Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Opinie Ja, ik wil… huwelijkse voorwaarden!

Ja, ik wil… huwelijkse voorwaarden!

29-01-2019

Bijna is het zover: jullie bruiloft! Het wordt een prachtige ceremonie en een nóg beter feest. Jullie zijn al maanden bezig met de voorbereidingen. Trouwlocatie, ringen, uitnodigingen, bruidstaart… Er is haast geen tijd om stil te staan bij de juridische zaken. Herkenbaar? Wij zetten alles over trouwen op huwelijkse voorwaarden en in beperkte gemeenschap van goederen voor je op een rij.

Belangrijker dan de bruidstaart

Veel stellen die trouwen besteden meer tijd aan het kiezen (én voorproeven) van de bruidstaart dan aan de keuze over trouwen op huwelijkse voorwaarden of in beperkte gemeenschap van goederen. Best begrijpelijk. Die taart ís natuurlijk ook leuker dan de juridische zaken. Toch is het belangrijk om wél stil te staan bij trouwen op huwelijkse voorwaarden of in beperkte gemeenschap van goederen. Zo kun je onenigheid en zorgen over geldzaken voorkomen als jullie huwelijk tóch op de klippen loopt of één van jullie overlijdt.

Welke mogelijkheden zijn er?

Als je gaat trouwen, kun je dit juridisch op twee manieren vastleggen:

  1. Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen
  2. Trouwen op huwelijkse voorwaarden

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

In Nederland is het wettelijk zo geregeld dat je automatisch trouwt in beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat:

  • Persoonlijke bezittingen en schulden van vóór het huwelijk van jou blijven.
  • Gezamenlijke bezittingen en schulden van vóór het huwelijk van jullie samen blijven.
  • Als jullie uit elkaar gaan, heb je recht op al je persoonlijke bezittingen en schulden. Gezamenlijke bezittingen en schulden moeten jullie verdelen.

Trouwen op huwelijkse voorwaarden

Zie je trouwen in beperkte gemeenschap van goederen niet zitten? Dan kun je bij de notaris vastleggen dat jullie trouwen op huwelijkse voorwaarden. Je hebt dan twee opties:

1. Trouwen in algehele gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat:

  • Persoonlijke bezittingen en schulden van jou en je lover van vóór het huwelijk van jullie allebei worden.
  • Bezittingen en schulden die jullie tijdens het huwelijk opbouwen van jullie samen zijn.
  • Als jullie uit elkaar gaan, moeten jullie alle bezittingen en schulden door de helft delen.

2. Zelf andere huwelijkse voorwaarden opstellen

Dit betekent dat jij en je aanstaande afspraken maken over jullie bezittingen en schulden voor, tijdens en na jullie huwelijk. Deze afspraken leg je vast bij een notaris. Tip: neem de huwelijkse voorwaarden tijdens je huwelijk af en toe onder de loep. De kans is bestaat dat jullie situatie zo veranderd dat de gemaakte voorwaarden na verloop van tijd niet meer bij jullie passen, bijvoorbeeld omdat één van jullie een eigen zaak begon.

Download de checklist!

Ga jij binnenkort samenwonen met je geliefde? Of wonen jullie al onder één dak? En hoe zit het met de financiën? Je kunt natuurlijk alles op een grote hoop gooien, of je houdt de boel strikt gescheiden. Samenwonen: daar komt meer bij kijken dan alleen een verliefde blik en een verhuiswagen. Deze checklist loodst je er zónder financiële kleerscheuren doorheen. Bekijk snel de handige tips!

Download de checklist

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.