Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

‘Na haar overlijden bleek de administratie een rommeltje’

15 februari 2018

doorMarlies Touburg, Webredacteur

Praten over geld met je ouders: dat kan best lastig zijn. Maar hoe belangrijk het is, blijkt wel uit het verhaal van Renske. Na het overlijden van haar moeder werd zij geconfronteerd met administratieve chaos.

Praat jij met je vader over geldzaken?

Renske: ‘Ja, ik praat heel open over geldzaken met mijn vader. Zeker nadat mijn moeder 2 jaar geleden overleed. Na haar overlijden bleek dat ze haar zaken niet goed op orde had. De administratie was een rommeltje en ze bleek niet goed verzekerd te zijn. Die situatie wil ik niet nog een keer meemaken.’

Wat kwam er allemaal op je af, toen zij overleed?

‘Overal in huis lagen bonnetjes, brieven en niet betaalde rekeningen. Dus ik heb de hele administratie uitgezocht en geordend. Daarnaast moest ik uitpluizen waar haar verzekeringen, abonnementen, gas, water en elektriciteit liepen. Want dat moest natuurlijk allemaal worden stopgezet. Voor haar uitvaart was ze niet voldoende verzekerd, en ze had nooit veel losgelaten over haar wensen. Dat zorgde ook voor veel regelwerk. En bovendien moest een flink bedrag worden bijbetaald.’

Logisch dat je dit bij je vader wilt voorkomen. Voel je je ook verantwoordelijk voor zijn financiële situatie?

‘Ik ben altijd bang dat hij teveel betaalt voor dingen. Of dat hij abonnementen aangaat waar hij niets aan heeft. Hij heeft zijn administratie op orde, maar weet totaal niets van geldzaken. Dus zorg ik ervoor dat hij nadenkt over financiële zaken.’

Hoe doe je dat?

‘Kijk, uiteindelijk moet hij zijn eigen keuzes maken. Ik ben geen adviseur, maar ik wil hem wel voldoende informatie geven. Zodat hij wordt gestimuleerd om na te denken over zijn situatie en zijn toekomst. Ik wil ook niet alles over de financiële situatie van mijn vader weten. Al is hij daar heel open in. Ik mag van hem alles zien en weten over zijn geldzaken. Maar ik vind dat iets persoonlijks. Het enige wat ik kan doen, is zorgen dat hij nadenkt over zijn keuzes. Dat vind ik ook passen bij mijn rol als dochter.’

Kun je een voorbeeld geven van zo’n gesprek?

‘Hij is net gepensioneerd. Dat brengt natuurlijk veranderingen met zich mee. Voor mij was dat een moment om te zeggen: “Nou pap, je inkomen wijzigt. Wat wil je op de lange termijn? Hier blijven wonen, of verhuizen?” Hij woont nu nog in een eengezinswoning. Best duur voor hem alleen. En hoe moet dat als hij slechter ter been wordt? Hij kan dan misschien bij ons in de buurt komen wonen. Maar dan moet hij zich wel inschrijven voor een huurwoning. Of zich oriënteren op een koopwoning. Dat soort dingen. Het is zijn eigen keuze, maar hij moet er wel over nadenken.’

Werd er vroeger bij jou thuis al zo open over geldzaken gepraat?

‘Ik ben deels opgegroeid in pleeggezinnen en leefgroepen. Dus ik stond al vroeg op eigen benen. Toen ik 16 was, woonde ik al op mezelf. Ik heb mezelf alles moeten leren over geldzaken. Die begeleiding heb ik niet gehad van mijn ouders. Ik ben altijd heel zelfredzaam geweest. Dat heeft er wel voor gezorgd dat ik nu makkelijker deze rol pak naar mijn vader.’

Veel mensen vinden het lastig om met hun ouders over geld te praten. Heb jij tips?

‘Gebruik een actueel onderwerp als gespreksopening. De pensioenleeftijd die omhoog gaat, wijzigingen in de woningmarkt, de lage rentestanden... Daarnaast kun je ook advies vragen aan je ouders: “Hee pap, ik loop hier tegenaan. Hoe heb jij  dat geregeld?”. Ga in elk geval het gesprek aan. Want als er iets met je ouders gebeurt, dan moét je wel nadenken over geldzaken. En dan wil je dat alles goed geregeld is. Want anders kan het je een hoop gedoe opleveren. Daar weet ik alles van.’ 

Meer informatie

Wil jij ook met je ouders over geldzaken praten? En heb je tips nodig? Kijk dan op onze pagina Goed met Geld. Of stel je vraag via Facebook of Twitter.

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!