Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Anja en Wilco aan tafel
Blog Opinie “Vier maanden na onze ontmoeting kochten we een huis”

“Vier maanden na onze ontmoeting kochten we een huis”

16-10-2018

Samenwonen klinkt als heel romantisch! Toch is het soms best lastig. Wie zet het vuilnis buiten? Welke afspraken maak je over geldzaken? Hoe houd je het spannend? Aegon-medewerker Anja (23) weet er alles van. Sinds vier maanden woont ze samen met haar vriend Wilco (32). Lees over haar ervaringen.

Hoe leerden jullie elkaar kennen?

Anja: “Vorig jaar zomer ontmoette ik Wilco op een verjaardag van een collega. Voor ons allebei voelde het meteen goed. Al snel was Wilco dan ook dag in dag uit bij mij. Hij woonde namelijk op dat moment tijdelijk bij zijn ouders en ik, in een piepklein huis, op mezelf. Hoewel we het heerlijk vonden om bij elkaar te zijn, werden we gek van de 40m2 meter die m’n huis telde. Daarom besloten we al snel om op huizenjacht te gaan. Vier maanden later tekenden we het koopcontract.”

Zo zo, jullie zetten er vaart achter. Hoe reageerden familie en vrienden?

“Mensen om ons heen moesten wel even wennen. Vooral mijn bezorgde moeder stelde kritische vragen. Weet je het wel zeker? Kun je niet beter eerst huren? Wie blijft in het huis wonen als het samenwonen geen succes blijkt? Ik begreep die vragen wel. Na vier maanden samenwonen, ís ook snel! Maar we zijn allebei Gekke Henkie niet. We dachten er goed over na. Zo kochten we het huis op beide namen, legden we ongeveer evenveel eigen spaargeld in en maakte ik een begroting voor onze gemeenschappelijke uitgaven.”

Hoe pakt die begroting in de praktijk uit? 

“Goed. Wilco liet het maken van de begroting aan mij over. Vanuit mijn werk bij Aegon heb ik namelijk veel ervaring wat betreft geldzaken. We verdelen de kosten naar draagkracht. Dit betekent dat we op basis van ons inkomen naar verhouding bijdragen aan de gezamenlijke uitgaven. Wel zo eerlijk, vinden wij. Onze bijdragen storten we maandelijks op een gezamenlijke rekening. Of we eind van de maand wel eens geld tekort komen? Nee, de begroting die ik opstelde, was heel ruim. Bovendien ben ik een enorme control freak én spaarder. Ik let dus goed op onze uitgaven. Ook sparen we op een gezamenlijke spaarrekening, bijvoorbeeld voor klussen in ons huis en vakanties.” 

Anja en Wilco aan het strijken

Uit eten gaan zit er dus niet zo vaak in?

“Haha… jawel hoor! Wilco is de spender voor ons twee. Hij leeft meer bij de dag en zegt dan ook regelmatig dat we heus wel uit eten kunnen. Dan blijf ik ook niet vasthouden aan wat ik wil. Samenwonen betekent openstaan voor elkaar, niet alleen je eigen ideeën doorzetten. Je moet een middenweg vinden als je het over dingen niet eens bent.” 

Anja steekt kaarsen aan

Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Waarover hebben jullie regelmatig onenigheid?

“De was! Haha! Daar hebben we allebei een bloedhekel aan. Het is zo’n klus waar geen eind aankomt. Als de strijk eindelijk weggewerkt is, zit de wasmand alweer vol. Maar eerlijk gezegd ligt dat ook een beetje aan mij… Ik strijk namelijk álles, zelfs m’n dekbedovertrekken. Misschien moet ik daarmee stoppen. Of een schoonmaakster nemen. Daar hebben we het over gehad, maar ‘t voelt wat decadent. Voorlopig doen we het huishouden dus zelf.” 

Zijn er nog klussen in huis waarmee jullie aan de slag willen?

“Zeker! Wilco houdt van tuinieren en wil liever gister dan vandaag heel de tuin aanpakken. Ik vind dat we dat nog even uit kunnen stellen. Mijn voorkeur gaat uit naar investeren in de inrichting binnen. Daarin proberen we een middenweg te vinden. Daarom kochten we deze week twee bomen en wat struiken. Wilco was zo blij als een kind. En toegegeven… het maakt de tuin een stuk gezelliger.” 

Wilco werkt in de tuin

Download de checklist!

Ga jij binnenkort samenwonen met je geliefde? Of wonen jullie al onder één dak? En hoe zit het met de financiën? Je kunt natuurlijk alles op een grote hoop gooien, of je houdt de boel strikt gescheiden. Samenwonen: daar komt meer bij kijken dan alleen een verliefde blik en een verhuiswagen. Deze checklist loodst je er zónder financiële kleerscheuren doorheen. Bekijk snel de handige tips!

Download de checklist

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!