Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blik in de knip van Jorn
Blog Nieuws “Mijn knip is een verzameling herinneringen”

“Mijn knip is een verzameling herinneringen”

12-08-2019

Zegt de inhoud van een portemonnee iets over wie je bent en hoe je met geld om gaat? Bij Aegon denken we van wel. Art director Jorn Schakenraad (41) trekt zijn knip, spreidt de inhoud en doet zijn verhaal. “Kijk, mijn Padi pas. Dan denk ik meteen weer terug aan duiken in Belize.”

KNIPGETALLEN

  • Cash in de knip: 1 dollar en 610 won
  • Aantal pasjes: 8
  • Knip sinds: 2010
  • Bijzonderheid: Koreaanse bankpas

Maatje XXL

Het is geen alledaags modelletje, de helblauwe XXL knip van Jorn. Past wel bij de eigenaar, zo blijkt. “Ik heb ‘m bijna tien jaar geleden gekocht in Zuid Korea”, vertelt Jorn terwijl hij de verzameling pasjes, briefjes, zegeltjes, foto’s en munten uit de portemonnee haalt. “Je ziet, er kan aardig wat in. En de kleur zorgt dat je ‘m niet vergeet of ergens laat liggen.” 

Herinneringsmunten 

“Mijn knip zit ook vol herinneringen aan mijn tijd in Seoul. Daar heb ik 6 jaar gewoond, samen met mijn Koreaanse vrouw en ons zoontje. En hond Mata. De 610 won (Zuid-koreaanse munt) bijvoorbeeld, ik kan er hier in Nederland niks mee, maar toch houd ik ze op zak. Net als dat losse dollarbiljet. Die heb ik van mijn eerste salaris uit eigen onderneming.” 

Jorn met portemonnee

Geldlijntjes

Sinds 1,5 jaar woont en werkt Jorn en zijn gezin weer in Nederland. “Maar onze lijntjes met Zuid-Korea zijn er nog steeds. Mijn vrouw en ik hebben bijvoorbeeld beiden nog een Koreaanse bankrekening. Voordeel is dat je daar nog wel rente krijgt op je spaargeld. Nadeel: je hebt bijna een extra knip nodig om al die bankpassen kwijt te kunnen. Privé, gezamenlijk, Nederlands, Koreaans, creditcards… maar goed dat ik ruimte genoeg heb.”

Administratie

“Tegenwoordig runt mijn vrouw een webshop op Instagram. Daar verkoopt ze houten speelgoed aan veelal Koreaanse vrienden en klanten. Ik help haar met de financiële administratie. Mensen die mij kennen, zullen wel even proesten (lachend). Het is niet perse het leukste onderdeel, maar wel heel belangrijk. Zeker nu de shop steeds succesvoller wordt. Bij grotere aantallen moet je ineens nadenken over zaken als voorraad, transport, betalingstermijnen, etc.”

Financiële hulplijn

“Als creatief haal ik vooral plezier uit dingen waarmee je geld verdient. Ondernemen, dingen bedenken, maken en verkopen. Vanuit mijn tijd als zzp-er ken ik de basics over factureren, belastingen, btw en verzekeringen. Die kennis komt nu van pas bij onze webshop. Tegelijk is mijn tip aan andere ondernemers: besteed het vooral uit als je er niet goed in bent. Mocht ik er zelf niet uitkomen, dan bel ik mijn hulplijn: mijn broertje is financieel directeur.” 

De knip van Jorn

Hoe sta jij er financieel voor?

Heb je een droom die je wilt najagen? Of maak je je zorgen om je geldzaken? Wat er ook speelt; het is fijn om je geldzaken op orde te hebben. Voor nu én in de toekomst. Online tool FinSnap helpt je om nú slimme keuzes te maken voor een financieel gezonde toekomst.

Gebruik FinSnap