Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Opinie “Door de bijstand weet ik: zelfvertrouwen is zó belangrijk”

“Door de bijstand weet ik: zelfvertrouwen is zó belangrijk”

19-03-2020

Van ondernemer met een goed lopende zaak en vrijstaand huis tot bijstandsmoeder in een flatje. Het overkwam de 41-jarige Jamilla. Met een enorme dosis wilskracht, doorzettingsvermogen én de hulp van stichting Colours of Impact durft ze het roer om te gooien. Lees haar verhaal.

Alles voor de wind

“Rust, ruimte en een veilige omgeving. Daarvoor verhuisde ik ruim tien jaar geleden met mijn zoon van Den Haag naar Zeeland. We hadden een roerige tijd achter de rug, doordat we slachtoffer waren van een gewapende overval. In onze nieuwe woonplaats voelden we ons gelukkig snel thuis. Ook met mijn zaak ging alles voor de wind. Als freelance stylist verzorgde ik shoots voor grote Nederlandse modewarenhuizen en ik gaf les in modeontwerpen. Eerlijk is eerlijk: ik wist toen al dat mijn werk niet mijn passie was. Maar ja… mijn zoon en ik hadden het goed. We woonden in een heerlijk huis en konden vier keer per jaar op vakantie. Tot de crises uitbrak. Het ene naar het andere modewarenhuis ging failliet…”

Van Schulden naar Kansen

Mensen in staat te stellen zelf bewust keuzes te maken voor een gezonde financiële toekomst. Dát is de missie van Aegon. Maar voor veel mensen met schulden lijkt een gezonde financiële toekomst haast onmogelijk. Daarom hebben wij het programma Van Schulden naar Kansen dat zich richt op armoede door problematische schulden. Onze hulp bestaat uit financiële ondersteuning, kennis en vaardigheden delen en het aandragen van collega’s die zich als vrijwilliger inzetten bij lokale maatschappelijke organisaties. Zoals stichting Colours of Impact die Jamilla hielp in een moeilijke tijd.

Van eigen baas naar vaste baan

“Op een gegeven moment was ik afhankelijk van één opdrachtgever. Toen ook die failliet ging, wist ik dat ik snel moest handelen. Gelukkig kon ik binnen een week als verkoopster beginnen bij de boekhandel in het dorp. Wederom niet mijn droombaan, maar ik moest wat. Hoewel mijn zoon en ik Zeeland nog altijd fijn vonden, ging ik nadenken… Werken in een boekhandel was toch niets voor mij? Brak het lange reizen naar school mijn zoon te veel op? Was terug verhuizen naar Den Haag beter? Misschien kon ik in de Randstad nieuwe klanten vinden voor mijn bedrijf? Na lang wikken en wegen hakte ik de knoop door: we gingen terug naar Den Haag. Mijn baan bij de boekhandel hield ik, want ik kon in een filiaal in Delft aan de slag.”

In de bijstand

“Eenmaal in Den Haag konden we onze draai niet vinden. We waren de drukte van een stad niet meer gewend, woonden in een kleine flat en mijn salaris was absoluut geen vetpot. Ik moest rondkomen van € 900 per maand. Mijn spaargeld ging er steeds verder doorheen. Ik kocht alleen nog maar aanbiedingen en sloeg groot in. Langzaamaan kreeg ik depressieve klachten. Het dieptepunt kwam in 2017: de boekhandel in Delft sloot en ik belandde in de bijstand. Een grote klap. Voor mijn gevoel faalde ik enorm en was ik de controle kwijt. Van mijn zelfvertrouwen bleef amper iets over.”

Meisjesdroom achterna

“Ondanks alles gaf ik mijzelf een schop onder mijn kont. Ik móest iets ondernemen en besloot mijn meisjesdroom na te jagen: psycholoog worden. Ik schreef mij in voor de mbo-opleiding Schuldhulpverlening. Eigenlijk was die studie onder mijn niveau, maar meer durfde ik op dat moment niet aan. Voor de eerste drie lessen kreeg ik een 9.5. Dat gaf zoveel zelfvertrouwen dat ik mij aanmeldde voor de hbo-opleiding Psychosociaal Counselor. Doodeng vond ik het! Emotioneel en financieel. Door slim met mijn financiën om te gaan, had ik nét genoeg geld voor jaar één van de opleiding.”

Een eigen praktijk

“Om verder te werken aan mijn zelfvertrouwen en werkervaring op te doen, gaf ik mij als vrijwilliger op bij welzijnsorganisatie Xtra. Daar promootte ik het programma ‘Financieel Fit aan de slag met je Talent’ van stichting Colours of Impact. Al snel dacht ik: dit programma wil ik zelf volgen. En dus meldde ik mij ook daarvoor aan. Daar zat ik dan met tien andere dames. Het programma bestaat uit twee delen. In het eerste deel krijg je workshops over het regelen van je financiën. Het tweede deel bestaat uit workshops waarmee je je talenten ontdekt. Deel twee vond ik het meest interessant. Ik leerde wat ik écht leuk vind. Hierdoor weet ik nu goed wat ik wil: een eigen praktijk waarbij integrale zorg en welzijn centraal staat.”

Vertrouwen in de toekomst

“Door het programma weet ik duidelijk welke stappen ik moet zetten om mijn droom te realiseren. Ik wil eerst mijn opleiding afmaken. Daarna wil ik een paar jaar als counselor werken, bijvoorbeeld bij een huisartsenpraktijk in de functie van praktijkondersteuner. Zo kan ik ervaring opdoen voor mijn eigen praktijk. Of ik vertrouwen in de toekomst heb? Zeker! Mijn zelfvertrouwen groeit met de dag. Bovendien ben ik sinds begin dit jaar uit de bijstand. Dit kwam doordat ik mijn werk als vrijwilliger opzegde. Een week later werd ik gevraagd om in vaste dienst te komen als sportcoach. Zo zie je maar: als de ene deur sluit, gaat de andere open.”

Meer weten?

Ben jij na het lezen van het verhaal van Jamilla benieuwd naar het programma ‘Financieel Fit aan de slag met je Talent’? Kijk dan op de pagina van Colours of Impact.

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!