Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Nieuws Een huis bezichtigen? Tinder is er niets bij!

Een huis bezichtigen? Tinder is er niets bij!

06-05-2019

Een koophuis, lange tijd was het een ver-van-mijn-bed-show. Maar begin dit jaar hakte ik de knoop door: in 2019 wilde ik een huis kopen. Ondertussen ben ik bijna grootgrondbezitter van een klein paleis in Den Haag. Hoe de koop ging? Ik deel mijn ervaringen in een blogreeks. Ditmaal: de emotionele rollercoaster tot het uitbrengen van m’n eerste bod.

#1 |Vrolijk huizen zoeken

Mijn huizenjacht begon zoals bij velen op Funda. Ik vond het één groot feest: overal binnen gluren. Vrolijk struinde ik avonden achter elkaar de huizensite af. Staat er weer iets nieuws tussen? Zag ik eerder een huis over het hoofd? Stiekem wist ik dat ik eerst iets anders moest uitzoeken: mijn financieringsmogelijkheden. Ik had wel een idee van wat ik zou kunnen lenen, maar wist het niet zeker. Als freelancer met slechts twee jaarrekeningen werd ik daar best onrustig van. Ik besloot niet langer mijn kop in het zand te streken en verruilde Funda.nl voor online hypotheekcalculatoren. Dat leverde al vrij snel een hoop frustratie op: wáárom zijn vrijwel alle online rekentools gericht op mensen met een vaste aanstelling?

 

#2 | Frustrerend berekenen

Even voor de beeldvorming: ik ben dus Annieck, 31 jaar, vrijgezel én ruim twee jaar freelancer. Online probeerde ik uit te zoeken wat ik maximaal kon lenen, maar eerlijk gezegd was dat best een uitdaging. De ene hypotheekcalculator liet mij geloven dat ik een vrijstaande villa kon kopen, de andere dat ik géén hypotheek kon krijgen. Hallo frustratie! Ik besloot bij twee banken een gratis oriëntatiegesprek in te plannen. Door mijn werkervaring in de hypotheekbranche wist ik dat je na zo’n gesprek een goede indicatie hebt als je het goed voorbereidt. Ik verzamelde zoveel mogelijk documenten, zoals jaarrekeningen en jaaropgaven. Zo kon ik gericht vragen stellen. Met succes! Na de gesprekken wist ik wat ik maximaal kan én wil lenen.

 

#3 | Vol enthousiasme bezichtigen

Toen ik wist wat ik kan en wil lenen, kon de huizenjacht écht beginnen. Funda.nl zette ik opnieuw in mijn favorieten. Ondertussen enthousiasmeerde een vriend mij voor een klushuis. Dat zou een goede investering zijn én ik kon alles naar mijn smaak maken. Dat zag ik wel zitten. Maar… na zo’n vijf klushuizen zonk de moed mij al in de schoenen. Het maken van afspraken met de makelaars en met zo’n tien man een huis bezichtigen voelde niet als mijn roeping. Wederom: hallo frustratie! Ik overwoog een makelaar, maar ja… die kost ook wat! Dezelfde vriend moedigde mij aan om eens bij een makelaar langs te gaan. Een makelaar betaalt zichzelf terug, was zijn mening. Via via kreeg ik een tip voor een goede makelaar. Ik ging langs en was direct om: hij zou mijn zoektocht zoveel relaxter maken!

 

#4 | Hysterisch naar huis

Vol goede moed ging ik, samen met de makelaar, verder op zoek. Ik vertelde hem welke buurten mijn voorkeur hadden en dat ik graag een bovenwoning wilde. Als ik iets leuks zag, belde ik hem. Hij regelde vervolgens de bezichtiging. Dat voelde zó relaxt! Het bezichtigen werd weer leuk. Ieder keer dacht ik: misschien is dit hem wel. Het leek wel Tinder… Na een paar bezichtigingen liet ik het idee van een klushuis varen: maanden in het stof leven, zag ik bij nader inzien niet zitten. Mijn voorkeur ging steeds meer uit naar een gerenoveerde woning. En jawel … na zo’n acht bezichtigingen was mijn droomhuis daar. Hysterisch liep ik door de woning. Het liefst wilde ik direct een bod uitbrengen, maar van de makelaar moest ik er een nacht over slapen.

 

#5 | Vol spanning bieden

Slapen dus. Dat ging natuurlijk totaal niet. Ik deed geen oog dicht die nacht. Zou ik het doen? Kon ik dit écht betalen? Moest ik overbieden? Hoe breng je eigenlijk een bod uit? Zijn er kapers op de kust? Al die vragen spookten door mijn hoofd. Na een slapeloze nacht belde ik mijn makelaar. Mijn boodschap: ik wil een bod uitbrengen en maximaal € 10.000 euro overbieden. Prima zei hij, maar overbieden doen we niet. Whut? Ja, je leest het goed. Hij gaf aan onder de vraagprijs te willen bieden. Tja, hij heeft er verstand van! En dus boden we € 10.000 onder de vraagprijs. Wat er daarna gebeurde? Je leest het in mijn volgende blog!

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!