Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Nieuws Scheiden, hypotheek en aflossingskosten: hoe zit dat?

Scheiden, hypotheek en aflossingskosten: hoe zit dat?

25-04-2019

Als je gaat scheiden, moet je over duizend dingen nadenken. Wie krijgt de katten? Wat doe je met die nieuwe leren bank? Ingewikkeld! Wat misschien nóg wel ingewikkelder is, zijn alle financiële zaken die je moet regelen. Zoals jullie gezamenlijke hypotheek. En de aflossingskosten die daar soms bij komen kijken. ‘’Hoezo aflossingskosten?’’, hoor ik je denken. In deze blog lees je hoe het werkt!

Om te beginnen… wat zijn dat eigenlijk, aflossingskosten?

De aflossingskosten ken je misschien ook wel als de aflosboete of de boeterente. De naam én de kosten verschillen bij elke aanbieder. Maar over het algemeen werkt het zo: de rente van je hypotheek zet je vast voor een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld 10 jaar. Dit is de rentevaste periode. De hypotheekaanbieder rekent er dan op dat hij 10 jaar rente-inkomsten heeft. Als je eerder uitstapt, loopt de aanbieder mogelijk rente-inkomsten mis. Die moet je daarom terugbetalen. Maar niet altijd. Wanneer dan wel?

Een van de twee verhuist

Als de hypotheek al op één naam staat

Vaak blijft één van jullie in het huis wonen. Als het huis al op één naam staat, is dat waarschijnlijk deze persoon. Betaalt hij of zij als alle woonlasten? Dan verandert er financieel voor diegene niet veel. Voor de ander natuurlijk wel. Die partner moet namelijk een andere koop- of huurwoning vinden. Als de hypotheek hetzelfde blijft, hoef je geen rekening te houden met aflossingskosten.

Als de hypotheek op allebei jullie namen staat

Hebben jullie het huis samen gekocht? Dan is het wat ingewikkelder. De partner die in het huis blijft wonen, moet de ander dan uitkopen. Of dat mogelijk is, verschilt per hypotheekaanbieder. Het huis en de hypotheek kunnen namelijk alleen op één naam worden gezet als deze persoon de lasten alleen kan dragen. Daarom moet je bewijzen dat je de maandlasten én het uitkoopbedrag kunt betalen.

En wanneer betaal je dan aflossingskosten?

Elke hypotheekaanbieder biedt andere voorwaarden. Op het moment dat je de hypotheek op één naam zet, kan het voordeliger zijn om over te stappen naar een andere hypotheekaanbieder. Dat noemen we oversluiten. Als je oversluit, betaal je meestal aflossingskosten. Want je lost de oude hypotheek af met de nieuwe hypotheek. Deze kosten noemen we dan ook wel oversluitkosten.

Allebei eigenaar blijven

Er is nog een manier. Je kunt samen eigenaar blijven van het huis. Ook als maar één van de twee in het huis blijft wonen. Zo hoeft diegene die er blijft wonen niet te bewijzen dat hij de hypotheek kan dragen. Gezamenlijk eigenaarschap heeft wel nadelen. Diegene die vertrekt, heeft bijvoorbeeld nog maar 2 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Het is ook lastig om een nieuwe woning te vinden als je officieel nog eigenaar bent van een andere koopwoning.

Jullie verhuizen allebei

Jullie verkopen het huis

Het is natuurlijk niet altijd zo dat één van jullie in het huis blijft wonen. Misschien is het financieel niet mogelijk. Of willen jullie het beiden simpelweg niet. Als jullie allebei verhuizen, betekent dat dat jullie het huis moeten verkopen. Dan moeten jullie de huidige hypotheek aflossen. De meeste hypotheekaanbieders brengen bij verkoop géén aflossingskosten in rekening. Check bij je hypotheekaanbieder of dit ook voor jullie hypotheek geldt.

Kortom, je betaalt meestal alleen aflossingskosten bij oversluiten

In de meeste gevallen betaal je geen aflossingskosten als je gaat scheiden. Dat scheelt! Maar het is dus wel goed om te weten dat als de een de ander uitkoopt én hij of zij de hypotheek daarvoor moet oversluiten je dan wel met deze kosten te maken krijgt. Verhuizen jullie allebei? Dan verkopen jullie het huis en lossen de hypotheek af. Bij de meeste aanbieders betaal je dan géén aflossingskosten. Maar, check altijd goed hoe dit zit bij jouw hypotheek!

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een kleine op komst. Wat de reden ook is: het kopen van een huis is leuk en spannend tegelijk. Wij helpen je graag verder! Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Kim Bakker,
Redacteur
Als redacteur klantcommunicatie is het mijn taak om ingewikkelde financiële informatie te ‘vertalen’ naar teksten die je wél graag wilt lezen. Zo maken we geldzaken niet alleen begrijpelijker, maar vooral ook een stukje leuker!