Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Nieuws ‘Ik heb gekozen voor de liefde voor mezelf én de kinderen’

‘Ik heb gekozen voor de liefde voor mezelf én de kinderen’

16-04-2019

Tien jaar geleden leerde Roos haar ex-partner kennen. Ze raakte na een jaar zwanger van de eerste. Nummer 2 en 3 volgden snel daarna. Een gelukkig gezinnetje zou je denken, maar helaas. De relatie liep stuk. Lees hoe Roos het allemaal zélf heeft kunnen regelen toen ze er alleen voor stond.

Hoe begon jullie relatie?

”We hebben elkaar leren kennen via een blind date. Onze relatie is in een sneltreinvaart gegaan: we woonden meteen samen, hadden binnen een jaar ons eerste kindje en kregen snel nummer twee en drie. Ik moet heel eerlijk zeggen dat er toen al spanningen waren. Mijn ex had al een keer eerder aangegeven dat hij twijfelde. Uiteindelijk besloot hij toch voor mij en ons gezin te gaan. Ik had toen al beter moeten weten.”

Het liep dus uiteindelijk stuk. Hoe kwamen jullie tot dat besluit?

”Er zijn meerdere momenten geweest dat we op het punt stonden uit elkaar te gaan. Alleen, je hebt kinderen en ik ben het type vrouw dat er alles aan gedaan wil hebben om de relatie te laten slagen. Op een gegeven moment kwam mijn ex met het besluit dat hij het niet meer zag zitten. Dat kwam hard binnen, maar tegelijkertijd ging er bij mij een knop om. Omdat hij al twee keer eerder had aangegeven dat hij wilde stoppen. Ik dacht meteen: ik wil het direct goed regelen terwijl hij totaal geen financiële steun wilde bieden!”

Wat moedig en sterk, want je bent meteen tot actie overgegaan.

”Ja, eigenlijk wel. Alleen ik had geen idee waar te beginnen. Hoe regel ik het financieel in mijn eentje? En ik werk parttime. Ik voelde aan de ene kant stress en aan de andere kant het vertrouwen dat het goedkomt. Ik wilde de scheiding op een harmonieuze manier regelen, samen met een mediator. Het probleem was echter: mijn ex-partner wilde niet meewerken. Zelfs niet toen ik iemand had gevonden via de gemeente die het gratis wilde doen.”

Jeetje, dat lijkt heftig! Een ex-partner die totaal niet wil meewerken. En toen?

”We woonden in hetzelfde huis en er ontstonden steeds meer spanningen. Ik wist toen dat ik het allemaal zelf moest regelen en dat ik niet op hem kon rekenen. Ik ben via via terecht gekomen bij een heel fijne echtscheidingsadviseur. Zij hielp om duidelijkheid te krijgen over de financiën. Dat heeft me ontzettend goed geholpen en het inzicht gegeven dat ik nodig had.”

Wat was dat inzicht dan?

”Mijn belangrijkste vraag was: hoe sta ik er straks financieel voor? Kan ik mijn huis nog betalen? Ze zei toen dat ze me dat inzicht kon geven. Ik had onder andere mijn loonstrook nodig en die van mijn ex. Ter plekke hebben wij een overzicht gemaakt van al mijn in- en uitgaven. Zo konden we heel wat in kaart brengen. Ik kreeg te horen waar ik allemaal recht op heb: kinderalimentatie, kindgebonden budget, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag. Er ging een wereld voor me open!”

Dus het was de financiële rust die je nodig had!

”Ja, dat was het startpunt. Toen ik op een gegeven moment de bevestiging kreeg van haar dat ik in het huis kon blijven wonen, was ik zo opgelucht. Ik wist wel dat ik het niet breed zou hebben. Maar ik voelde: dit komt goed! Wat ook mooi was, de mediator kon óók laten zien wat er gebeurde als er iets in mijn financiële situatie zou veranderen. Sinds februari dit jaar heb ik recht op toeslagen. Het kost je wel wat geld om dat financieel inzicht te krijgen, maar dat is het zeker waard.”

Moet je nu heel erg beknibbelen?

”Ja, de luxere dingen kunnen niet meer. Ik kan niet meer spontaan met de kids naar Monkeytown. En ik hield ook altijd van lekkere dingetjes: kaasjes en een wijntje erbij. Dat gaat nu even niet. Ook kan ik mijn kinderen niet meer verwennen met spontane cadeautjes. Ik ben heel open naar mijn kinderen hierover. Je moet ergens op inleveren, dat is niet anders. Maar ze komen niets tekort. Ze groeien op in een veilige omgeving! En ik hoop dat ze later inzien dat ik heb geknokt en er voor ze ben geweest.”

Je ex heeft je uiteindelijk nergens bij geholpen, hoe voel je je nu?

”Ik voel heel veel kracht! Ik sta zoveel sterker en weet wat ik wil. Ik heb ervoor gekozen om toch met een advocaat in de weer te gaan. Het is heel zakelijk terwijl ik het graag op een menselijke manier wilde oplossen. Maar ja, het is niet anders. Het financiële inzicht heeft me echt geholpen en ik weet dat ik het nu voor mezelf goed geregeld heb én voor de kids!”

We willen graag de privacy beschermen van de persoon die wij hebben geïnterviewd. Daarom gebruiken wij in dit artikel een fictieve naam.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Financiële Vooruitblik bij Scheiden? Bekijk dan wat het precies inhoudt en wat het voor jou en je ex-partner kan betekenen.

Lees verder

Sadia Shirriff,
Redacteur
Ik ben communicatiespecialist bij Aegon. Ik houd me elke dag bezig met het begrijpelijk maken van onze ingewikkelde informatie. Zowel in onze brieven en e-mails als op de website. Ik vind het heel interessant om me te verplaatsen in onze klanten. En als ik er ook nog een beetje creativiteit op los kan laten, ben ik in mijn element!