Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Opinie Scheiden? 8 tips voor je geldzaken

Scheiden? 8 tips voor je geldzaken

01-06-2019

Cd van jou, cd van mij. Cd van ons allebei… Spullen, je wilt er geen liever ruzie over als je gaat scheiden. Soms best lastig. Dat geldt ook voor geldzaken. Toch is bij een scheiding belangrijk én wettelijk verplicht om stil te staan bij je financiën. Daarom zetten we acht tips die je wilt weten als je gaat scheiden op een rij.

1. Verdeel de gezamenlijke rekeningen en bezittingen

Maak een overzicht van alle gezamenlijke rekeningen. Denk hierbij aan lopende rekeningen, maar ook aan spaar- en beleggingsrekeningen. Noteer de saldo’s die op de datum van scheiding op de rekeningen staan én alle automatische betalingen. Bepaal vervolgens wie welke rekening houdt, welke rekeningen je moet opheffen en zet automatische betalingen om of op. Maak bovendien afspraken over gezamenlijke bezittingen en schulden.

2. Regel alles voor je huis

Woon je samen in een koophuis en wil één van jullie daar blijven wonen? Neem contact op met je financieel adviseur. Die kan je meer vertellen over de mogelijkheden. Woon je samen in een huurhuis? Bekijk het huurcontract om te weten wat je moet doorgeven.

3. Neem je verzekeringen onder de loep

Inboedel-, reis-, auto- en aansprakelijkheidsverzekeringen. Het is slechts een greep uit alle verzekeringen die er bestaan. Ga na welke jullie hebben, je extra moet afsluiten of welke je om moet zetten. Soms kun je eenvoudig de naam op de polis veranderen, maar het kan ook ingewikkelder zijn. Bijvoorbeeld bij levensverzekeringen. Je financieel adviseur kan hierbij helpen.

4. Maak afspraken over alimentatie

Ben je getrouwd? Dan heb je misschien recht op partneralimentatie. De ex-partner die het meest verdient, betaalt dan een tijd lang een bedrag aan de ander zodat die rond kan komen. Meestal geldt een periode van twaalf jaar. Je maakt hierover samen afspraken. Als je er niet uitkomt, doet een rechter uitspraak. Zijn er kinderen in het spel? Dan moet je ook afspraken maken over kinderalimentatie, zodat er genoeg geld is voor de kinderen. De ex-partner die het meest verdient, betaalt vaak kinderalimentatie aan de ander totdat de kinderen 21 jaar zijn. De rechter bepaalt de hoogte van het bedrag. Dit bedrag wordt daarna ieder jaar aangepast.

5. Let op bij de belasting

Uit elkaar gaan heeft vaak gevolgen voor het fiscaal partnerschap. Ga je bijvoorbeeld samen of apart belastingaangifte doen? Wie mag de hypotheekrente aftrekken bij de aangifte? Kom je in aanmerking voor toeslagen? Op de website van de Belastingdienst vind je veel vragen en antwoorden. 

6. Verdeel je pensioen

Als je getrouwd bent, heb je allebei recht op de helft van het ouderdomspensioen. Dit is het pensioen dat je via je werkgever opbouwt. Verdeel je dit liever niet fiftyfifty? Dat kan. Informeer bij je financieel adviseur naar de mogelijkheden. Die kan ook vertellen over het nabestaandenpensioen waarop je recht hebt. Let op: je moet binnen twee jaar na scheiding aan je pensioenfonds doorgeven dat je gescheiden bent. Dat kan via de website van de Rijksoverheid.

7. Leg afspraken vast

Het is verstandig om afspraken vast te leggen, bijvoorbeeld in echtscheidingsconvenant. Een advocaat kan dit opstellen. Zo heb je iets om op terug te vallen. Als je er samen niet uitkomt, kun je een mediator inschakelen.

8. Praat erover

Het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Zeker niet als je gaat scheiden. Erover praten met anderen kan helpen, bijvoorbeeld met je ouders of kinderen. 

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.