Overslaan en naar de inhoud gaan
Weten wat Aegon met uw informatie doet? Bekijk ons nieuwe Privacy Statement.
Ok

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Meer winst voor uw onderneming: word (of blijf) eigenrisicodrager WGA!

13 september 2016

doorArend Jansen

Vanaf 1 januari 2017 verandert de WIA-wetgeving. Vanaf dat moment is de eigenrisicodrager WGA óók verantwoordelijk voor werknemers met een tijdelijk dienstverband. Wat betekent dit voor uw bedrijf? En welke begeleiding kunt u krijgen? Arend Jansen van Aegon vertelt er meer over. 

Wat verandert er precies?

Per 1 januari 2017 vinden er twee belangrijke wijzigingen in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) plaats. De eigenrisicodrager WGA is vanaf 1 januari ook financieel verantwoordelijk voor werknemers met een tijdelijke dienstverband. Bovendien wordt het veel gemakkelijker om eigenrisicodrager te worden. Bestaande zieken en arbeidsongeschikten blijven achter bij het UWV en u, als werkgever, begint met een schone lei bij de private verzekeraar. Dat biedt veel mogelijkheden. 

Aandacht voor verzuim en re-integratie loont

Bij WIA-instroom denken veel bedrijven aan verhoogde premies bij het UWV of bij een verzekeraar. Maar de schade is voor een bedrijf veel groter. Vooraf aan de WIA-instroom is de werknemer al twee jaar ziek. Dat betekent twee jaar het loon doorbetalen, maar óók – en dat is vaak nog erger – productieverlies, extra vervangingskosten, wegvallen van expertise… Zo loopt de financiële strop gauw op tot honderdduizenden euro’s. Vaak kan dit vermeden worden door effectief verzuim- en WIA-beleid. Bedenk maar eens wat een daling van 1% van het verzuimpercentage oplevert. En de resultaten zijn vaak veel groter. Maar hoe richt u dit in? 

Eigenrisicodragen helpt!

Uw bedrijf kan behoefte hebben aan een deskundige partij die helpt met het terugdringen van het verzuim én de WIA-instroom. Dat is niet het UWV: die hebben daar geen direct belang bij en ook niet het budget voor. Bij een particuliere verzekeraar, zoals Aegon, is dat een ander verhaal. Naast goede adviezen en registratie staan professionele casemanagers u bij om dreigend langdurig verzuim te voorkomen. Daarvan profiteert u als werkgever en natuurlijk de werknemer. 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

MVO, maatschappelijk verantwoord ondernemen, begint gelukkig meer dan een modewoord te worden en zit inmiddels in de genen van veel bedrijven. Zorg voor de werknemer én zorg voor langdurig arbeidsongeschikte (ex-)werknemers horen daarbij. Ook daarom is eigenrisicodragen WGA een goede keuze: u blijft betrokken bij uw arbeidsongeschikte werknemer, met hulp van uw verzekeraar. De kans dat uw medewerker weer aan de slag komt, wordt sterk vergroot. En werken is, mijns inziens, voor de meeste mensen één van de geluk bepalende factoren! 

De keuze

Voor veel ondernemingen is eigenrisicodragen voor ZW en WGA een goede keuze. Ook voor bedrijven die vóór 1-1-2017 die mogelijkheid niet hadden wegens bestaande arbeidsongeschikten. De keuze om te worden geholpen door het UWV of een private verzekeraar is meer is dan alleen een ‘premietabelletje’ vergelijken. Hoe is uw verzuimbeleid ingericht? Kunt u professionele hulp gebruiken? Als u al privaat verzekerd bent, hoe actief is uw verzekeraar? Welke winst kunt u nog behalen door actieve re-integratie? 

Meer informatie 

Wil u meer informatie wat deskundige begeleiding voor uw onderneming kan betekenen? Vraag een gesprek aan met een professionele inkomensadviseur. Of laat uw gegevens achter op Aegon.nl.

Arend Jansen
Arend Jansen
Ik ben Arend Jansen, Specialist arbeidsongeschiktheid bij Aegon Zakelijk