Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Bezig met de financiële toekomst van je kind? 3x handige spaartips

30-05-2018

Kinderen zijn duur, zeker als ze gaan studeren: volgens het Nibud betaalt een uitwonende student (inclusief kamerhuur, collegegeld, boeken en boodschappen) meer dan €14.000,- per jaar. Wil jij je kind helpen om geen grote studieschuld op te bouwen? Dan is het verstandig om al vroeg te sparen. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

1. Kinderbijslag opzij zetten

Als je de kinderbijslag niet direct nodig hebt, dan is het misschien een idee om dit bedrag elke maand opzij te zetten. Zo heb je aan het eind van het jaar toch al zeker € 800 euro (of meer) gespaard. Ben je benieuwd naar wat andere ouders met de kinderbijslag doen? Lees het hier.

2. Spaarrekening

Je kunt op je eigen rekening sparen of een aparte spaarrekening voor je kind openen. Het voordeel: je stort er zo veel en zo vaak op als je zelf wilt. Bedenk hoeveel je gespaard wil hebben als je kind gaat studeren, zodat je kunt terugrekenen hoeveel geld je per maand opzij moet zetten.

Bij deposito sparen staan de looptijd en de rente vast. Ideaal dus, omdat je het geld voor de studie van je kind pas later nodig hebt. Als je je spaargeld vastzet voor een langere periode (bijvoorbeeld tot je kind 18 is) krijg je een hogere rente. Er zijn verschillende looptijden waar je uit kunt kiezen en je weet dus precies welk bedrag je aan het eind van de looptijd hebt.

Vind je sparen lastig, omdat je aan het einde van de maand nooit geld overhoudt? Maak dan een spaarplan: stel bij je bank bijvoorbeeld acht bedragen in die op verschillende data in de maand naar de spaarrekening worden afgeschreven (voorbeeld: op de tweede dag van de maand € 2,99 op de vijfde € 4,80 op de elfde € 6). Zo spaar je onbewust: net of je een tijdschrift of een pakje kauwgom koopt.

3. Besparen

Of probeer met deze handige bespaartips voor gezinnen te besparen op zaken als boodschappen, kleding, de babyuitzet of vakanties, zodat je meer geld kunt overhouden om leuke dingen te doen - of om op de spaarrekening te zetten.

Iedereen goed met geld

Nederlanders worden steeds meer zélf verantwoordelijk voor hun eigen financiële toekomst. Maar het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Veel mensen vinden het ingewikkeld of saai, en stellen het liever uit. Daarom gaat Aegon helpen. Dat doen we met handige tips, slimme weetjes én een test. In 5 minuten ontdek jij welk geldtype je bent en wat jouw valkuilen zijn. En natuurlijk krijg je concrete informatie die past bij jouw situatie. Zo maken we iedereen ‘goed met geld’! Kijk voor meer informatie op aegon.nl/goedmetgeld

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kek Mama.

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.