Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Lig jij wakker van geld? Krijg meer inzicht in je geldzaken

26 april 2018

doorMarise Sperling, Redacteur

Veel mensen liggen weleens wakker van geld. Begrijpelijk. Helemaal als je niet alleen voor jezelf, maar ook nog voor je kind(eren) moet zorgen. Met deze tips krijg je meer grip op je financiële situatie. En dat scheelt je bergen stress.

1. Schuif het niet vooruit

Probeer de geldzaken niet voor je uit te schuiven. Werk je administratie op een vast moment in de week bij. Zo voorkom je dat de boel opstapelt. Ook handig: maak op je computer mapjes aan voor alle belangrijke onderwerpen als energie, verzekeringen en belastingen. Zo breng je een beetje orde in de chaos.

2. Zet je maandelijkse inkomsten en uitgaven eens op een rij. 

Noteer eerst je inkomsten. Vergeet hierbij niet de toeslagen die je misschien krijgt, zoals je huur- en zorgtoeslag. Zet daarna al je uitgaven op een rij, van de huur tot je wekelijkse borrel. Zijn je inkomsten hoger dan je uitgaven? Misschien kun je dan wat sparen. Zijn je uitgaven juist hoger dan je inkomsten? Dan is het goed om te bekijken of je ergens op kunt bezuinigen. Ook een fijne: begin een huishoudboekje. Dat kan op papier, maar ook digitaal.

3. Automatische afschrijvingen

Je kunt je internetrekening slim beheren door overschrijvingen voor je vaste lasten automatisch te betalen. Zo voorkom je dat je deze per ongeluk vergeet.

4. Houd je uitgaven onder controle

Zorg er ook voor dat je niet of maar heel weinig rood kunt staan op je betaalrekening. Daar betaal je namelijk veel rente over.

5. Zorg voor een goede buffer

Heb je voldoende buffer voor onverwachte uitgaven? Met de Bufferberekenaar van het Nibud zie je hoeveel geld jij achter de hand zou moeten hebben.

Iedereen goed met geld

Nederlanders worden steeds meer zélf verantwoordelijk voor hun eigen financiële toekomst. Maar het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Veel mensen vinden het ingewikkeld of saai, en stellen het liever uit. Daarom gaat Aegon helpen. Dat doen we met handige tips, slimme weetjes én een test. In 5 minuten ontdek jij welk geldtype je bent en wat jouw valkuilen zijn. En natuurlijk krijg je concrete informatie die past bij jouw situatie. Zo maken we iedereen ‘goed met geld’! Kijk voor meer informatie op aegon.nl/goedmetgeld

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kek Mama. 

Marise Sperling, Redacteur
Of het nu gaat om hypotheken, beleggen, pensioen of verzekeringen: het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Maar het is wél fijn als alles goed geregeld is. Daarom help ik om moeilijke onderwerpen in begrijpelijke taal op te schrijven!