Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Opinie 5 tips om met je geliefde over geld te praten (zonder elkaar in de haren te vliegen)

5 tips om met je geliefde over geld te praten (zonder elkaar in de haren te vliegen)

16-01-2019

Over geldzaken praten, doen we liever niet. Toch is het wél belangrijk om samen goede afspraken te maken zodat je later niet voor vervelende financiële verrassingen staat. Hoe je dat gesprek begint, is best lastig. Daarom helpen we jullie op weg. En nee, je hoeft elkaar niet in de haren te vliegen.

#1 | Breek het ijs

Breek eerst het ijs. Je kunt bijvoorbeeld beginnen over die ene kennis: “Heb je gehoord dat [..] en […] gaan samenwonen? Ze hebben een gezamenlijke rekening geopend. Wat vind jij daarvan?” Of, je maakt het onderwerp ernstiger: “wist je dat elk jaar 1 op de 10 huwelijken strandt? Vaak verliezen beide partners aan koopkracht en soms ontstaan er zelfs schulden. Het is écht belangrijk dat je alle geldzaken goed regelt samen, hoe denk jij daarover?”

#2 | Kies een goed moment

Timing is alles, ook in jullie geldgesprek. Kies een goed moment om over geld te praten. Dus niet op donderdagavond als jullie aan de telefoon hangen, en ondertussen óók jullie mailbox checken. Of als je een nacht slecht geslapen hebt en chagrijnig bent. Ga juist samen wandelen of rustig aan tafel zitten. Zorg voor een ontspannen sfeer, maak er tijd voor en luister goed naar elkaar. Het kan ook helpen om van tevoren te zeggen dat je de financiën wil bespreken. Dan weet je partner wat hij/zij kan verwachten.

#3 | Blijf bij het onderwerp

Bedenk goed wat je wil bespreken en blijf bij dat onderwerp. Wil je het hebben over de schulden van je partner en het plan om deze afgelost te krijgen? Of wil je bespreken hoe je de vaste lasten wil verdelen? Dwaal niet af, anders gaat het gesprek ineens over wie de vuilniszakken buiten zet of de afwas doet. Bereid je goed voor en weet wat je wil bespreken. Je kunt ook een aantal onderwerpen op een briefje schrijven zodat je niets vergeet.

#4 | Begin met de positieve kanten

Geeft je partner heel makkelijk geld uit en wil jij dat graag anders zien? Maak niet meteen verwijten, maar begin het gesprek met positieve kanten. Natuurlijk is het goed om eerlijk je ergernissen te delen, maar houd het gesprek positief en luister goed naar elkaar.

#5 | Maak goede afspraken

Het is heel belangrijk dat jullie goede afspraken samen maken. Hoe verdelen jullie de vaste lasten? Openen jullie een gezamenlijke rekening? En hoeveel kunnen jullie elke maand besteden bij de supermarkt? Maak goede afspraken en stel samen financiële doelen. Bijvoorbeeld hoeveel geld jullie als buffer achter de hand willen hebben. Of hoeveel die droomreis van volgend jaar maximaal mag kosten.

Download de checklist!

Ga jij binnenkort samenwonen met je geliefde? Of wonen jullie al onder één dak? En hoe zit het met de financiën? Je kunt natuurlijk alles op een grote hoop gooien, of je houdt de boel strikt gescheiden. Samenwonen: daar komt meer bij kijken dan alleen een verliefde blik en een verhuiswagen. Deze checklist loodst je er zónder financiële kleerscheuren doorheen. Bekijk snel de handige tips!

Download de checklist

Marise Sperling,
Redacteur
Of het nu gaat om hypotheken, beleggen, pensioen of verzekeringen: het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Maar het is wél fijn als alles goed geregeld is. Daarom help ik om moeilijke onderwerpen in begrijpelijke taal op te schrijven!