijpen, stel ik een convenant en een eventueel ouderschapsplan op. Vervolgens stuur ik deze documenten door naar een advocaat die de scheiding aanvraagt. Meestal zijn er in totaal drie tot vier gesprekken nodig.”

Klinkt behoorlijk gestructureerd. Hoe ga je om met alle emoties?

“Als je gaat scheiden, zit je in een emotionele rollercoaster. Er komt enorm veel op je af. Bovendien gaan mensen niet voor niets scheiden: ze zitten niet meer op één lijn samen. Ik probeer stellen wat de scheiding betreft wel weer op één lijn te krijgen. Dat is niet altijd makkelijk en ruzies en verdriet maak ik zeker ook mee tijdens de gesprekken. Ik probeer dan veel uitleg te geven, zodat ze op basis van hun verstand beslissingen kunnen nemen. Uit onderzoek blijkt dat het begrijpen van je keuzes voor minder onenigheid en argwaan leidt ná je scheiding.”

“Het begrijpen van je keuzes leidt tot minder onenigheid en argwaan ná je scheiding.”

Hoe ziet zo’n uitleg eruit?

“Ik leg het vaak uit aan de hand van berekeningen. Die geef ik weer in duidelijke grafieken die de huidige en toekomstige situatie schetsen. Laatst hielp ik bijvoorbeeld een echtpaar waarbij de vrouw zei geen alimentatie te willen van de man. Dat kan natuurlijk. Toch liet ik twee berekeningen aan het stel zien. De ene toonde het netto inkomen van de vrouw mét alimentatie en de andere het netto inkomen van de vrouw zonder. De vrouw bleef bij haar punt en wilde geen alimentatie. Door deze berekening wist ze precies waarvoor ze koos.”

Je bent zelf gescheiden. Hoe zorgde jij voor goede (financiële) afspraken?

“Eerlijk gezegd vond ik dat best lastig tijdens mijn scheiding. We hadden een advocaat die de scheiding juridisch regelde en een medewerker van onze hypotheekverstrekker hielp mij bij de verdeling van het huis. Toch had ik het fijn gevonden als ik een financieel echtscheidingsadviseur had gehad. Ik had nog zoveel vragen! Maakte ik wel de juiste financiële keuzes? Was de verdeling eerlijk? Ik ben blij dat ik nu degene ben die stellen antwoord kan geven op zulke vragen. Goede (financiële) afspraken vormen het fundament van je toekomst en zorgen er mede voor dat je na je scheiding samen nog door één deur kunt.”

Financiële Vooruitblik bij Scheiden

Ga jij scheiden? Dan breekt een zware tijd aan. Emotioneel, maar ook financieel. Het is dus belangrijk dat je goede afspraken maakt met je ex-partner. De ‘Financiële Vooruitblik bij Scheiden’ kan hierbij helpen. Hiermee krijg je vóóraf inzicht in de financiële gevolgen van de scheiding. Juist die duidelijkheid leidt tot betere afspraken met elkaar. Die financieel gunstiger kunnen uitpakken voor jou én je ex-partner.

Lees verder

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!