Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Nieuws O no, where did my money go?!

O no, where did my money go?!

02-04-2019

Mijn naam is Spender, Big Spender. Of althans, dat was mijn naam. Het is tijd om het roer om te gooien. Sinds een paar maanden leef ik op een budget. Hier vertel ik mijn verhaal, wat er voor mij veranderde en geef ik tips. Want als ík het kan, kan iedereen het.

Waar ging het mis?

# Impulsieve aankopen

Impulsieve aankopen kon inmiddels op mijn cv onder het kopje “hobby’s”. Jeetje, wat deed ik die veel. Vooral voor kleding had ik een zwak. Ik liet me te vaak verleiden om te kopen en dacht niet aan de gevolgen op lange termijn. Daarbij kwam óók nog de reis samen met mijn vriend van drie maanden naar Indonesië, Maleisië en Thailand. Te enthousiast zijn we weggegaan. Plus: we dachten te laconiek over de thuiskomst. Ik had geen baan meer toen we terugkwamen. Geen baan en wel rekeningen betalen. Dat is pittig.

# Geen budget vastgesteld

Aan budgetteren deed ik niet. Ik zette een bedrag op de gezamenlijke rekening en zorgde dat mijn abonnementen, verzekeringen en belastingen werden betaald. Wat er overbleef, was voor lang leve de lol. Etentjes, drankjes, kleding en natuurlijk vakanties. Misschien kon er per maand een excuusbedrag naar de spaarrekening, maar die nam ik niet serieus. Ik deed maar wat. Zonder richtlijnen.

# Geen spaardoel

Ik had geen doel waarvoor ik wilde sparen. Een koopwoning hadden ik en mijn vriend geen behoefte aan, we wilden nog niet trouwen en aan kinderen dachten we niet. Pensioen? Dat kon ik zelfs met een verrekijker niet zien. Maar als we ooit wél een woning willen kopen, moeten we toch écht gaan sparen. Hetzelfde geldt voor een trouwerij die we stiekem graag willen. En wat te denken van opnieuw een lange reis?

Wat veranderde er voor mij?

# Goedkope alternatieven zijn óók leuk

Kleding minderen was de grootste uitdaging. Deze uitdaging begon met het vermijden van mijn lievelingswinkels. Ik verwijderde alle apps van mijn telefoon, meldde me af bij nieuwsbrieven en ontvolgde mode-influencers op Instagram.

Ik gooide bovendien mijn kastdeuren open en inspecteerde mijn kleding. Tot mijn grote verbazing had ik zin om al mijn truien en broeken van vorige winter weer te dragen. Ik maakte leuke setjes en ruilde met mijn zus.

Etentjes buiten de deur heb ik ook drastisch geminderd. Meerdere keren per week uiteten of afhaal is écht niet nodig. Ik heb nu een liefde voor koken ontwikkeld en haal daar mijn plezier uit. Het is goedkoper en leuk om vrienden blij te maken met zelfgemaakte creaties. Qua dates met mijn vriend doen we low budget. We maken strandwandelingen, picknicken in het park of maken een mini-roadtrip naar een gratis bezienswaardigheid in Nederland.

# Een doel én een plan

Ik heb een spaarplan gemaakt met bijbehorende doelen. Op deze manier houd ik goed overzicht hoeveel naar onze spaarrekening gaat én voor wat precies. Zo zijn we begonnen met sparen voor een volgende reis naar Japan en zetten we geld opzij voor een koophuis. Doordat ik nu met een plan werk, is het veel makkelijker om het vol te houden en toch niet weer stiekem in mijn oude levensstijl te vervallen. Hoe aantrekkelijk dat ook klinkt (en dan heb ik het niet over de lege spaarrekening).

En hoe gaat het nu?

Het gekke is: die ‘slechte’ gewoontes sluipen er heel gemakkelijk en geruisloos in. “Nog éven een koffietje op het station, een broek met 70% korting kan ik niet laten liggen…”. Je kan het betalen, dus je denkt er niet over na. Nu ik het niet kan besteden omdat ik spaar, hunker ik niet meer naar die koopjes. Voor mij waren de eerste twee maanden het lastigst. Zodra ik die door was, ging het makkelijker. En ik beantwoord voor mezelf altijd drie vragen: heb ik het nodig? Kan ik het betalen? Kan ik het ergens anders goedkoper krijgen? Nu kijk ik op mijn rekening en blijft het aardig stabiel na alle afschrijvingen zoals, huur, verzekeringen en abonnementen. Dat is een heerlijk gevoel!

Shanna van der Valk,
Redacteur
Geld kan voor sommige een lastig onderwerp zijn. Maar niet voor mij! Als contentredacteur bij Aegon schrijf ik over geldzaken en geef ik tips. Tips over sparen en besparen. Mijn doel? Mensen bewust maken van hun financiën, uitgaven en spaarplan.