Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

'Jong geleerd is écht oud gedaan'

19 maart 2018

doorMarlies Touburg, Webredacteur

Tijdens de Week van het Geld leren basisschoolleerlingen van alles over geldzaken. Maar hoe zit dat eigenlijk met hun ouders en leerkrachten: hoe goed zijn zij zélf met geld? Wij wachtten ze na schooltijd op met een goede kop koffie en onze Goed met geld-test. Ondertussen vroegen we ze het hemd van het lijf: hoe voeden zij hun kinderen financieel op? En hoe gaan ze met hun eigen geldzaken om?

'Geldbewustzijn moet van de ouders komen'

Anja, moeder van Mirthe: “Wij geven onze dochter 3 euro zakgeld per week. En we laten haar soms boodschapjes voor ons doen. Dan moet ze zelf kijken hoeveel ze kan kopen. Daarmee krijgt ze een idee van hoeveel dingen kosten. Daarnaast praten we ook  over geld, zoals over de kosten van een auto, of een huis. 

Kinderen met geld leren omgaan, dat is een taak voor ouders. Niet voor de school, vind ik. Natuurlijk, op school moeten kinderen leren rekenen met geld. Supermarktje spelen, leren dat er verschillende munteenheden in de wereld zijn. Maar het échte bewustzijn moet van de ouders komen. Zij moeten hun kinderen financieel zelfstandig maken.

Hoe ik zélf met geldzaken omga? Ik werk deels in loondienst en deels als ondernemer. Daardoor ben ik erg gewend om te denken in budgetten. Dus geldzaken zijn voor mij nooit zo’n probleem. Ik red het wel.” 

'Mijn dochter is beter met geld dan ik'

Marie, oudercontactpersoon: “Ik vind het goed dat Aegon hier met hun Goed met geld-test staat. Er wordt veel georganiseerd voor kinderen. Maar de ouders mogen ook wel eens aan bod komen! Mijn eigen dochter is inmiddels volwassen. En ze is beter met geld dan ik! Dus onze financiële opvoeding is wel geslaagd, denk ik. Hoewel aanleg natuurlijk ook een rol speelt.

Ik heb altijd voor haar gespaard, voor later. Het waren maar kleine bedragen, maar dat tikt toch aan. Toen ze ging studeren, kon ik haar een aardig bedrag meegeven. Dat heeft mij gestimuleerd om ook voor mezelf te sparen. Hoe goed ik zelf met geld ben? Ik heb geen hoog inkomen, maar ook geen schulden. Ik kom rond.

Wat ik wel lastig vind, is dat tegenwoordig alles digitaal gaat. Voor mijn gevoel heb ik daardoor minder grip op mijn geld.Mijn pensioen is wel een pijnlijk puntje. Ik heb stapels ongeopende post van het pensioenfonds. En het komt nu wel érg dichtbij. Ooit heb ik wel een gesprek gehad met een adviseur. Daar kwam uit dat ik na mijn pensioen met minder rond zal moeten komen. Maar ach, ik zal het wel redden.”

'Het gaat niet om kunnen, maar om wíllen'

Anton, leerkracht: “Ik vind het heel goed dat de Week van het Geld er is. Want als je ziet hoe kinderen met geld omgaan… Je schrikt je kapot. Hun zakgeld is zó weer op. En laten ze een euro vallen? Dan gaan ze niet eens op zoek, want ‘het is maar een euro’. Of ze dat van huis uit meekrijgen weet ik niet. Ik heb zelf wel van mijn ouders geleerd om met geld om te gaan.

Mijn eigen kinderen heb ik altijd zakgeld gegeven. En als ze iets wilden hebben, moesten ze ervoor sparen. Of die opvoeding heeft geholpen? Dat weet ik wel zeker. Ze hebben met vallen en opstaan moeten leren. Maar nu hebben ze allebei huisje, boompje, beestje. En genoeg geld om leuke dingen van te doen. Dat kan alleen omdat ze van huis uit hebben geleerd met geld om te gaan. Daar ben ik van overtuigd. Als je dat niet in je opvoeding meekrijgt, gaat het gegarandeerd mis. Jong geleerd is echt oud gedaan.

Zelf heb ik geen hekel aan geldzaken. Ik moet er gewoon even de tijd voor nemen. Alles is goed geregeld: ik ben geen miljonair, maar ik kan veilig met pensioen. Ik heb niet veel verstand van geldzaken. Maar je pensioen regelen, sparen voor leuke dingen en voor je huis… Dat is makkelijk om te regelen. In mijn ogen kan iedereen dat. Het gaat niet om kunnen, maar om wíllen.”

Iedereen goed met geld

Nederlanders worden steeds meer zélf verantwoordelijk voor hun eigen financiële toekomst. Maar het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Veel mensen vinden het ingewikkeld of saai, en stellen het liever uit. Daarom gaat Aegon helpen. Dat doen we met handige tips, slimme weetjes én een test. In 5 minuten ontdek jij welk geldtype je bent en wat jouw valkuilen zijn. En natuurlijk krijg je concrete informatie die past bij jouw situatie. Zo maken we iedereen ‘goed met geld’!

Doe de Goed met geld-test

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!