Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Nieuws Zo verdelen Iris en Timo hun geld. Of beter gezegd: zo verdelen ze het niet.

Zo verdelen Iris en Timo hun geld. Of beter gezegd: zo verdelen ze het niet.

26-03-2019

Iris en Timo leerden elkaar 9 jaar geleden kennen. Inmiddels wonen ze lang en breed samen in een koophuis en hebben ze twee kinderen. Zelf denken ze alles te bespreken met elkaar als het op de financiën aankomt. Wij gaan ze eens aan de tand voelen of ze dat ook écht doen.

Jullie hebben een gezamenlijke rekening. Hoe beheren jullie die?

Iris: “Een deel van mijn salaris wordt gestort op de gezamenlijke rekening. En dan hou ik een bedrag over voor mezelf. Vaak is dat 100 euro. Timo zijn salaris wordt geheel op de gezamenlijke rekening gestort. Toen Timo een nieuwe baan kreeg vond hij het makkelijk om zijn salaris op de gezamenlijke rekening te storten. Daar gaan ook alle vaste lasten vanaf. Ik heb mijn situatie eigenlijk nooit veranderd.” .

Timo: “Als ik wat voor mezelf wil kopen, doe ik dat van de gezamenlijke rekening. Ik zet alles in een bestand, zodat er overzicht is. Zo weten we hoeveel we nog kunnen uitgeven deze maand en hoeveel we moeten sparen. Dat bespreken we dan samen.” .

En knaagt het dan niet bij jullie als de een dan meer uitgeeft dan de ander?

Iris: “Eigenlijk niet…” .

Timo: “Nee... Nu ben ik ook wel degene die het meeste geld uitgeeft van de gezamenlijke rekening. En dan vooral voor de kinderen. Maar gelukkig is Iris de moeilijkste niet.” .

Iris: “En eigenlijk gaat het allemaal vanzelf. Als het iets groots is dan bespreken we dat uiteraard wel. Maar als het iets voor de kinderen is voor 25 euro, dan vind ik dat goed.” .

Timo: “Ik ben misschien wel makkelijker met geld uitgeven, maar aan de andere kant: als we het kunnen betalen, dan kan het. En Iris vindt dat goed.” .

Al jullie geld is dus van jullie beiden. Hebben jullie dan wel nagedacht over de verdeling als jullie ooit uit elkaar gaan?

Timo: “Nog nooit eigenlijk…” .

Iris: “Ik ga ervan uit dat we dan alles eerlijk verdelen. Ik hoop dat we met respect omgaan met elkaar. Dat we het fatsoenlijk kunnen oplossen.”

Timo: “Daar heb je het eigenlijk nooit over he... Is ook geen leuk onderwerp. Maar het wordt voor mezelf dan wel makkelijk, omdat er kinderen in het spel zijn. Je wil dat zij goed terecht komen. Dus dan doe je het echt voor de kinderen. Als zij het maar goed hebben. Hun geluk boven mijn geluk.” .

Iris: “Maar voor nu 50/50. Ook qua spullen. Alleen wil ik de auto houden!” .

Timo: “Haha, dat wordt nog wel een dingetje, want die wil ik ook graag houden! Jeetje. Nog nooit over nagedacht man. Dat is echt lastig!” .

Iris: "Hoop dat het nooit gebeurt…” .

Download de checklist én het kaartspel!

Ga jij binnenkort samenwonen met je geliefde? Of wonen jullie al onder één dak? En hoe zit het met de financiën? Je kunt natuurlijk alles op een grote hoop gooien, of je houdt de boel strikt gescheiden. Samenwonen: daar komt meer bij kijken dan alleen een verliefde blik en een verhuiswagen. We hebben daarom een kaartspel én checklist ontwikkeld om jullie op weg te helpen!

Speel het kaartspel

Shanna van der Valk,
Redacteur
Geld kan voor sommige een lastig onderwerp zijn. Maar niet voor mij! Als contentredacteur bij Aegon schrijf ik over geldzaken en geef ik tips. Tips over sparen en besparen. Mijn doel? Mensen bewust maken van hun financiën, uitgaven en spaarplan.