Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Nieuws Scheiden en schulden: hoe zit dat?

Scheiden en schulden: hoe zit dat?

09-04-2019

Vroeger trouwde je bijna altijd in gemeenschap van goederen. Als je elkaar dus niet meer zo lief vindt, wordt alles fifty-fifty verdeeld. Ook de schulden. Tegenwoordig gelden er andere regels. Wat is belangrijk om te weten? Henk Jongman, financieel adviseur bij Aegon, geeft handige inzichten.

Henk, als je gaat scheiden wat gebeurt er dan met de schulden?

”Toen je met elkaar ging trouwen, maakte je hier al afspraken over. Het huwelijksvermogensrecht, dus de manier waarop je trouwt, bepaalt hoe je met schulden omgaat als je gaat scheiden. De meeste mensen zijn in het verleden in gemeenschap van goederen getrouwd. Dan ben je gezamenlijk eigenaar van de schuld en heb je dus beiden de draagplicht van de helft van de schuld. Maar als je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, gelden er andere afspraken.”

Als je van tevoren afspraken hebt gemaakt, kan je die afspraken wijzigen?

“Sterker nog, het is belangrijk dat je huwelijkse afspraken maakt én onderhoudt. Het is niet voor niets dat het huwelijksvermogensrecht is aangepast. Je trouwt nu niet meer standaard in algehele gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alles wat je voor het huwelijk had, van jou is. Ook je schulden. En alles wat je samen vóór het huwelijk kocht en alles wat je tijdens het huwelijk opbouwt, is van jullie beiden. Maar ik zou in beide gevallen, zeker als je huwelijksvoorwaarden afspreekt, aanraden om afspraken te maken en die te onderhouden.”

Wat zijn momenten dat je een contract of afspraak gaat onderhouden?

”Heel veel mensen doen zelf digitaal de belastingaangifte. Je ziet dan het hele financiële plaatje: het vermogen, de schulden én het inkomen. Dat is jaarlijks een mooi moment om de afspraken te bekijken. Ik zou dan ook meteen rekeninghouden met andere scenario’s. Zoals een overlijden of eventuele scheiding. Dan regel je alles in een keer.”

Is het belangrijk dat je die afspraken altijd vastlegt?

”Dat is niet nodig als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Maar als je op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, heb je al in het begin afspraken gemaakt en vastgelegd. Huwelijkse voorwaarden moet je ook vaak ‘periodiek verrekenen’. Klinkt ingewikkeld, maar betekent: je maakt samen afspraken wat er gebeurt als jullie vermogen of schulden verandert.”

 

Goed om te weten:

  • Als je in algehele gemeenschap van goederen bent getrouwd, ben je beiden ook hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van voor het huwelijk.
  • In beperkte gemeenschap van goederen, ben je dus hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden die je zelf voor het huwelijk hebt gemaakt. Heb je voor het huwelijk samen schulden gemaakt? Dan zijn jullie samen hoofdelijk aansprakelijk voor die schulden. Óók voor de schulden die je tijdens het huwelijk hebt gemaakt.

 

Wil je meer weten over wat je moet regelen tijdens een scheiding voor je bezittingen en schulden? Het Nibud heeft hier een handige checklist voor.

Financiële Vooruitblik bij Scheiden

Ga jij scheiden? Dan breekt een zware tijd aan. Emotioneel, maar ook financieel. Het is dus belangrijk dat je goede afspraken maakt met je ex-partner. De ‘Financiële Vooruitblik bij Scheiden’ kan hierbij helpen. Hiermee krijg je vóóraf inzicht in de financiële gevolgen van de scheiding. Juist die duidelijkheid leidt tot betere afspraken met elkaar. Die financieel gunstiger kunnen uitpakken voor jou én je ex-partner.

Lees verder

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.