Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Opinie Hebben jij en je partner weleens ruzie over geld?

Hebben jij en je partner weleens ruzie over geld?

13-01-2019

Best opmerkelijk: volgens onderzoek zijn geldzaken voor stellen een grote bron van ruzie. Niet gek dus als jij en je partner wel eens bonje hebben over geld. Toch is het helemaal niet nodig. Helemáál niet als je deze tips doorleest.

1. Maak een overzicht

Het is goed om jullie inkomsten en uitgaven op een rij te krijgen. Maak hierbij onderscheid tussen gezamenlijke (vaste lasten zoals huur, huishoudelijke uitgaven en spaargeld) en persoonlijke uitgaven. 

2. Verdeel de kosten

Alle inkomsten op één hoop te gooien en daar alles van betalen? Makkelijk, maar misschien vinden jullie het prettiger om een verdeling te maken. Dat kan op verschillende manieren: 

Naar verhouding van inkomen: Stel dat jij tweederde van het inkomen verdient en je partner een derde. Dan verdelen jullie de kosten naar verhouding. Deze manier is het meest geschikt als er veel verschil zit in jullie inkomen.

Ieder de helft: Jullie delen de uitgaven door de helft en betalen allebei een gelijk deel. Als er een groot verschil zit tussen jullie salarissen is dit minder geschikt. Want degene met het laagste inkomen houdt dan misschien te weinig geld over voor persoonlijke uitgaven.

Hetzelfde bedrag overhouden: Bij deze verdeling tellen jullie je inkomens bij elkaar op. Hier trek je het bedrag aan totale kosten vanaf. Wat je overhoudt, deel je door twee. Jullie krijgen allebei de helft voor je persoonlijke uitgaven.

3. Open een gezamenlijke (spaar)rekening

Handig voor het overzicht: open twee rekeningen. Een rekening waarvan de vaste lasten worden betaald, én een spaarrekening voor de leuke dingen. Houd daarnaast wel je eigen privérekening, waarop je salaris wordt gestort.

4. Praat over geld

Je hoeft na het eerste afspraakje echt niet te weten wat de ander op de bank heeft staan. Maar zodra jullie nadenken over kinderen is een beetje inzicht wel zo fijn. Openheid en duidelijkheid scheelt veel stress.

5. Maak geen schulden

Misschien een inkopper, maar laat rekeningen niet opstapelen. Betaal bijvoorbeeld zoveel mogelijk met iDEAL. Zo wordt je geld meteen afgeschreven (in tegenstelling tot een creditcard). En gebruik ‘rood staan’ niet als lening.

Download de checklist!

Ga jij binnenkort samenwonen met je geliefde? Of wonen jullie al onder één dak? En hoe zit het met de financiën? Je kunt natuurlijk alles op een grote hoop gooien, of je houdt de boel strikt gescheiden. Samenwonen: daar komt meer bij kijken dan alleen een verliefde blik en een verhuiswagen. Deze checklist loodst je er zónder financiële kleerscheuren doorheen. Bekijk snel de handige tips!

Download de checklist

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kek Mama. 

Marise Sperling,
Redacteur
Of het nu gaat om hypotheken, beleggen, pensioen of verzekeringen: het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Maar het is wél fijn als alles goed geregeld is. Daarom help ik om moeilijke onderwerpen in begrijpelijke taal op te schrijven!