Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Marion van het Nibud
Blog Opinie “Samenwonen? Praat met elkaar!”

“Samenwonen? Praat met elkaar!”

02-10-2018

Helemaal los op Pinterest, van woningboulevard naar woningboulevard en tientallen meubelwebsites afstruinen. Heel wat stellen die gaan samenwonen besteden uren aan de inrichting. Geldzaken zijn daarentegen vaak een ondergeschoven kindje. Toch is het belangrijk om er wél goed bij stil te staan. Hoe? We vragen het Marion Weijers (55), adviseur budgetvoorlichting bij het Nibud.

Geldzaken zijn niet het meest gezellige onderwerp. Waarom is erbij stilstaan wél belangrijk?

Marion: “Als je gaat samenwonen, veranderen je inkomsten- en uitgavenpatroon. Je wordt hiervoor samen verantwoordelijk. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 40 procent van de Nederlanders moeite heeft met hun financiële administratie. Erover praten helpt om in- en overzicht te krijgen en houden. Bovendien is het belangrijk om goede afspraken te maken voor als er iets gebeurt, bijvoorbeeld als het samenwonen toch geen succes blijkt en jullie uit elkaar gaan. Of als één van jullie overlijdt. Je moet er toch niet aan denken dat je ineens met schulden zit die niet van jou zijn? Het opstellen van een samenlevingscontract biedt een oplossing.”

Hoe pak je het aan?

“Een goed begin is het in kaart brengen van jullie uitgaven. Welke hebben jullie samen? Denk hierbij aan boodschappen, huur en hypotheek, verzekeringen, energie en gemeentelijke belastingen. Kijk daarna naar jullie individuele uitgaven, zoals kleding, sportabonnementen en telefoonrekeningen. Als je dit overzicht hebt, zet je jullie inkomsten op een rij. Daarna maak je afspraken over wie wat betaalt van de gezamenlijke uitgaven. Je kunt dit op verschillende manieren doen:

  1. Fifty-fifty. Jullie betalen dan allebei evenveel.
  2. Naar draagkracht. Dit betekent dat jullie op basis van jullie inkomen naar verhouding bijdragen aan de gezamenlijke uitgaven.
  3. Hetzelfde bedrag overhouden. Jullie houden dan evenveel geld over voor jullie persoonlijke uitgaven
  4. Een vaste bijdrage. De ene partner betaalt ‘kostgeld’ aan de ander.

Wat de beste optie is, verschilt per situatie. Als jullie inkomsten erg verschillen is bijvoorbeeld manier 3 aan te raden. Trekt de één bij de ander in of ga je op proef samenwonen? Dan is het betalen van een vaste bijdrage een goede optie. Wat je ook kiest, het is in ieder geval belangrijk dat jullie allebei achter de keuze staan.”

Stel: mijn vriend heeft een gat in z’n hand en ik zit op m’n centen. Hoe ga je hiermee om?

“Dat komt vaker voor dan je denkt. Twee uitersten trekken elkaar immers aan. Dit kan spanningen én ruzie met zich meebrengen. Het Nibud deed hier zelfs onderzoek naar. Wat blijkt? Bij 40 procent van de stellen zijn de partners het niet altijd met elkaar eens over geldzaken. Wat enorm kan helpen is een gezamenlijke bankrekening. Daar stort je allebei maandelijks een vast bedrag op om jullie gezamenlijke uitgaven van te betalen. Ook kun je er een spaarrekening aan koppelen. Vanuit het Nibud adviseren we om 10 procent van je inkomen te sparen. Daarnaast hebben jullie eigen geld waarmee je kunt doen wat je wil. Zo kan je vriend het spenderen en jij kunt het sparen.”

Wat gebeurt er als je geldzaken samen niet goed regelt?

“Bij stellen waarvan de administratie niet op orde is, glippen rekeningen er nogal eens doorheen. Hierdoor kunnen betalingsachterstanden ontstaan. Als je dat op tijd ontdekt, is dat geen probleem. Maar schulden kunnen snel oplopen en dan wordt terugbetalen steeds lastiger. Bovendien gaat 1 op de 3 getrouwde stellen uit elkaar. En dan hebben we het nog niet over de ongehuwde stellen. Ook daarom is het belangrijk om goede afspraken te maken. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Zorg er bovendien voor dat je allebei weet wat je waar bewaart. Denk aan inlogcodes en informatie op je mobiel, computer, in mijn-omgevingen en papieren mappen. De Nibud Bewaarwijzer helpt daarbij.”

Enne... heb jij je geldzaken eigenlijk op orde? 

“Jazeker, maar er zitten wat veranderingen aan te komen. Zo wil ik graag verhuizen. Daarvoor moet ik mijn geldzaken onder de loep nemen en kijken of mijn wensen financieel haalbaar zijn. Bovendien komt mijn pensioen in zicht. Het wordt dus tijd dat ik mijn pensioenoverzicht eens goed bekijk. In de eerste week van november is de jaarlijkse Pensioen3daagse. Dat moment grijp ik aan om mij verder te verdiepen in m’n pensioen.

Download de checklist én het kaartspel!

Ga jij binnenkort samenwonen met je geliefde? Of wonen jullie al onder één dak? En hoe zit het met de financiën? Je kunt natuurlijk alles op een grote hoop gooien, of je houdt de boel strikt gescheiden. Samenwonen: daar komt meer bij kijken dan alleen een verliefde blik en een verhuiswagen. We hebben daarom een kaartspel én checklist ontwikkeld om jullie op weg te helpen!

Speel het kaartspel

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!