Overslaan en naar de inhoud gaan
Weten wat Aegon met uw informatie doet? Bekijk ons nieuwe Privacy Statement.
Ok

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Samenwonen zonder financiële kleerscheuren

9 april 2018

doorRedactie | Aegon Blog

Al jullie geldzaken op één grote hoop? Of houd je de boel strikt gescheiden? En hoe zit dat met de verzekeringen? Samenwonen: daar komt meer bij kijken dan alleen een verliefde blik en een verhuiswagen. Dit stappenplan loodst je er zonder financiële kleerscheuren doorheen.

1. Zet alles op een rijtje

Maak een lijst met gezamenlijke uitgaven, zoals huur, verzekeringen en boodschappen. Zet daarnaast de persoonlijke uitgaven op een rijtje, zoals cadeautjes en kleding. Zo is het helder wat uit de grote pot gaat, en wat voor eigen rekening is. Zo voorkom je veel ruzies over geld!

2. Maak een (eerlijke!) verdeling

Je kunt natuurlijk alles op één grote hoop gooien. Maar je kunt ook een verdeling maken naar verhouding van inkomen. Liever allebei de helft betalen? Ook prima. Je kunt ook afspreken dat je aan het eind van de kosten allebei hetzelfde bedrag overhoudt.

3. Open een gezamenlijke rekening

Da’s handig voor vaste lasten, huishoudelijke uitgaven en vakanties. Geef dit rekeningnummer door aan alle bedrijven en instanties waar jullie als koppel mee te maken hebben. Zoals de huisbaas, verzekeringsmaatschappij en belastingdienst.

4. Check de verzekeringen

Ga eens na welke verzekeringen jullie allebei hebben. Wedden dat daar dubbelingen tussen zitten? Opzeggen = minder premie! Tip: controleer de waarde van jullie inboedel. Die kan namelijk stijgen doordat jullie gaan samenwonen.

5. Stel een samenlevingscontract op

Een samenlevingscontract van een notaris klinkt misschien a-romantisch. Toch is het slim om afspraken op papier te hebben. Wie betaalt wat? Wie krijgt wat als jullie uit elkaar gaan? En hoe verdelen jullie dan het spaargeld?

Iedereen goed met geld

Nederlanders worden steeds meer zélf verantwoordelijk voor hun eigen financiële toekomst. Maar het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Veel mensen vinden het ingewikkeld of saai, en stellen het liever uit. Daarom gaat Aegon helpen. Dat doen we met handige tips, slimme weetjes én een test. In 5 minuten ontdek jij welk geldtype je bent en wat jouw valkuilen zijn. En natuurlijk krijg je concrete informatie die past bij jouw situatie. Zo maken we iedereen ‘goed met geld’! Kijk voor meer informatie op aegon.nl/goedmetgeld

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VIVA. 

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.