Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Huren of Kopen?

Kopen of huren: dat is de vraag

7 juni 2017

door Marlies Touburg, Webredacteur

Hoe wil jij wonen? Flexibel in een huurhuis, of in een koophuis dat écht van jou is? Voor expat Lampros is de eerste optie perfect. Marjolein kiest daarentegen vol overtuiging voor een koophuis: zo bouw je tenminste wat op! Met wie ben jij het eens?

Lampros: ‘Ik ben 5 jaar geleden in Nederland komen wonen om te studeren. Daarna vond ik er een baan, dus ben ik gebleven. De eerste 2 jaar woonde ik in Rotterdam. Daarna ben ik naar Amsterdam verhuisd, waar ik met mijn vriendin een appartement huur. Ons huis is klein en niet goedkoop, maar de locatie is prachtig: een 17e eeuws grachtenpand. 

Het grootste voordeel van een huurhuis is in mijn ogen de flexibiliteit. Je kunt gewoon verhuizen, zonder eerst je huis te moeten verkopen. Prettig voor mij, want ik weet niet hoe mijn leven er over 10 jaar uit ziet. Misschien wil ik nog wel een tijdje ergens anders wonen. Met een huurhuis gaat dat gemakkelijker dan met een koophuis.

Toen we van Rotterdam naar Amsterdam verhuisden, duurde dat maar 2 maanden. Met een koophuis zou dat echt niet zo snel lukken. Dat waren we minstens een half jaar kwijt geweest. Want dan moet je eerst je huis verkopen. En je moet je natuurlijk oriënteren op de huizenmarkt in Amsterdam. Daar wordt flink overboden op dit moment, dus je koopt daar niet zomaar iets. 

Die oververhitte huizenmarkt is voor mij ook een reden om niet te kopen. Huizenprijzen stijgen de laatste jaren hard. Maar er kan een moment komen dat ze weer zakken. En als je pech hebt, maak je dan verlies. Dat risico wil ik vermijden.  

In een huurhuis heb je bovendien geen onderhoudskosten. Of andere kosten die je als huiseigenaar moet betalen. Onze makelaar regelt dat allemaal met de huisbaas. Dat gaat perfect. Ze staan altijd voor ons klaar als er iets kapot is, of als we iets nodig hebben. Sowieso is alles in dit appartement geregeld. We hoefden niets mee te nemen bij de verhuizing: het was al compleet gemeubileerd. Van de bank tot de keukenapparaten. Makkelijk met verhuizen!

Misschien dat ik ooit nog wel een huis koop, hoor. Mijn vriendin en ik hebben geen kinderen. Dus ons kleine huis is nu prima. In de toekomst willen we misschien wel een groter huis. Ik sluit een koophuis dus niet helemaal uit, maar momenteel wonen we hier prima!’

Marjolein: ‘Vorig jaar heb ik de sleutels van mijn eerste koophuis gekregen. Een jaren ’30-benedenwoning met originele details en een achtertuin. Precies wat ik zocht: ik was meteen verliefd. Hiervoor heb ik jarenlang gehuurd. Maar eigenlijk wilde ik al jaren geleden een huis kopen. Ik wist toen alleen nog niet precies waar ik wilde gaan wonen. Het leek me beter om nog even te wachten tot ik daar over uit was. Toen ik 3 jaar geleden naar Den Haag verhuisde voelde ik me daar meteen op mijn plek. Ik wist zeker dat ik daar langere tijd wilde blijven. 

Daarom besloot ik daar een huis te kopen. En wat mij betreft ga ik nooit meer terug naar een huurhuis. 
Het leuke van een koophuis is dat je het helemaal ‘eigen’ kunt maken. Ik heb dan ook best wat verbouwd. Daar heb ik een aannemer voor in de arm genomen. Maar ik heb ook zelf veel gedaan. Zo heb ik de oude vloer eruit gehaald en de boel geschuurd en geschilderd. De aannemer heeft het toilet en een deel van de badkamer verbouwd. Ik heb nu een inloopdouche en een mooie witte houten vloer. Alle spulletjes heb ik zelf uitgezocht.

Het is nu echt helemaal naar mijn zin. Ik ben er dan ook heel blij mee. Mijn huis is wel in waarde gestegen, denk ik. Natuurlijk vanwege de verbouwing. Maar ook omdat ik het in een gunstige tijd heb gekocht. Ja, de kosten die ik heb gemaakt, haal ik er wel weer uit. 

Een groot voordeel is dat ik nu per maand minder kwijt ben aan mijn hypotheek dan destijds aan mijn huur. Ik huurde in het centrum van Den Haag, dus dat was best duur. En in mijn huurhuis had ik toch het gevoel alsof ik mijn geld weggooide. Je bouwt niets op; alles gaat naar de huisbaas. Nee, die huisbaas mis ik niet, ook niet voor onderhoud. Ik ben best handig. En ik vind klussen ook heel leuk. Al was ik er na de verbouwing wel een beetje klaar mee, haha.’ 

Twijfel jij nog tussen huren en kopen?

Je kunt huren dus zien als lekker flexibel. Of juist als een manier om je geld weg te gooien. En een koophuis, dat is een investering. Of juist een blok aan je been. Ben jij er nog niet uit? Dan kan het helpen om eens te sparren met een expert. Iemand die alles van de huizenmarkt weet.

Bekijk de adviesmogelijkheden

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!
Goedendag, Wij huren een woning in Zwolle aan de Otto Smikstraat. Is het correct dat AEGON eigenaar is van deze woningen?
Beste familie Broekhuisen, Het is heel goed mogelijk dat jullie de naam Aegon voorbij hebben zien komen in verband met jullie huurhuis. Aegon heeft een grote, gespreide investerings portefeuille en investeert onder andere in woningbouw (huurwoningen) en vastgoed. Een groot deel hiervan, meer dan 11.000 woningen, wordt door Amvest beheerd. Amvest is een dochter van Aegon en Pensioenfonds Zorg & Welzijn. Of jullie woning hier ook onder valt kan ik zo niet zeggen, maar als de naam Amvest bij jullie bekend is, dan is die kans dus erg groot. Vanwaar jullie vraag? Daar ben ik wel erg benieuwd naar! Groet, Eric Aegon Webcare