Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Nieuws ‘Zet zaken zwart op wit zodat je bent beschermd tegen financiële gevolgen’

‘Zet zaken zwart op wit zodat je bent beschermd tegen financiële gevolgen’

28-03-2019

Van samen dolgelukkig tot elkaar het licht niet in de ogen gunnen. Het kan íedereen overkomen. Hoe beland je in zo’n situatie? Wat doet het met je? En: hoe ga je verder? Oud-echtscheidingsadvocaat en relatietherapeut Wills Langedijk (59) weet dit als geen ander. “Scheiden is een emotionele rollercoaster, zeker als de één van de twee financieel afhankelijk is geworden.”

Het is een koude namiddag in Amsterdam. In het centrum krioelen duizenden mensen over de grachten om zich vervolgens op te warmen in koffiebarretjes of kroegen. Op Zeeburgereiland in Amsterdam-Noord-Oost is hiervan niets te merken. Daar zijn straten opengebroken en raast de wind langs de hoge gebouwen. Wills’ praktijk zit op de tiende verdieping in één van de gebouwen. Als je binnenkomt, ben je de kou buiten direct vergeten. De ruimte voelt als een warme jas door een stellage vol gezellige planten, een knusse zithoek en het grandioze uitzicht.

 

Van echtscheidingsadvocaat tot relatietherapeut

Wills hielp als echtscheidingsadvocaat 25 jaar stellen met uit elkaar gaan. Wills: “Ik heb enorm veel bemiddeld tussen echtparen. Mensen zaten in een emotionele rollercoaster vol pijn, verdriet en boosheid. Vrijwel altijd was de één financieel afhankelijk geworden van de ander en was de relatie verhard. Hoe kunnen mensen ooit zielsgelukkig met elkaar zijn en jaren later niet meer samen door één deur kunnen? Hoe kun je financiën totaal uit handen geven? Ik vroeg het mij vaak af en werd er steeds meer nieuwsgierig naar, mede door mijn eigen scheiding. Toen ben ik verschillende opleidingen gaan doen in de richting van relaties. Sinds 2016 help ik stellen als relatietherapeut. Geldzaken en bijbehorende onzekerheden zijn regelmatig onderwerp van het gesprek.”

‘Mensen zaten in een emotionele rollercoaster vol pijn, verdriet en boosheid.
Vrijwel altijd was de één financieel afhankelijk geworden van de ander en was de relatie verhard.’

Met je rug tegen de muur

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat veel stellen ruzie maken over geld. Meer dan over het huishouden of de kinderen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 65% van de partners hun geldzaken alleen doen. Wills: “Ik zie dit in de praktijk inderdaad voorbijkomen. Dit kan tot verschrikkelijke situaties leiden. Het betekent namelijk dat de ene partner álles van de geldzaken weet en de ander niets. Zo maakte ik als echtscheidingsadvocaat ooit mee dat een vrouw geen idee had van alle schulden van haar man. Ze ontdekte het pas toen ze gingen scheiden. De man werkte niet mee met de scheiding, vertrok naar het buitenland en verstrekte vanuit daar continu incomplete en verwarrende informatie. De vrouw stond met haar rug tegen de muur, want ze wist helemaal niets over de geldzaken én was financieel afhankelijk. Ze werd meegesleurd in het faillissement van haar man.”

Angst is een slechte raadgever

Financiële afhankelijkheid komt in alle lagen van de bevolking voor, bij vrouwen vaker dan bij mannen. Dat toont onderzoek van het CBS aan: 50% van de Nederlandse vrouwen kan financieel niet op eigen benen staan, bij mannen is dit 29%. Wills: “Mensen worden financieel afhankelijk door verschillende redenen. Het hoeft niet per se erg te zijn, als je je er maar van bewust bent. Dat kan alleen als je erover praat met elkaar. Ik zie veel mensen die dat niet doen. Waarom niet? Omdat liefde blind maakt, er grenzeloos vertrouwen is, schaamte heerst, de angst regeert of omdat mensen het ontkennen. Dat kan leiden tot kwetsbare relaties die uiteindelijk op de klippen lopen en waarbij de financiële gevolgen vreselijk zijn. Mijn boodschap is helaas dan ook: niet iedereen is je vertrouwen waard.”

‘Betrokken blijven bij de geldzaken en zaken zwart op wit zetten kan je beschermen tegen vreselijke financiële gevolgen.’

Al je schepen verbranden

“Betrokken blijven bij de geldzaken en zaken zwart op wit zetten kan je beschermen tegen vreselijke financiële gevolgen. Bij 50-plussers die gaan samenwonen, heb ik dit vaak mis zien gaan. Zo had ik ooit een cliënt op haar 55ste totaal verliefd bij haar vriend introk. Ze gaf alles op: haar sociale huurwoning, huurrechten, parkeerplek, inboedel. Al haar schepen verbrandde ze achter zich. Een aantal jaar later kwam haar vriend met zijn zaak in de problemen door de crises. Hij werd depressief en ging drinken. De relatie kwam onder druk te staan en hij zette haar letterlijk op straat. Ze mocht het van hem uitzoeken met een sandwichbord met de tekst ‘Ik zoek een woning’. Met een samenlevingsovereenkomst klopte ze bij mij aan. Die was zo lek als een mandje en ik kon niets voor haar betekenen. Na een jaar op straat leven, belandde ze in een seniorenflat en moest ze haar leven weer opnieuw opbouwen.”

Houd het heft in eigen hand

Het mag duidelijk zijn: veel stellen vinden geldzaken een lastig onderwerp om te bespreken. Toch raadt het Nibud aan om dit wel te doen. Wills ook: “Hoeveel liefde je ook voelt en hoe groot je vertrouwen ook is, praat met elkaar. Hoe ziet onze liefde eruit? Welke wensen heb je voor de toekomst? Ben je het waard om dingen op te geven? Het is belangrijk om die vragen aan elkaar te stellen voordat je de verbinding aangaat. Ook als je je schaamt of bang bent. Juist dát zijn signalen waarvoor je niet weg moet lopen. Door te praten kun je de kwaliteit van je relatie verbeteren en daarmee de kwaliteit van je leven.”

Financiële Vooruitblik bij Scheiden

Ga jij scheiden? Dan breekt een zware tijd aan. Emotioneel, maar ook financieel. Het is dus belangrijk dat je goede afspraken maakt met je ex-partner. De ‘Financiële Vooruitblik bij Scheiden’ kan hierbij helpen. Hiermee krijg je vóóraf inzicht in de financiële gevolgen van de scheiding. Juist die duidelijkheid leidt tot betere afspraken met elkaar. Die financieel gunstiger kunnen uitpakken voor jou én je ex-partner.

Lees verder

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!